Date: 22 Aralık, 2021
Defence Turkey: Söyleşimize, makina ve kalip üretmek amacıyla 1969 yılında İstanbul'da kurulan KALEKALIP’ın kısa bir tanıtımını ve 1970’li yıllarda hassas kalıplama kabiliyetini G3 Piyade Tüfeğinin parça kalıplarının üretiminde kullanmaya başlamasıyla şirketin hafif silah sektörüne geçiş hikayesini sizden dinleyerek başlayabilir miyiz?
Selim EROL: Sizin de ifade ettiğiniz gibi KALEKALIP, makina ve kalip üretmek amacıyla 1969 yılında İstanbul'da kuruldu. Hassas kalıplama kabiliyetini 1970'li yıllarda G3 Piyade Tüfeğinde kullanılan parçaların kalıplarının işlenmesinde ve üretiminde kullanan KALEKALIP, 1980-2000 yılları arasında yürütülen Euro Stinger Projesinde (Projeye 1987 yılında katıldı) füze sisteminin %25’ini oluşturan, güdüm kapsül montajı, kuyruk komplesi, atış motor komplesi, atış kabze montajı ve diğer muhtelif parçaların imalatını gerçekleştirdi. Bu sayede sistem üretim, test ve entegrasyon yeteneklerini geliştirdi. 2001’de ambargo nedeni ile yurtdışından alınamayan OBA Otomatik Bombaatar Sisteminin Türkiye’de üretilmesi talebi üzerine KALEKALIP, Türkiye’nin ilk 40mm Otomatik Bombaatar Sisteminin üretimini yaptı. 2007’de .308, .338 kalibre keskin nişancı tüfeği geliştirme çalışmalarına başlayan KALEKALIP, 2009’da MPT-76 Milli Piyade Tüfeği Projesine katıldı, bunun yanı sıra tasarım sürecinde KALEKALIP mühendisleri önemli rol oynadı.
Günümüzde ise kullanım alanlarına göre 5,56mm ve 7,62mm Piyade Tüfeklerinden meydana gelen KCR Ailesi, KSR50 12,7mm Kalibre Keskin Nişancı Tüfeği ve KSR338 .338 Kalibre Keskin Nişancı Tüfeği, KMR762 7,62mm Yarı Otomatik Keskin Nişancı Tüfeği, 5,56mm ve 7,62mm Makinalı Tüfeklerden oluşan KMG556 ve KMG762 Ailesi ve 40mm Otomatik ve Namlu Altı Bomba Atar ve bu ürünlere ait aksesuarlar ürün gamımızı oluşturuyor.
Defence Turkey: KALEKALIP’ın günümüzdeki organizasyon yapısı, çalışan durumu, 2021 yılı performansı ve cirosu ile 2022 yılına ilişkin beklenti ve hedefleri hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Selim EROL: KALEKALIP, 150’si beyaz yaka olmak üzere 500’den fazla çalışana sahip. 2021 yılında bir önceki yıla göre ciromuzu ABD$ bazında %49.8 oranında artırmış olacağız. 2022 yılında ise 2021 yılına kıyasen yine ABD$ bazında %19 oranında büyümeyi hedefliyoruz.
Defence Turkey: KALEKALIP’ın üretim tesislerinin mevcut altyapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Üretim kapasitesi ve kabiliyeti ile kullanılan teknolojiler hakkında bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Selim EROL: Üretim tesislerimizde tasarımından mühendisliğine talaşlı imalattan, ısıl işlem, kaplama, tahribatlı/tahribatsız muayene, montaj ve test kabiliyetlerine kadar tek çatı altında ham malzemeden test edilmiş nihai ürün olan silahları entegre olarak üretme kabiliyetine sahibiz.
Tasarım, üretim ve ürün devreye alma süreçlerimizi tamamen uluslararası savunma, havacılık ve NATO standartlarına göre kurguluyoruz. Bu noktada geçmişte uluslararası savunma projelerinde edindiğimiz tecrübe ve proses kabiliyetlerini silah üretiminde kullanmakta olduğumuzu ayrıca vurgulamak isteriz.
