EN TR

Latest News

3`üncü Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi Ankara`da Başladı

MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen 3’üncü Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (III. MRBS), 5-6 Ekim 2021 tarihlerinde Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Date: 05 Ekim, 2021

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), İçişleri Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı (MSB) destekleriyle, bu yıl 3'üncüsü organize edilen Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi önderliğinde 5-6 Ekim 2021 tarihlerine Ankara Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'nın stand alanı ile katılım sağlayacağı Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesinde (MRBS), kuvvet komutanlıklarının aktif katılımı ile savunma sanayi sektörünün bir araya getirilmesi hedeflenmektedir.

Zirve’nin açılışında kürsüye gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR, sınır güvenliği, göç dalgaları ve yerli savunma sanayi çözümlerinin sağladığı fırsatlara ilişkin açıklamalarda bulundu. “Giderek artan göç dalgaları ve sınırlarımızda ülke güvenliğimizi tehdit eden unsurlar, bu konulara ilişkin güncel çözüm ve teknolojilerin önemini artırmıştır. Son yıllarda başta Suriye sınırı olmak üzere ülkemizin sahip olduğu yaklaşık 3 bin kilometrelik kara sınırı, çeşitli yollarla ihlal edilmektedir. Sınır hattımızın yasadışı mülteci geçişleri, terörist geçişleri ve kaçakçılık faaliyetine karşı 7/24 gözetlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kesintisiz izleme ve gözetleme yapılabilmesi için modern elektronik algılayıcı sistemleri içeren entegre güvenlik çözümlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’nin sınır güvenliğini etkileyen birden fazla faktör olmakla beraber, ülkemize yönelik tehditler arttıkça ve çeşitlendikçe sınır güvenlik sistemlerine talep ve ihtiyaç da artmaktadır. Sınır güvenlik seviyesi yüksek olduğu takdirde bu tehditlerin oluşturduğu sorunlar minimize olacaktır. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak bu alanda Kullanıcı Makamların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Sınır güvenlik sistemi unsurları ve özellikle radar sistemleri bu ihtiyacı karşılamak üzere, güvenlik güçlerimizin birincil sensör olarak kullandığı ve keşif gözetleme/erken ihbar uygulamalarında vazgeçilmez diyebileceğimiz savunma unsurlarındandır.”

Aselsan tarafından geliştirilen Erken İhbar Radar Sistemi’nin ilk teslimatının Kasım ayı içinde gerçekleştirileceğini belirten DEMİR, buna ek olarak EİRS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününün de önümüzdeki yıl envantere alınacağını söyledi. “Günümüzde radar sistemleri harp alanının ve sınır güvenliğinin temel ve vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiş durumdadır. Bu nedenle askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarımızın, yurt içinden karşılanması ve bu alanda yerli sanayiinin kabiliyetlerinin geliştirilmesi, üniversite ve araştırma kurumlarındaki bilgi birikiminin artırılarak savunma sanayii bünyesinde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Erken İhbar Radar Sistemimizin (EIRS) ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. Buna ek olarak, EİRS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız. Güvenlik güçlerimizin kabiliyetlerini ciddi ölçüde arttıracak milli radar sistemlerimizin sayılarının önümüzdeki yıllarda arttırılmasını planlıyoruz. Ayrıca Sınır Güvenlik Sistemi Projemiz KAYI ile hudut karakollarımızda 7/24 sınır hattının izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt altına alınmasına yönelik sensör sistemlerinin kurulumu ve entegrasyonu ile ilgili altyapıların hazırlanmasını sağlıyoruz. Projemiz kapsamında kameralar, kara gözetleme radarları, kablo güdümlü balon sistemi, karadan geniş alan gözetleme sistemi ve fiber optik akustik sensör başta olmak üzere birçok Alt Sistem entegre olarak kullanılmaktadır. Bu sayede kesintisiz güvenlik çözümü sağlanmaktadır.”

Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesinde (SGRS) gelinen son durumu özetleyen DEMİR, projede geliştirme faaliyetlerinde de son aşamaya gelindiğini ve geçtiğimiz yıl içerisinde projenin temel işlevlerini içeren ilk bölümünün Sahil Güvenlik Komutanlığının hizmetine sunulduğunu belirtti. DEMİR ayrıca özellikle son aylarda ciddi bir tehdit haline gelen drone sistemleri, roket ve havan mühimmatlarının erken tespiti için gerekli olan radar sistemlerinin de geliştirilmesine yönelik projelerin başlatılması için gerekli adımların Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından atıldığının da altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR konuşmasında son olarak F-16 ve Akıncı TİHA sisteminin burun radarları ve devam eden diğer radar projeleri hakkında da bilgi verdi. "Deniz ve hava gözetleme için kullanılan radar sistemlerimiz yanında, Hava Kuvvetlerimiz envanterinde bulunan F-16 uçaklarının ve bu yıl içerisinde teslim ettiğimiz Akıncı İHA sisteminin burun radarlarının da milli olarak geliştirilmesi faaliyetlerimiz devam etmektedir. Konvansiyonel radar sistemleri yanında elektronik harbe karşı dayanımımızı arttıracak ve görünürlüğü düşük uçakların tespitinde silahlı kuvvetlerimize destek olabilecek Pasif Radar Sistemlerine yönelik geliştirilmiş olan prototiplerin testleri bu yıl başında başarıyla tamamlanmıştır. Seri üretim için gerekli faaliyetler hâlihazırda yürütülmektedir. Benzer şekilde Multistatik Radar Sistemleri için teknoloji kazanımı sözleşmemiz de geçtiğimiz ay gerçekleştirilen IDEF esnasında imzalanmıştır."