EN TR

Latest News

BMC SAVUNMA Yeni ALTAY`ı Savunma Basını ile Tanıştırdı!

9 Kasım 2018 tarihinde imzalanan Euro3.5 Milyar değerindeki ALTAY AMT Seri Üretim Sözleşmesi altında Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 40 adedi T1, 210 adedi T2 ve 1 adet insansız kuleli T3 prototipi olmak üzere üç ayrı konfigürasyonda toplam 251 adet Yeni ALTAY Ana Muharebe Tankı ile Entegre Lojistik Destek (ELD) Paketi altında kullanıcı eğitimlerinin yanı sıra çok sayıda eğitim maksatlı Yeni ALTAY Eğitim Araçları (Sürücü Eğitim Tankı gibi) ve farklı tipte simülatör (hem komple tank simülatörleri, hem de parça parça alt sistemlere yönelik simülatörler ve maketler) teslimatı yapacak olan BMC SAVUNMA, 23 Nisan günü düzenlenmesi beklenen Kore Güç Grubu ile donatılmış yeni üretim 2 Yeni ALTAY AMT’nın test maksatlı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim töreni öncesinde, 22 Mart 2023 tarihinde Arifiye, Sakarya’daki Radisson Blue Otel’de Basın & Medya Buluşması etkinliği düzenledi.

Date: 23 Mart, 2023

Ankara ve İstanbul’dan katılan yaklaşık 30 basın mensubu tarafından takip edilen, BMC SAVUNMA Basın ve Medya Buluşması etkinliğinde ilk olarak Radisson Blue Otel’de sektör basınıyla bir araya gelen BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Murat YALÇINTAŞ, BMC SAVUNMA Genel Müdürü Mehmet KARAASLAN ve BMC POWER Genel Müdürü Mustafa KAVAL, 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü (ABFM)’nün 25 yıllığına BMC SAVUNMA tarafından işletilmesi süreci, Yeni ALTAY AMT, Yeni Nesil FIRTINA K/M Obüs, ALTUĞ 8x8 TTZA, Leopard 2A4 AMT Modernizasyon Projesi ve Yeni Nesil Paletli Zırhlı Araçlar Projesi gibi zırhlı araç projeleri ve bu araçlarda kullanılmak üzere geliştirme çalışmalarına başlanılan güç grupları ve dizel motorlar hakkında bilgi verdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ardından bizlere tahsis edilen bir otobüsle Radisson Blue Otel’in hemen yanında yer alan General Ali Fuat CEBESOY Kışlasındaki 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü (ABFM)’ne geçildi. Tesis Turu kapsamında Yeni ALTAY AMT ve Yeni Nesil FIRTINA K/M Obüs kule ve gövde nihai montaj hatları ile hem BMC SAVUNMA, hem de BMC Power tarafından yapılan yeni yatırımlar ile inşa edilen ve alt katında Tasarım Ofisleri üst katlarda ise Destek Birimlerine ev sahipliği yapan yeni inşa edilmiş İdari Bina, Motor/Transmisyon ve Güç Grubu Prototip/Seri Üretim Atölyesi ve Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) kaynakları ile ABD$30 Milyon yatırımla kurulan Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın ise sayılı büyük ve modern Güç Grubu Test Merkezi gezildi. BMC SAVUNMA Basın & Medya Buluşması, Radisson Blue Otel’de yenilen akşam yemeğinin ardından sona erdi. Dostane toplantı havasında gerçekleşen yemeğe katılan BMC CEO’su YALÇINTAŞ, BMC SAVUNMA Genel Müdürü KARAASLAN ve BMC Power Genel Müdürü KAVAL basın mensuplarının etkinliğe ilişkin izlenimlerini ve tavsiyelerini dinledikten sonra akıllara takılan sorulara cevaplar sundular.

