EN TR

Latest News

ASELSAN Stratejik Ortaklık Buluşması Toplantısı Ankara’da Düzenlendi

ASELSAN’ın Stratejik Ortaklık Buluşması toplantısı, bugün Ankara’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı için çalışmaya devam eden ASELSAN, toplamda 50’den 75’e çıkardığı stratejik ortakları ve binlerce tedarikçisiyle Türkiye ve global pazarlar için değer üretmeye devam ediyor.

Date: 02 Kasım, 2021

 

Stratejik Ortaklık Buluşması Toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, ASELSAN’ın millileştirme çalışmaları ve yerli tedarik zinciri hakkında şunları söyledi. GÖRGÜN, “Dünyanın en büyük 48’inci savunma sanayi şirketi olan ASELSAN’ın 2020 yılı Cirosu 16,1 Milyar TL olarak gerçekleşirken, Şirketimiz 2020 yılını ciro olarak hem TL hem de USD bazında tarihi rekor seviyelerle kapattı. Büyürken çok değer verdiğimiz insan kaynağımızı son 4 yılda %68 oranında artırarak 9 bini aşan nitelikli iş gücüne kavuştuk. Yeni yatırımlar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Günümüz itibarıyla ASELSAN tedarikçi ekosisteminde 3 binden fazlası yerli olmak üzere 5 bini aşkın tedarikçi yer alıyor. Son 10 yılda KOBİ’lere verilen siparişlerimiz yaklaşık altı kat artış gösterdi. 2018’den bu yana 400’ün üzerinde ürünü siz kıymetli tedarikçilerimizin gayretleriyle millileştirdik. Bu vesileyle yaklaşık 150 Milyon USD’lik bir büyüklüğün ülkemizde kalmasını sağladık.

2018’de sayısı 24 olan Stratejik Ortaklarımızı 2019’da 36’ya, 2020’de 50’ye, bugün aramıza yeni katılacak olan 25 yeni ortağımız ile 75’e çıkardığımızı duyurmaktan büyük bir gurur ve memnuniyet duyuyorum. Stratejik ortaklarımıza verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak bu firmalarımıza sadece 2020 yılı içerisinde 265 Milyon USD tutarında sipariş verdik. Yurt içine açtığımız her 4 siparişimizden 1’i ortaklarımıza vermiş olduğumuz siparişlerden oluşuyor. Bu oranı ailemize ilk defa dahil olan stratejik ortaklarımızın desteğiyle daha da yukarılara taşıyacağımızı değerlendiriyorum.” dedi.

Stratejik Ortaklık buluşmasında ASELSAN ile Halkbank arasında Tedarikçi Finansman Sistemine yönelik imzalar atıldı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk GÖRGÜN ve Halkbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman ARSLAN tarafından imzalanan anlaşma kapsamında ​bu alandaki anlaşmalı banka sayısını da 15’e yükseltiyor. Şu ana kadar birçok firmanın faydalandığı Tedarikçi Finansman Sistemi, ASELSAN tedarikçi ekosisteminde yer alan firmaların finansal sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacak.

Tedarikçi Finansman Sistemi Anlaşmasıyla ilgili olarak Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Tedarikçilerimizin finansal sürdürülebilirliğini son derece önemsiyor, ASELSAN’ın her zaman her konuda yanlarında olduğunu bilmelerini istiyorum. Yıllardır başarı ile işlettiğimiz Tedarikçi Finansman Sistemimizi bugün ülkemizin lider bankalarından biri olan Halkbank’ın katılımı ile daha da güçlendiriyor ve bu alandaki anlaşmalı banka sayımızı 15’e çıkartıyoruz. Bizler ASELSAN olarak sektörümüzdeki paydaşlarımız ve değerli iş ortaklarımızla omuz omuza çalışarak her alandaki işbirliklerimizi artırmaya devam edeceğiz.”

