Date: 27 Mart, 2020
Aralık 2019’da Çin’de başlayan ve sonrasında pandemi hale gelerek tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde, ilk olarak , Türk Savunma Sanayi firmalarının uzun yıllardır yoğun katılım gösterdiği ve 16-18 Mart 2020 tarihleri arasından gerçekleşmesi planlanan, DIMDEX 2020 fuarı,3 Mart tarihinde Katar Devletinin ülkede aldığı olağanüstü önlemler çerçevesinde iptal edildi.
Ürdün’de düzenlenen SOFEX 2020 ise Coronavirüs salgını nedeniyle değil Ocak ayının sonunda ülkede meydana gelen şiddetli yağışın etkinlik alanına verdiği hasar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
Şili’de 31 Mart 2020 tarihinde gerçekleşmesi planlanan FIDAE 2020 fuarı da ertelenen organizasyonlardan biri oldu ancak fuar ile ilgili henüz yeni tarih deklare edilmedi.
Bu yıl 20-23 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan DSA Malezya fuarı ise 16 Mart tarihinde DSA organizasyonu tarafından yapılan açıklama ile 24-27 Ağustos 2020 tarihine ötelendi.
Antalya'da 22-26 Nisan 2020 tarihleri arasında ikincisi gerçekleşecek Uluslararası Eurasia Air Show ise son dönemde ülkedeki tüm organizasyonların iptal veya ertelenmesinin ardından 24-28 Haziran 2020 tarihlerine ertelendi.
26 Mayıs -28 Mayıs tarihleri arasında Rotherdam’da gerçekleşmesi planlanan, UDT (Undersea Defense Technology) fuarı ise 08-10 Aralık 2020 tarihine ertelendi.
26-28 Mayıs 2020 tarihinde Kazakistan’da düzenlenmesi planlanan KADEX 2020 ise 10-13 Haziran 2021 tarihine ertelendi.
13-17 Mayıs 2020 tarihlerinde Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleşecek Berlin ILA fuarı, organizasyon tarafından yapılan yazılı açıklamayla iptal edilen fuarlar arasında katıldı. ILA organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamaya da “Coronavirüs'ün hızlı artışı nedeniyle Alman hükümetinin aldığı tedbirler çerçevesinde; 12 Mayıs tarihine kadar 1000 ve üzeri ziyaretçi ve katılımcının yer alacağı tüm organizasyonların iptal edilmesine karar verilmiştir." denildi. Yapılan açıklamada organizasyonun bu yıl yapılmayacağı ve iptal edildiği kamuoyu ile paylaşılmış oldu.
20-24 Temmuz 2020 arasında İngiltere Farnborough’da gerçekleşmesi planlanan Farnborough Airshow da İngiltere hükümetinin aldığı önlemler çerçevesinde iptal edildi.
Bu yıl 08-12 Haziran 2020 tarihleri arasında Paris'de gerçekleşmesi planlanan Uluslararası Eurosatory 2020 fuarı ise Fransa hükümetinin aldığı önlemler çerçevesinde 26 Mart tarihinde GICAT tarafından yapılan açıklamayla, fuarın iptal edildiği kamuoyuna duyuruldu. GICAT tarafından yapılan açıklama da yılın geri kalan kalan zamanında tüm hazırlıkların (ekipman nakliyesi, katılımcı seyahat ve otel planlaması, sağlık önlemleri vs.) zamanında yapılmasının mümkün görülmediği ve bu nedenle bu yıl organizasyonun gerçekleşmeyeceği kaydedildi. Bir sonraki organizasyon ise 13-17 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek.
Türkiye’deki Konferans, Fuarlar Erteleniyor
Bu yıl Türkiye’de gerçekleşecek savunma sanayi etkinlikleri arasında 25-28 Mart 2020 tarihleri arasında Istanbul’da gerçekleşmesi planlanan SAHA EXPO 2020, SAHA Istanbul Yönetim Kurulu Kararıyla 04-07 Kasım 2020 tarihine ertelendi.
MSB, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığının destekleri, SaSaD ve Defence Turkey dergisi tarafından organize edilen 23-24 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan, Uluslararası “International Future Soldier” konferansı da Konferans yürütme kurulunun aldığı karar neticesinde 29-30 Eylül 2020 tarihine ertelendi.
28-29 Nisan 2020 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşmesi planlanan 9. Hava ve Aviyonikleri Semineri 03-04 Eylül 2020 tarihleri arasına ertelendi.
02-04 Haziran 2020 tarihinde yapılması planlanan SEDEC Konferansı, Fuar, B2B/B2G etkinliği ise 15-17 Eylül 2020 tarihlerine ertelendi.
24-26 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşecek 10.Savunma Teknolojileri Kongresi (SAVTEK) ile ilgili bir erteleme veya iptal konusunda bir açıklama yapılmadığı ve etkinlik resmî web sitesinde, etkinliğin mevcut takviminde devam ettiği görülüyor.
Şu ana kadar yılın ilk yedi ayında gerçekleşmesi planlanan birçok organizasyonun salgın önlemlerinden etkilendiği, salgının yaz döneminde kontrol altına alınacağı beklentisiyle, yaz dönem sonrası yılın son çeyreğindeki ulusal ve uluslararası etkinliklerin takviminde ise şimdilik bir değişiklik yapılmadığı gözlemleniyor.