BMC SAVUNMA Basın & Medya Buluşması Etkinliğinden Notlar

Etkinlik ile ilgili detaylı haberimizi yeni sayımızda sizlerle paylaşacağız, bu aşamada gerek Radisson Blue Otel’de yapılan konuşmalar ve BMC SAVUNMA Genel Müdürü Mehmet KARAASLAN tarafından gerçekleştirilen kapsamlı sunum sırasında, gerekse Tesis Turu sırasında aldığımız notlardan derlediğimiz kısa bilgileri sizlerle paylaşacağız.

·       1973 yılında kurulan 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü (ABFM), 1.814.000m2 alana sahip, bunun 137.000m2’si kapalı alan. Tesisin çevresinin uzunluğu ise 8.5km.

·       BMC SAVUNMA, 21 Ağustos 2019 tarihinden beri Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’na ait 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü (ABFM)’nü işletmekte. Tesisin işletme hakkı 25 yıl süreyle BMC SAVUNMA’ya devredilmiştir. Tesis Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’nın malı. BMC SAVUNMA tesisi ve içindeki her şeyi işletme süresinin sonunda TSK’ne geri teslim edecek. Devir Protokolü uyarınca tesiste yürütülen tüm faaliyetler TSK’nın izni ve denetiminde yapılıyor, bu kapsamda faaliyetler 120 kişilik TSK/MSB personeli tarafından denetleniyor.

·       BMC SAVUNMA ABD$50 Milyon tutarındaki yatırım taahhüdü çerçevesinde tesis altyapısını yenileme ve modernize etme maksadıyla 1’inci ABFM’ye son 3 yıl içinde yaklaşık ABD$10 Milyon tutarında yeni yatırım yapmıştır.

·       1’inci ABFM’de üretilen ürünlerin, gerek Yeni ALTAY AMT, gerekse motorlar ve güç grupları, hepsinin IP hakkı yani fikri mülkiyet hakları BMC’ye ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne aittir.

·       Tesiste sadece Türk mühendisleri çalışıyor, BMC Savunma %100 Türk şirketi, tasarımlarını kendisi yaptığı için IP hakları da BMC SAVUNMA’ya ait.  

·       BMC SAVUNMA şirketi doğrudan doğruya TSK’ya hizmet eden, Türk Milletine hizmet eden, amacı ve ülküsü TSK’nın daha ileriye gitmesi ve daha güçlü hale gelmesi olan bir şirket.

·       BMC Tank & Yeni Nesil Araçlarda 288 Beyaz Yaka ve 142 Mavi Yaka olmak üzere toplam 430 personel, BMC SAVUNMA’da 161 Beyaz Yaka ve 603 Mavi Yaka olmak üzere toplam 764 personel görev yapmakta. 1’inci ABFM’de Mart 2023 itibarıyla BMC Tank & Yeni Nesil Araçlar (TYNA), BMC SAVUNMA ve ASFAT/MSB personeli ile birlikte 745’i Mavi Yaka, 449’u Beyaz Yaka olmak üzere toplamda 1.194 personel görev yapıyor.

·       BMC SAVUNMA verilerine göre 1’inci ABFM’de 2020 yılında %50 seviyesinde olan verimlilik oranı 2022 yılında %99’a ulaşmıştır.

·       BMC SAVUNMA tarafından halihazırda yürütülen önemli zırhlı araç projeleri; ALTAY AMT Seri Üretim Projesi, Leopard 2A4 AMT Modernizasyonu (Sözleşmesi imzalandı ve 2023 yılında başladı, 81 adet tank modernize edilecek), Mayın Temizleme Tankı Projesi, Tank Kurtarıcı Projesi, Yeni Nesil FIRTINA Obüsü Projesi (140x), POYRAZ Mühimmat Yükleme Aracı Projesi (35x), Yeni Nesil Tekerlekli Araçlar Projesi (hareket kabiliyeti testleri devam ediyor) ve Yeni Nesil Paletli Araçlar Projesi (BMC SAVUNMA projeye özel bir paletli zırhlı araç üzerinde çalışmalar yapıyor).