Tedarikçi Finansman Sistemine yönelik imza töreninden sonra düzenlenen ASELSAN'ın Gelecek Vizyonu Paneli düzenlendi. Panelde söz alan ASELSAN Mikro Elektronik Güdüm ve Elektro Optik Sektör Başkanı Mustafa KAVAL, yakın dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren CATS Elektro-Optik Hedefleme Sistemi ve devam eden termal dedektör çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı. "CATS geçtiğimiz hafta çok başarılı bir testi geride bıraktı. Performansı belirli bir seviyeye ve beklentilerin üzerine çıktığı için Bütün Kuvvetlerimiz bu sistemi almaya karar verdi. Elektro-Optik alanında dünyada sayılı firmalardan biri olmak istiyoruz. Dünyada ilk on içerisine girmeyi hedefliyoruz. Optik Mühendisliği alanında üniversite-sanayi işbirliğinin artması lazım. Hassas mekanik alanında verimliliğimizi ve yetkinliğimizi artırmamız lazım. Güzel gelişmeler var. Soğutmasız milli dedektörlerimizi ürünlerimize koymaya başladık. Daha uzak mesafelerdeki kameralar için soğutmalı milli dedektörlerin prototipleri laboratuvar seviyesinde çıkmaya başladı." dedi.

KAVAL ayrıca millileştirme çalışmalarına ilişkin "2021 yılında 67 firma ile millileştirme için temas geçtik. Son üç yılda 192 farklı ürünün millileşmesi yürütmüşüz. Yurtdışından en çok ürün alan sektör başkanlığı biziz. Çok yatırım gereken bir alan ve yurtdışı bağımlılık oranını aşağıya çekmek için uğraşıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

ASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanı Behçet KARATAŞ ise HİSAR Hava Savunma Füzesi Sistemi Ailesi hakkında açıklamalarda bulundu. KARATAŞ, "HİSAR-A+ kabulleri tamamlandı. HİSAR-O+ sisteminin kabulleri de bu hafta sonu itibariyle başlayacak. Bunlar aşama aşama ve son aşamaya geldiğimizi söyleyebiliriz. SİPER ile ilgili de çalışmalarımız iki senedir devam ediyor. Bir takım ilave konfigürasyon değişiklikleri var, çalışmalara devam ediyoruz." dedi (daha önce TeknoFest 2021 Festivali sırasında görüşme fırsatı bulduğumuz ASELSAN proje yetkilisi, HİSAR-O+ ile kabul testlerine Ekim ayında başlanacağını kaydetmişti).

Deniz sistemlerinde faydalı yük anlamında neredeyse %70’e yakın yerlilik oranına sahip olunduğunun altını çizen KARATAŞ, milli işlemci projeleri hakkında güncel bilgiler paylaştı. "SSB ARGE ve TÜBİTAK ile tek çekirdekli Milli işlemci ÇAKIL projesini tamamladık. Bundan sonra yapay zekâ optimize edilmiş yeni işlemci geliştirmek için çalışmalarımıza başladık. Bunları kendi sistemlerimizin içinde kullanarak hem teknolojik hem de rekabet anlamında bize üstünlük sağlayacak. Su altında KK sistemleri daha yapılır bir sistem değil. Daha teknolojik olarak imkanları sağlayamıyor. Akustika diye bir projemiz var. Burada su altında data transferini sağladık." açıklamasında bulundu.

Panelin bir diğer konuşmacısı ASELSAN REHİS Sektör Başkanı Oğuz ŞENER, ileriye dönük hedefleri hakkında konuştu. "Bizim projelerimiz, teknik derinliği fazla projeler. Biz teknoloji ve proje olarak şu an 2030-35 yılını görebiliyoruz. Sayıları az, çeşitliliği fazla ama teknik derinliği sorunlu projeler. Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS) olarak platform üzerinde çalışıyoruz. Spektrumumuz çok geniş. Çözüm ortaklarımızla beraber teknoloji geliştiriyoruz. 700 kişilik mütevazi bir ekibiz. Artık yurtdışında da rekabet eder hale geldik. Biz sistemlerimizi artık sahada kullanır hale geldik. Donanım teknolojilerinde epey yol kat ettik. Sistemlerimiz de algoritmalar, yazılımlar daha da gelişecek. 2022 yılında açık kaynaklı mimarilere ve sistemlere ağırlık vereceğiz." dedi.

