Date: 10 Ocak, 2023
Sekiz Farklı Proje’de İmzalar Atıldı
1. Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisinin geliştirilmesi için ÇAĞIN Projesi,
2. Çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici LİDAR geliştirilmesi için, KUANTUM LİDAR Projesi,
3. Ülkemizin güvenliği için klasik RADAR'lar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen RADAR geliştirilmesi için, KUANTUM RADAR Projesi,
4. Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları'nın millî olarak geliştirilmesi için, SÜPERÖRGÜ Projesi,
5. Hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere Ataletsel Sensörlerin millî olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için, MİRA Projesi,
6. Özgün çekirdek ile millî işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi YONCA Projesi,
7. Sivil ve Askeri araçlara V2X Haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla KARINCA Projesi,
8. Ultra Geniş Bant Haberleşme ile sürü sistemleri için göreceli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için GÖKSU Projesi.
İmzalanan Ar-Ge projeleri vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerimizde üretilen teknolojilerin hızlı bir şekilde ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmaya öncelik verdiklerini vurgulayan SSB İsmail DEMİR, üretilecek yüksek teknoloji ürünlerin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini hedeflediklerini belirtti. “Bugün sözleşme aşamasına gelmiş olan 8 Ar-Ge Projesinin imza töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu projeler vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerimizde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmak öncelik verdiğimiz bir konu.
Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.
Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğumuz hedeflerde ve kritik teknolojilerde %100 milli savunma sanayii vizyonuna ulaşma yolunda Ar-Ge ve teknolojinin büyük bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Şüphesiz ki savunma sektörü olarak ülkemizin teknoloji seviyesinin yükseltilmesinde bizlere önemli görevler düşüyor.”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR: “Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirdiğimizin haberini ilk kez buradan duyuruyoruz.”
Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilmesi amaçlanan LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılacağını belirten Savunma Sanayii Başkanı DEMİR, kuantum teknolojilerinde nihai hedefin Kuantum Bilgisayarlar olduğunun altını çizdi. “Kuantum teknolojileri savunma sanayiinde çığır açıcı teknolojiler olacaktır. Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirdiğimizin haberini ilk kez buradan duyuruyoruz.
LİDAR ve KUDAR projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir.
Hani her zaman söylüyoruz, ‘Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak’ diye. İşte bu projeler sahada güvenlik güçlerimize bu anlamda çarpan etkisi oluşturacak ürünlerin temelini oluşturacak.
Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilecek olan, LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılmış olacaktır. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetine başladıktan sonra bu projelere ayrıca güç verecektir. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise Kuantum Bilgisayarlardır.”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR: “YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz.”
Son yıllarda dünyayı etkisi altına alan çip krizinin özellikle teknoloji alanında yavaşlamalara neden olduğunu belirten DEMİR, bu durumun önüne geçebilmek için yerli ve milli çözümler geliştirmek gerektiğini söyledi. DEMİR Mikroişlemci Geliştirilme Projeleriyle ilgili olarak, “Teknolojik bağımsızlığımız için kritik öneme sahip bir diğer projemiz ise Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi projesi olan YONCA. Hepinizin malumu son yıllarda dünyayı etkisi altına alan ve özellikle teknoloji alanında yavaşlamalara neden olan bir çip krizi mevcut. Bunu aşabilmek için yerli ve milli çözümler geliştirmek gerektiğini çok iyi biliyoruz.
Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilmesine dayanan ÇAKIL projemizi başarıyla tamamladık. YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah bunu da bitirerek ülkemiz açısından kritik öneme sahip bir teknolojiyi daha yerli ve milli imkânlarla geliştirmiş olacağız.” İfadelerine yer verdi.
SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI KUANTUM TEKNOLOJİLERİ
1. KUANTUM RADAR: Kuantum Radar Teknolojisi ile fark edilmeksizin hedef tespiti yapılabilmesi, görünmezlik teknolojisine sahip hava hedeflerinin tespit edilebilmesi, elektronik harp karıştırma ve aldatma tekniklerine dayanıklılık sağlanması amaçlanmaktadır.
· KUDAR: Mikrodalga bandında elde edilecek dolanık fotonlar ile Kuantum Radar geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Projenin SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından 2022 yılı içerisinde imzalanması planlanmaktadır.
· Kuantum LİDAR: Işık kaynağı kullanılarak elde edilecek dolanık fotonlar ile kuantum Radar geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje, SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından 26 Ağustos 2022’de imzalanmıştır.
2. KUANTUM MANYETİK ANOMALİ ALGILAMA:
· SQUID Tabanlı Denizaltı Tespit Sistemi: SQUID sensörler en ileri, olgunlaşmış ve ultra yüksek hassaslığa sahip sensörlerdir. Belirli bir arka plan manyetik alan üzerinde değişen manyetik alanları algılamada rakipsiz olarak kabul edilmektedirler. Denizaltının manyetik alanda yarattığı değişimlerden yararlanılarak tespiti amaçlanmaktadır. Projenin SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından 2024 yılı içerisinde imzalanması planlanmaktadır.
3. KUANTUM HABERLEŞME VE KRİPTOGRAFİ:
· Anahtar Dağıtımı: Bilgiyi korumak için daha güvenilir haberleşme ağları kurulması gerekmektedir. Kuantum dolanık fotonları kullanılarak bilgi kanallarının gizlice dinlenmesinin engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı tarafından KuladCu Projesi yürütülmektedir.
· Kuantuma Dayanıklı Algoritma: Kırılabilir bilgisayar kodları yerine kuantum mekaniği ilkelerinin veri şifrelemesine uygulanması ile bilgilerin korunması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda MSB’de başlatılan çalışmalar ile mükerrerlik olmayacak şekilde faaliyetlerin yürütülmesi planlanmaktadır.
· Sualtı Kuantum Haberleşme: Güvenli ve büyük boyutlu veri gönderimi için dolanık fotonlar kullanılarak sualtı araçları arasında, kısa ve uzun mesafe iletişim sağlanması amaçlanmaktadır. Projenin SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından 2024 yılı içerisinde imzalanması planlanmaktadır.
4. KUANTUM NAVİGASYON:
· Soğuk Atom Tabanlı Ataletsel Sensör: Soğuk Atom teknolojisi ile yüksek performansa, güvenilirliğe, düşük maliyete sahip, çevre koşullarına daha dayanıklı, öncelikle ivmeölçer ve yurtiçi kabiliyetler doğrultusunda dönüölçer geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Projenin SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılı içerisinde imzalanması planlanmaktadır.
· Atomik Spin Tabanlı Ataletsel Sensör: Nükleer Manyetik Rezonans teknolojisi ile navigasyon seviyede küçük boyutlarda dönüölçer geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda MSB’de başlatılan çalışmalar ile mükerrerlik olmayacak şekilde faaliyetlerin yürütülmesi planlanmaktadır.
5. KUANTUM BİLGİSAYAR: Klasik bilgisayarlarda bit değerleri sadece “0” veya “1” olabilirken kuantum bilgisayarlarda bit değerleri belli olasılıklarla “0” belli olasılıklarla da “1” olabilmektedir. Bu sayede aynı anda birden fazla hesaplama işlemini yapabilme avantajı kuantum bilgisayarları klasik bilgisayarlardan çok daha üstün kılmaktadır. Bu avantaj ile büyük veri analizlerinde, yapay zekâ uygulamalarında, şifre çözümlemelerinde vb. kuantum bilgisayarların üstünlük sağlanması beklenmektedir. Yeterli insan kaynağı ve altyapı olması durumunda SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından proje başlatılması planlanmaktadır.