·       Daha önce T.C. Devleti tarafından 49 yıllığına BMC SAVUNMA’ya devredilen arazi üzerine Karasu’da kurulacak tesislerin savunma sektörüne ait işletme açısından çok verimli olmadığı neticesine varıldığı ve özellikle savunma sanayii sektörünün kümelendiği Ankara’nın daha doğru bir yer olduğuna karar verildiği için BMC SAVUNMA Karasu’daki arazinin aynı şekilde T.C. Devletine devri için işlemleri başlattı ve devlete geri iade etti. Devlet de o araziyi kendi prosedürleri çerçevesinde başka bir firmaya aynen BMC’ye tahsis ettiği gibi tahsis etti.

·       Yeni tesis için ücretini kendisi ödeyerek, finansmanını kendisi karşılayarak, Ankara’da TUSAŞ’ın hemen yanındaki Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bir arsa satın aldı, şimdi orada modern bir üretim üssü kuruyor. Yeni ALTAY AMT’nın seri üretimi Ankara’da kurulmakta olan yeni tesislerde gerçekleştirilecek. Arifiye’deki 1’inci ABFM eskiden ne yapıyorsa, şimdi ne yapıyorsa yapmaya devam edecek. Buradan eksilecek olan, buradan gidecek olan herhangi bir şey yok. 1’inci ABFM BMC SAVUNMA Ankara tesisleri devreye girmeden önce ne üretiyorsa, aynı şekilde üretimine devam edecek hatta üretim adetleri ve ürün yelpazesi artacak, hatta 2023 yılından başlayarak ürün ihraç etmeye de başlayacak.

·       BMC SAVUNMA Ankara Üretim Tesisi 840.000m2 alan üzerine kurulacak, toplam kapalı alan genişliği 165.527m2 olacak. BMC Tank & Yeni Nesil Araçlar (TYNA) için 400.000m2 alanın planlandığı yeni tesiste BMC Power da 70.000m2 genişliğinde bir alana sahip olacak. Ayrıca 75.000m2 büyüklüğünde bir rezerve alan bulunmakta.

·       Halihazırda nihai montaj hattında bulunan Kore Güç Grubu ile donatılmış 2 Yeni ALTAY AMT’nin üretim/nihai montaj faaliyetlerinin Nisan ayı başlarında tamamlanması ve 23 Nisan 2023 olarak öngörülen, TSK’ya teslim törenine kadar, gerekli testlerinin tamamlanması planlanmıştır. Bu 2 tank daha sonra TSK tarafından bir dizi teste tabi tutulacak. 2024 yılı içinde test sürecinin tamamlanarak bu 2 Yeni ALTAY AMT’nin TSK hizmetine girmesi bekleniyor. 2 Yeni ALTAY AMT’nda MKE tarafından yeni üretilen 120mm çapında, 55 kalibre (L55) yivsiz setsiz Ana Silah Sistemi kullanılmaktadır.

·       2025 yılında ise Kore Güç Grubu ile Yeni ALTAY AMT’lerin Seri Üretimi başlayacak ve tanklar TSK hizmetine girecek. Üretim Planı BMC SAVUNMA Ankara tesislerinin inşa planı ile uyumlu olarak hazırlandı.

Fotoğraf: BMC Power BATU V12 1500hp Motor Test Odası

·       2 yıllık test süreci sonunda 2026 yılının ikinci yarısından itibaren BATU Güç Grubu ile donatılan Yeni ALTAY AMT’ler TSK’ne teslim edilecek. 2026 yılından itibaren Yeni ALTAY AMT üretimi yerli ve milli güç grubu BATU ile devam edecek.

