Date: 29 Temmuz, 2024
GÖKSUR (Otonom Yakın Hava Savunma Füze Sistemi) Projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE ürünü IIR güdümlü BOZDOĞAN-DH Füzesi (HvKK envanterine girdiği açıklanan BOZDOĞAN Füzesi üzerinde gemi üzeri kullanım için bir dizi iyileştirme/modifikasyon gerçekleştirilerek geliştirilen, katlanır kanatçıklı görüş içi füze modeli), Ankara Rüzgâr Tüneli (ART)’nde bulunan model hareketlendirme sistemi ve 6 bileşenli iç balans kullanılarak, 0.2 Mach hızda farklı hücum, yana kayma, elevator, aileron ve rudder açılarında test edilmiştir. TÜBİTAK SAGE tarafından icra edilen testler sırasında, tutucu kol kaynaklı eksenel kuvvet düzeltmesinin gerçekleştirilmesi amacıyla model arkasındaki boşluktan 4 adet basınç ölçümü alınmıştır. Taramalar hücum açısı taraması ve yana kayma açısı taraması şeklinde sürekli şekilde gerçekleştirilmiştir. Toplamda 361 tarama yapılmış ve test faaliyetleri 13 günde tamamlanmıştır. Testlerde toplamda 15 farklı kontrol yüzeyi açısı kullanılmıştır. Edindiğimiz bilgiye göre bahse konu testler BOZDOĞAN-DH Füzesi’nin kanister çıkışı hızlarında aerodinamik karakteristiklerinin incelenmesi maksadıyla yapılmış olup, bu hızlar Ankara Rüzgâr Tüneli (ART)'nin kapasitesi içinde olduğundan ART’de böyle bir testin icra edilmesine karar verilmiştir.
IDEF ‘23 Fuarı sırasında ASELSAN standında en çok dikkat çeken ürünlerden birisi önceki fuarda GÖKDENİZ ER adı ile ölçekli bir modeli üzerinden tanıtımı yapılan GÖKSUR Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS/CIWS)’nin Otonom konfigürasyonuna ait birebir ölçekli hareketli model olmuştu. ASELSAN, deniz platformları için ROKETSAN’ın SUNGUR MANPADS temelli LEVENT-I/II YHSS/CIWS çözümlerine rakip olarak şirket özkaynaklarını kullanarak TÜBİTAK SAGE ile işbirliği içinde GÖKSUR Sistemini geliştirmektedir. Tam Otonom ve gemideki Savaş Yönetim Sistemi (SYS)’ne entegre olarak çalışabilecek GÖKSUR CIWS Sisteminde TÜBİTAK SAGE ürünü çift-yönlü RF Veri Bağı (füzeye ara safha güdüm kabiliyeti kazandırıyor) ile donatılmış IIR güdümlü 12 adet BOZDOĞAN-DH (Denizden Havaya) Füzesi yer almakta.
360 derece dönebilen (360 derece tehdit önleme/imha kabiliyeti) GÖKSUR gövdesi üzerinde bağımsız olarak hareket edebilen bir gimbal üzerine yerleştirilmiş EO sensörler, gövdenin önde ve arkada her iki yanında 4 adet AESA anten, ortada ise 12 hücreli bir lançer yer almakta. TÜBİTAK SAGE ürünü IIR güdümlü BOZDOĞAN-DH Füzesi üzerinde gemi üzeri kullanım için bir dizi iyileştirme/modifikasyon gerçekleştirilmektedir. Çoklu hedef önleme/imha kabiliyetli GÖKSUR YHSS/CIWS’nin Otonom konfigürasyonunda hedef tespit ve takibi için AURA AESA radarı kullanılacaktır. İlk kez 3’üncü Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi kapsamında ASELSAN standında tripod üzerine yerleştirilmiş birebir ölçekli modeli (mock-up) sergilenen AURA Yeni Nesil Çok Fonksiyonlu AESA Gözetleme Radarı S-Bantta çalışmakta olup GaN tabanlı T/R Modüllere ve 1m2 RCS izine sahip hava hedefleri için 20km+ tespit menziline sahiptir. AURA Radarının her bir yüzü 30kg civarı bir ağırlıkta olup her bir sabit AESA anteni yanca 120 derece, yükseliş olarak da 90 derece kapsama sağlayabilmektedir.
GÖKSUR Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS/CIWS)’nin ayrıca gemideki Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ile entegre olarak çalışabilecek dolayısıyla üzerinde hedef tespit ve takibine yönelik AESA radar ve EO Sistem yer almayan sadece 12 hücreli bir lançerden (füze sayısının daha da artabileceği belirtiliyor) oluşacak Orta Boy konfigürasyonu ile hava savunma kabiliyetleri sınırlı olan Hücumbot gibi küçük suüstü platformlar için döner yapıda bir gövde üzerine yerleştirilmiş füzeler yerine sabit açılı lançerlerde taşınan füzelerden oluşacak Sabit Konumlu konfigürasyonunun üretilmesi planlanmıştır.