EN TR

Latest News

FERSAH Karinaya Monteli DSH Sonarı

ASELSAN tarafından kısa bir süre önce yayınlanan 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda MİLGEM-5’inci Gemi Sözleşmesi kapsamında FERSAH Karinaya Monteli Sonar Sistemi’nin dahil edilmesiyle ASELSAN tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına sağlanacak FERSAH sonar sistemi sayısının 5’e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

Date: 07 Mayıs, 2021

FERSAH Karinaya Monteli Sonar Sistemi ilk olarak BARBAROS Sınıfı Firkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu (YÖM/MLU) Projesi kapsamında seçilmişti. Faaliyet Raporu’na göre Proje kapsamında yürütülen ASELSAN FERSAH Karinaya Monteli Sonar Sistemi (KMSS) Projesi’nde, prototip sistem ile 2020 yılı içinde deniz testleri gerçekleştirilerek sistem iyileştirme ve doğrulama çalışmaları başarıyla sürdürülmüştür. Defence Turkey Dergisi olarak gerek İSTİF Sınıfı, gerekse BARBAROS YÖM Projesine ilişkin daha önce yayınladığımız haberlerde FERSAH KMSS’nin her iki platformda da kullanılacağı bilgisini daha önce okuyucularımızla paylaşmıştık.

96.sayı: https://www.defenceturkey.com/tr/icerik/barbaros-mid-life-upgrade-mlu-project-3739

104.sayı: https://www.defenceturkey.com/tr/icerik/a-look-at-the-i-class-frigate-project-4376

Hatırlanacağı üzere ASELSAN, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Haziran 2018’de imzalanan sözleşme kapsamında BARBAROS Sınıfı Firkateynlerde kullanılmak üzere sipariş edilen FERSAH Karinaya Monteli DSH Sonarını ilk olarak IDEF ‘19 Fuarında görücüye çıkarmıştı. Aselsan Ana Yükleniciliğinde Armelsan’ın (iki firma arasında Ağustos 2018’de alt yüklenicilik sözleşmesi imzalanmıştır) da desteğiyle yeni inşa edilecek veya modernize edilecek fırkateyn ve korvet platformları için geliştirilen FERSAH, aktif ve pasif olarak orta frekans bandında çalışan ve birincil görevi Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ihtiyaçlarını karşılamak olan Karinaya Monteli Sonar sistemidir. DSH’na ek olarak, ASELSAN FERSAH, mayın benzeri objelerden sakınma moduna da sahiptir. Sistem silindirik transdüser dizininden oluşan Sonar Deniz Birimi, Bağlantı Birimi, Güç Kabineti, İşlemci Kabineti ve Operatör Konsolu olmak üzere 5 birimden oluşmaktadır.

BARBAROS Sınıfı Firkateynlerin Yarı Ömür Modernizasyon (MLU) Projesi kapsamında imzalanan sözleşme altında Aselsan ilk gemi için 24ncü ayda (To+24 ay) FERSAH Sonar sistemi teslimatı gerçekleştirecektir. Diğer teslimatın gemilerin modernizasyonu başladıktan sonra 6 aylık periyodlarda gerçekleştirilmesi planlanmıştır. FERSAH Sonar Sistemi BARBAROS Sınıfı Firkateynlerde yer alan AN/ASQ-56 Sonar Sisteminin yerini alacak.  BARBAROS Sınıfı Firkateynler aynı zamanda GENESİS ADVENT SYS ile donatılacaklar. 

FERSAH Sonar Sistemi Aktif Modda iken denizaltı ve mayın benzeri objeleri tespit, takip ve analiz ederken, Pasif Modda ise denizaltı, torpido veya gemiyi pasif gürültüsüyle tespit, takip ve analiz edebiliyor. ASELSAN, FERSAH’da daha önce çalıştığı projelerde kullandığı güncel algoritmaları kullanmaktadır. Hatırlanacağı üzere şirket daha önce pasif sonar sistemi olarak halen AY Sınıfı 3 denizaltıda yer alan ASİST Intersept Sonar Sistemi ve ADA Sınıfı Korvetlerde kullanıma giren HIZIR Torpido Karşı Tedbir Sisteminin pasif sonar algoritmalarını geliştirmişti. Söz konusu algoritmaların daha da geliştirilmiş bir sürümü FERSAH Sonar Sistemi’nde kullanılacaktır. Aktif Modda ise MATES (Mayın Tespit Sonar Sistemi) ve TORK Projesi kapsamında geliştirilen algoritmalar güncellenerek FERSAH’da kullanılacaktır.

Fotoğraf: Defence Turkey/Sinan Niyazi KUTSAL

FERSAH Operatör Konsolu 32 inç çapında renkli ekrana sahip. Burada iki arayüz de tek tek ve birlikte gösterilebiliyor. Konsolda bazı ekstra özellikler olacak. Örneğin, TID (Tactical Information Display) sergilenebilecek. Ekranın sağ bölümünde yani harita üzerinde SYS’nden gelen bir iz bilgisini sonar operatörü görüp onun bir su üstü hedefi mi ya da bir batık mı olup olmadığını ayırt edebilecek. Onun haricinde Simülasyon Modu olacak. Bu sayede operatör kendi kendini eğitmek için kendi oluşturduğu bir senaryo üzerinde hedefler tanımlayarak bu hedefleri izleyebilecek. Ayrıca ‘Dummy Load’ özelliği de olacak. Bu sayede bakım kapsamında sistemde bir komponent değiştiğinde deniz birimi (transdüser dizini/wet end) yerine dummy load’a transmisyon yapılarak sistemde arızalı komponent olup olmadığı ve sistemin çalışmaya hazır olup olmadığı görülebilecek.