·       Gövde ve kulenin temel tasarımında ciddi değişiklikler yaparak Seri Üretim takviminin ötelenmesine sebep olmamak (aksi durumda ilave test ve kalifikasyon süreçleri gerekecektir) için ALTAY AMT gövdesinin/şasisinin arka kısımnda yer alan güç grubu havuzunda Kore Güç Grubunun entegrasyonu için herhangi bir hacim değişikliği yapılmamıştır. Güç grubu havuz bölümünde sadece bağlantı noktalarında gerekli değişiklikler yapılmakta. Kore Güç Grubu mevcut güç grubu havuzuna sığacak şekilde uyarlanmıştır. Aynı durum BATU Güç Grubu için de geçerli. BATU Güç Grubu da aynı zarf (hacmin) içerisine girecek şekilde tasarlanmıştır.

·       Şaside şoför bölmesinin sağında ve solunda 12’şer adet mühimmat rafı yer almakta. Gerek TSK’nin icra ettiği operasyon ve harekatlarda, gerekse Rusya-Ukrayna Savaşı’nda edinilen tecrübeler ışığında olası bir isabet durumunda kule ve şasi içindeki mühimmatların infilak ederek tankın imha olmasına yol açmaması için Yeni ALTAY AMT’nde gerekli tedbirler (tecrit edilmiş gövde mühimmat konfigürasyonu) alınmış durumda.

·       Yeni ALTAY AMT’de kule tavan zırhı tepeden vuruş/saldırı (doğrudan dalış yaparak vuruş veya tepeden geçerken yönlendirilmiş patlama ile aşağıya doğru etki ederek) yeteneğine sahip modern ATGM tehdidi de göz önünde bulundurularak imal edilmiştir.

·       Kore Güç Grubunu oluşturan motor ve transmisyon hazır gelirken soğutma grubu ise BMC SAVUNMA ve BMC Power  mühendislerince Türkiye şartlarına uygun olarak geliştirildi.

·        1’inci ABFM’de Hücre tipi yapıda üretim yapılırken, Ankara’da ise Mass Production/Seri Üretim yapısında üretim gerçekleştirilecek. Normalde üretimin başında bir ALTAY AMT’nın üretim süreci 9 ay iken öğrenme eğrisine bağlı olarak bu süre 5 aya kadar inebilmekte. Ancak kapasite uygun olduğunda (yeterli sayıda personel ve altyapı sağlandığında ve malzeme akışında herhangi bir kesinti olmaz ise) bir ALTAY AMT’nın sıfırdan üretimi 3 ay içinde de yapılabilir.

·       Ankara Üretim Tesisinde yılda 100 tanka çıkabilecek bir üretim kapasitesi planlanmaktadır. Bunun 20-30 adedi ihracat pazarı için düşünülüyor. Aylık 4-5 adet ile başlayacak Yeni ALTAY AMT seri üretim hızı öğrenme eğrisine bağlı olarak artacak ve ayda 8 adet seviyesine ulaşacak. 250 adetlik tank siparişinin yaklaşık 5 yıllık (2025-2030) bir dönemde üretilerek teslim edilmesi planlanmıştır.

·       ALTAY Programının gecikmesinin nedeni Almanya’dan gelecek güç grubu ile Almanya ve diğer bazı Batı ülkelerinden gelecek bazı alt sistemlerin ve aksamların Türkiye’ye verilmemiş olmasıdır. Bu ülkeler TSK’nın o tarihlerde yürütmekte olduğu bazı harekatları bahane ederek bu güç gruplarını ve diğer aksamları Türkiye’ye vermeyi reddetti. Dolayısıyla tank üretilemez hale geldi. Bunun üzerine TSK bir karar aldı ve AMT gibi son derece stratejik bir kara muharebe aracında dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmak için bahse konu yabancı devletlerin Türkiye’ye vermediği güç grubu ve alt sistemler ile ilgili aksamların ülkemizde üretilmesini, yerlileştirilmesini BMC’den istedi.