Defence Turkey: 2005 yılında Türkiye’nin ilk 40mm Otomatik Bomba Atar silahını (OBA-KAGL40) geliştiren ve 2009 yılında Türkiye’nin ilk Milli Piyade Tüfeği (MPT) çalışması olan MPT-76’da Ana Alt Yüklenici olarak görev alan KALEKALIP’ın üretimini gerçekleştirdiği hafif silah ürün gamı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Selim EROL: SSB ve MKE tarafından alınan karar üzerine KALEKALIP, MPT-76 tasarım ve üretim için en uygun Ana Alt Yüklenici olarak seçildi. İki şirket MKE ve KALEKALIP, MKE Ana Üst Yüklenici ve KALEKALIP Ana Alt Yüklenici olarak tüm süreçlerde beraber çalışarak başarılı şekilde MPT-76’nın Teknik Bilgi Paketi’ni oluşturdu ve projeyi seri üretime taşıdı. Hafif Silah ürün gamımızda yer alan ürünlerimiz şunlardır;
Defence Turkey: 2015 yılında pazara sunduğunuz 5,56mm ve 7,62mm modelleri içeren KCR (KALEKALIP Combat Rifle) ürün ailesi üyeleri ve geçen süre zarfında gerçekleştirilen teslimatlar hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Selim EROL: 40.000’i aşkın sayıda KCR556 ve KCR762 ürünümüzün teslimatı yapılmış olup, KCR’ler gerek yurt içinde güvenlik kuvvetlerimizce, gerekse yurt dışında yabancı güvenlik kuvvetlerince saha aktif olarak kullanımındadır. Tasarım ve üretim süreçlerimizde sürekli iyileştirme perspektifiyle gerçekleştirilen geliştirmeler sayesinde 2021 yılında yapılan pek çok teslimat kabul testlerinde 0 hata ile tamamlandı.
Yurtiçi ve yurtdışı kullanıcılarından aldığımız geri bildirimlere göre, KCR’ler aktif saha ortamında üstün performans ve dayanıklılık gösteriyor. Bu durum bizleri gururlandırıyor ve mutlu ediyor.
KALEKALIP KCR ailesi ile ilkleri başarmıştır. KCR556 7.5”, 11” ve 14.5” ürünleri Türkiye’nin sahada görev alan ilk yerli 5,56mm piyade tüfekleri oldu. KCR556 7.5” ürünü Türkiye’de PDW (Personnel Defence Weapon/Yakın Koruma Silahı) isimli yeni ve rakiplerimizin de takip ettiği bir ürün segmenti oluşturdu.
20’lik ve 30’luk şarjörlerle çalışabilen 5,56mm çapındaki KCR556’nın menzili namlusuna göre değişmektedir. Silah için namlu ömrü olarak 15.000 atım garantisi verilmekte olup, namlu ömrü icra edilen testlerde defalarca ispatlanmıştır. Geçtiğimiz aylarda her birine binlerce olmak üzere 3 farklı kullanıcıya teslimatlar gerçekleştirilmiştir. Bu teslimatlar; paketten rastgele seçilen 2 silahla namlu ömrü kadar (15.000 atım) atış gerçekleştirilerek icra edilmektedir. Son aylarda gerçekleştirilen bu kabuller sırasında ömür testlerinin tamamı sıfır hata ile, bir başka deyişle hiç bir tutukluk ve atış yapmama durumu ile karşılaşılmadan, tamamlanmıştır. Bu kalite farkı kullanıcı memnuniyetini de beraberinde getirmektedir.
TSK ve Emniyet güçlerimizin envanterinde yer alan ve mevcutta kullanılmakta olan 9mm Makinalı tabancaların yerini alacağını düşündüğümüz ve hedeflediğimiz KCR556 7,5” namlu boyu versiyonu, başta JGnK olmak üzere birçok birim tarafından meskun mahal görevlerinde kullanılmaktadır. 200 metre etkili menzile sahip Yakın Koruma Silahı (PDW) olarak sınıflandırılan KCR556 7,5” dakikada 800-1.000 atış gerçekleştirmekte olup yaklaşık 2,850 kg ağırlığa sahiptir.