ASELSAN Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Sektör Başkanı Dr. Orhan MURATOĞLU ise imalat odaklı bir sektör başkanlığı olduklarını belirterek, tedarikçilerde yaşanan gecikmelerin diğer sektör başkanlığı ürünlerinde de gecikmelere neden olabildiğinin altını çizdi ve ASELSAN tedarikçilerinden risk yönetimine ağırlık vermelerini istediklerini belirtti.

ASELSAN İş Geliştirme ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Osman Devrim FİDANCI ise ASELSAN'ın yurt dışı merkezleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. "100’e yakın personelimizle, yurtdışında toplam 12 ülkede ofis, bakım-idame ve modernizasyon merkezimiz yer alıyor. Geçen yıl 500 Milyon USD yurtdışı satış sözleşmesi imzaladık. 2019-2020 ve 2021’de toplam 14 yeni ülkeye Savunma ve UGES’in ürünlerini satar hale geldik. Şu anda 71 ülkeye ulaştık. Müşterilerin seçimlerinde %32’sinde kalite öne çıkıyor." dedi.

ASELSAN'ın Teknolojik Bağımsızlık ve Millileştirme Çalışmaları

Türk savunma sanayiinde yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarının öncülerinden olan ASELSAN’ın başarılarında ekosisteminde yer alan tedarikçilerinin büyük katkısı bulunuyor. Bu bağlamda savunma ve sivil teknolojilerde dışa bağımlılığın azaltılması ve millileştirme hedefleriyle çalışan ASELSAN’ın yurt içi alım oranı %72’ye ulaştı. ASELSAN tüm stratejik ortaklarına sadece 2020 yılı içerisinde 265 Milyon dolar sipariş açtı. Bu aynı zamanda yurt içine açılan siparişlerin %25’ini oluşturuyor. Stratejik İş Birliği Anlaşması imzalanan tedarikçilerden millileştirme, ürün iyileştirme, maliyet düşürme gibi konularda geliştirmeler de bekleniyor. ASELSAN, 3200’ü yerli olmak üzere 5 binden fazla firma ile çalışıyor.

ASELSAN’ın onaylı tedarikçileri arasından, şirket için kritik bir alanda faaliyet göstererek katma değeri artıran üretimler ve tasarımlar yapan, bu alanda yüksek performans gösteren ve ASELSAN’ın büyüme hedeflerine paralel bir potansiyele sahip şirketler belirlenerek, bu firmalar ile Stratejik İş Birliği Anlaşması imzalanıyor. Çalıştıkları faaliyet alanında ASELSAN’ın öncelikli tedarikçisi olan ASELSAN Stratejik Ortakları, aynı zamanda ASELSAN tarafından sağlanan desteklerden öncelikli olarak faydalanabiliyor. Mevcut stratejik ortakların performanslarının izlenmesi ve potansiyel yeni ortakların belirlenmesi faaliyetleri de oluşturulan bir komisyon aracılığı ile her yıl düzenli olarak yürütülüyor.

ASELSAN, “millileştirme” parolası ile yurt dışından aldığı ürünleri teknolojinin kritikliği, ihracat kısıtları, maliyet etkisi ve temin süresi gibi kriterler altında değerlendirerek öncelikli olarak millileştirilmesi gereken ürünleri belirliyor ve her bir ürün için teknik bilgi broşürlerini hazırlıyor. Şu ana kadar yayınlanan broşürlere 1000’in üzerinde başvuru alındı ve 405 ürünün millileştirmesini başarı ile tamamlandı ve böylece önümüzdeki 3 yılın projeksiyona göre 147 Milyon doların yurt içinde kalmasını sağlandı.

Ayrıca millileştirme çalışmalarının kapsamını genişletmek, broşürleri daha görünür kılarak daha çok paydaşı sürecin birer aktörü haline getirmek için Millileştirme Kataloğu oluşturuldu.

Program kapsamında ayrıca Millileştirmenin Yıldızları Ödül Töreni ve Stratejik Ortaklık Sertifika Takdim Törenleri düzenlendi. Stratejik Ortaklık Buluşması Toplantısıyla ilgili detayları yeni sayımızda bulabilirsiniz...