·       ALTAY Projesinde yaşanan gecikme aynı zamanda 2000’li yılların tehdit ortamı ve tecrübeleri ışığında Türk Kara Kuvvetlerinin istek ve beklentilerine göre tasarlanan ve geliştirilen ALTAY AMT’nin tasarımının yenilenmesine de imkan tanımıştır. Bu kapsamda geçen süre zarfında hem TSK tarafından sınırlarımız ötesinde icra edilen operasyon ve harekatlarda edinilen tecrübeler ışığında, hem de Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar çerçevesinde ALTAY AMT’na bir dizi ilave kabiliyet kazandırılmış ve birçok kritik alt sistemi yenilenmiş ve yerlileştirilmiştir.

Fotoğraf: Aselsan Örümcek 360° Çevre Gözetleme ve Lazer Uyarı Sistemi. 

·       Yeni ALTAY AMT; AKKOR Aktif Koruma Sistemi, Geliştirilmiş Zırh Sistemi, Yenilenmiş Atış Kontrol Sistemi, Yenilenmiş Araç Kontrol Sistemi, ASELSAN ÖRÜMCEK 360° Çevre Gözetleme ve Lazer Uyarı Sistemi (YAMGÖZ Çevre Gözetleme Sistemi ve Tank Lazer Uyarı Sistemi/TLUS yerine takıldı, AKKOR Aktif Koruma Sistemi, Tank Atış Kontrol Sistemi ve SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi gibi tank üzeri alt sistemler ile tam uyumluluk içerisinde çalışmakta) ve Değiştirilmiş (Kore) Güç Grubu gibi bir dizi iyileştirilmiş ve ilave kabiliyetlere sahip. Ayrıca tank üzerindeki; Hız Azaltan (Alman ürünüydü yerlileşti), Nişancı 2nci Derece Görüş Sistemi (Alman ürünüydü yerlileşti), Palet Sistemi (Kore ürünü paletler T2 tanklarından itibaren yerli paletlerle değişecek), Koaksiyel Makineli Tüfek (Alman ürünüydü yerlileşti), Kule Çember Dişlisi (Alman ürünüydü yerlileşti), Rotor (Kore ürünüydü yerlileşti), Çeki Kancası (Kore ürünüydü yerlileşti), Mühimmat Rafı (Alman ürünüydü yerlileşti), Periskoplar, Yakıt ve Hidrolik Pompaları (Alman ürünüydü yerlileşti), Hidrolik Kavrama ve Şaft, Sintine Pompası, Yakıt Pompası, Ön Isıtma Pompası, Mobil Gizleme Ağı gibi (Tankın hem görsel, hem termal, hem de radar izin kayda değer ölüde azaltan SAAB ürünü Barracuda Mobil Kamuflaj Sistemi [MCS] benzeri ağ tipi yeni nesil bir kamuflaj çözümü) alt sistemler yerlileştirilmiştir. Dolayısıyla Yeni ALTAY, Seri Üretim için sözleşmesi imzalanan ALTAY AMT’na göre daha üstün yeteneklere sahiptir.

·       Yeni ALTAY AMT üzerinde yer alan kilometrelerce uzunluğundaki kablajın toplam ağırlığı 500kg’ın üzerinde.

·       Halen %85 seviyesinde yerli katkı oranına sahip olan Yeni ALTAY AMT’de kullanılan Güney Kore ürünü hidro-pnömatik ISU Süspansiyon Sisteminin Seri Üretim Fazında yerli bir ürün ile değiştirilmesiyle yerli katkı oranı daha da yukarılara çekilecek.

·       Güç grubu ve alt sistemler ile ilgili akşamların ülkemizde üretimi, testi ve kalifikasyonu için 6-7 yıllık bir süreç öngörüldüğünden bu süre zarfında TSK tanksız kalmasın diye başka bir kaynaktan güç grubu temin edilerek bir miktar tankın bu güç grubu ile hizmete verilmesi kararlaştırıldı. Geçen süre zarfında Kore Güç Grubu’nun ALTAY AMT’na entegrasyonu, uyarlanması kapsamında çalışmalar yürütüldü. Kore Güç Grubunun yanı sıra yerlileştirilen alt sistem ve akşamlarla donatılan prototip tank (yeni üretim Yeni ALTAY AMT) ile 2022 Nisan – Aralık aylarında Arifiye ve Şereflikoçhisar’da TSK ve SSB yetkililerinin gözetiminde farklı iklim koşullarında performans testleri yapıldı. Söz konusu testler kapsamında atışlar da icra edildi. Bahse konu Kore Güç Grubu ile donatılan Yen ALTAY AMT prototipinin üretim ve performans (mobilite ve atış) testlerine ait kısa bir video BMC SAVUNMA Basın & Medya Buluşması etkinliği sırasında basın mensuplarına izletildi.

·       Yeni ALTAY AMT prototipi TSK ve SSB yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilen bahse konu testleri başarıyla tamamladı ve TSK’nce tankın kabulü yapıldı. Ancak, test süreci devam ediyor. Nisan ayında teslim edilecek 2 Yeni ALTAY AMT ile de 1.5-2 yıllık süreçte beka, dayanım ve atışlı testler icra edilecek. Kore Güç Grubu ile 2022 yılında icra edilen performans testlerinde 10.000km test isterinin yerine getirilip getirilmediği yönündeki bir sorumuza cevaben kaç kilometre test yapıldığına ilişkin bir rakam paylaşamayacaklarını ancak test sürecinin devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Tanklarda kullanılacak Kore Güç Grubu’nun tedariki için de gerekli izinler alındı, ticari, hukuki ve devletlerarası tüm anlaşmalar imzalandı. Dolayısıyla Yeni ALTAY AMT’nın Seri Üretim için BMC SAVUNMA’nın önünde hiçbir engel kalmadı.

·       Yeni ALTAY AMT aynı zamanda Kore Güç Grubu ile birlikte ihraç da edilebilecek. BMC yetkililerine göre dost ve müttefik ülkelerden bu yönde talepler alınmış durumda.

·       ALTAY ve benzeri AMT’lerde güç grubunun toplam tank maliyetindeki payı %10 civarı olarak değerlendirilmektedir.

·       BMC SAVUNMA ürettiği zırhlı araçlarda Miilux OY ürünü zırh çeliği kullanmakta. ALTAY AMT’nda ayrıca daha kalın zırh çeliği ihtiyacı olduğundan Finlandiya’dan da zırh çeliği tedarik edilmekte. Geçtiğimiz Ocak ayında basına yansıyan Finlandiya’nın BMC firmasına 12.000 ton zırh çeliği ihracatı için beklenen ihracat lisansını onayladığı yönündeki haberi hatırlatmamız üzerine BMC SAVUNMA yetkilileri bu siparişin yeni değil daha önce geçilmiş bir sipariş olduğunu ve tedarik edilecek zırh çeliğinin hem Yeni ALTAY AMT, hem de ALTUĞ TTZA Programlarında kullanılacağını ifade ettiler. Kendi ürünlerinde yerli üretim zırh sacı oldukça yerli ürün kullanacaklarının altını çizen BMC SAVUNMA, Miilux OY firmasının henüz bazı kalınlıktaki zırh çelikleri için pilot üretim ve test aşamasına gelse de seri üretim ve teslimat aşamasına gelemediği için ihtiyacın Finlandiya’dan karşılanmakta olduğuna dikkat çektiler.  

·      2025 yılından itibaren Yeni Nesil FIRTINA Obüslerinde BMC Power ürünü 1.000bg güç kapasiteli UTKU Güç Grubu kullanılacaktır. Proje kapsamında bugüne kadar toplamda 6 Yeni Nesil FIRTINA Obüs teslimatı yapılmış olup üretimi devam eden ilave 4 obüsün bu yıl içinde teslim edilmesi ile toplam Yeni Nesil FIRTINA Obüs sayısı 10’a çıkacaktır. Bu 10 Obüste T-155 FIRTINA K/M Obüsünde de kullanılan Alman MTU ürünü 1.000bg kapasiteli MTU MB-881 KA-500 Dizel Motoru ve Allison ürünü X1100-5A3 Otomatik Transmisyonundan oluşan güç grubu kullanılmıştı. Söz konusu güç grupları daha önce Türk Kara Kuvvetleri hizmetine giren 281 adet FIRTINA Obüsleri için tedarik edilen ve işletme yedeği olarak stokta tutulan yedek güç grupları arasından temin edilmiştir. Ancak UTKU Güç Grubu ile teslimat başlayana kadar adı açıklanmayan başka bir ülkeden bir miktar güç grubu tedarik edilecek ve bir miktar Yeni Nesil FIRTINA Obüs bu güç grubu ile hizmete sunulacak

·       Yeni Nesil FIRTINA Obüsleri ile Yeni Nesil Paletli Zırhlı Araçlarda kullanılacak UTKU Güç Grubu ile Mart 2023 itibarıyla 2.500 saat çalıştırma testi yapılmıştır. Bugüne kadar komple bir UTKU Güç Grubu ile 10 UTKU Dizel Motoru (1.870kg ağırlığında) ve 2 mock-up motor üretilmiştir.

·       Yeni ALTAY AMT’lerde kullanılacak BATU Dizel Motoru ile Mart 2023 itibarıyla 610 saat çalıştırma testi yapılmış durumda. BMC Power bugüne kadar 5 BATU Dizel Motoru toplamış ayrıca sadece ilk çalıştırma testinde kullanılan, yüklü olarak test edilemeyen, 1 adet ara prototip motor ile fuarlar için de 1 adet mock-up motor imal etmiştir.

·       Nisan ayı içinde bir adet BATU Güç Grubu hazır edilecek ve ilk olarak test merkezinde yüksüz olarak çalıştırılacak. Akabinde tank üzerine entegrasyon faaliyetine başlanılacak ve fazlar halinde tank üzerinde çalıştırma testleri yapılacaktır.

·       BATU Dizel Motorunun kuru ağırlığı 2.240kg olarak verilmiştir. Açık kaynaklarda Güney Kore DV27K Dizel Motorunun kuru ağırlığı 2.578kg, Alman MT883 Ka-501CR Dizel Motorunun kuru ağırlığı ise 1.800kg olarak verilmektedir.

·       BMC Power deniz platformlarına yönelik motorlar konusunda yoğun şekilde çalışıyor. Bu kapsamda hem askeri tersaneler (Gölcük Tersanesi ve İstanbul Tersanesi), hem de sivil/özel sektör tersaneleri (SEFİNE, YONCA-ONUK- ARES ve DEARSAN) ile görüşmeler gerçekleştiren şirket ayrıca deniz platformları için jeneratör setleri sağlayan İŞBİR ile görüşmüş ve bir işbirliği protokolü imzalamıştır. MİLGEM Korvetleri gibi deniz platformları için yardımcı güç üniteleri, jeneratör setleri teslimatı yapan İŞBİR jeneratör setlerinde dış kaynaklı dizel motorlar kullanmaktaydı. Yapılan işbirliği uyarınca BMC Power, İŞBİR’e teslim edilmek üzere bir adet deniz uyumlu (marine) dizel motor toplamakta. BMC Power ayrıca SİDA/İDA platformları için de AZRA Dizel Motorunu deniz platformları için uyumlu hale getiriyor. Bu amaçla motorun soğutma sistemi değiştiriliyor. Motor tersane isterlerine uygun olarak hem su jeti, hem de pervane tahrikli olarak kullanılabilecek.