Defence Turkey: MPT-76 Projesi kapsamında bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğunuz teslimatlar ve kullanıcıdan sağlanan geri dönüşler hakkında bilgi verir misiniz?
Selim EROL: Jandarma Genel Komutanlığı (JGnK)’na olan MPT-76 teslimatlarının tamamı başarı ile gerçekleştirildi. Sahadan herhangi bir olumsuz dönüş alınmadı. Askeri standartlara uyumlu ürün geliştirme tecrübesi ile oluşturulan proseslerimiz daha kaliteli ve hassas atış kabiliyetine haiz ürünler elde etmemizi sağlıyor. Bu durum tüm ürünlerimiz için geçerli.
Sizlere de ulaştığı üzere kullanıcılarımızdan ve sahadan olumlu geri dönüş almak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. KALEKALIP’ın satış sonrası destek veren ELD (Entegre Lojistik Destek) ekibinin çalışmalarının kullanıcılarımızdan tam not alması bizi sevindiriyor.
Defence Turkey: KALEKALIP’ın yurtiçi pazardaki konumu hakkında bilgi verir misiniz? KALEKALIP ürünlerinin güçlü olduğu noktaları nerede görüyorsunuz, Şirketi pazardaki rakiplerinden farklı kılan özellikleri ve üstünlükleri hakkında okuyucularımızı aydınlatır mısınız?
Selim EROL: Sizlerin de görüşmelerinizde aldığınız geri bildirim üzere KALEKALIP ürünleri NATO askeri standartlarına uygun güvenilirlik, dayanıklılık ve güvenlik olarak en sıkı mühendislik kriterlerinde üretiliyor. Bu üstünlüğümüz hem ülkemizde hem de diğer ülkelerin askeri kriterlerini ve taktiksel isterlerini rahatça karşılıyor.
İlave olarak genç ve dinamik ARGE ekibimiz ve sahadaki kullanıcılarımızdan sürekli olarak aldığımız geri bildirimler ile envanterimizde mevcut silahları kullanıcı isterleri doğrultusunda sürekli geliştiriyoruz. Aynı kabiliyetlerimizi, dünyadaki trendleri takip ederek yeni ürünler geliştirmek için de kullanıyoruz.
Defence Turkey: KALEKALIP’ın uluslararası pazardaki konumu, sahip olduğu rekabet gücü ve eğer varsa üzerinde çalışılan ihracat projeleri/faaliyetleri hakkında okuyucularımızı aydınlatır mısınız?
Selim EROL: Şu anda 20’den fazla farklı ülkede farklı ihalelerde yer alan KALEKALIP onlarca yıldır hafif silahlar üzerine tasarım ve üretim yapan dünya devi şirkeler ile aynı potada rekabet ediyor. KALEKALIP girdiği ihalelerde rekabetçi gücü ve kalitesi ile öne çıkmaktadır. Şu ana kadar 4 farklı ülke ile yürürlükte olan anlaşmamız var, bunların bazılarında teslimatlar tamamlanmış durumda.
NATO standartlarına göre üretilip test edilmiş ve sahada kendini ispatlamış 15.000 namlu atım garantisine sahip, yüksek kalite segmentindeki ürünlerimiz ile sektörün bilinen şirketlerinin arasında pazarda kendimize yer açmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Defence Turkey: KALEKALIP, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli 5,56 x 45mm Hafif Makinalı Tüfeği KMG556’nın kalifikasyonunu gerçekleştirdi. KMG556’yı okuyucularımız için kısaca tanıtır mısınız? Geliştirme süreci ne zaman başladı ve ne kadar sürdü?
Selim EROL: Dünyada sadece birkaç ülkenin üreticilerinin uzun süreden beri geliştirdiği bu ürünü sıfırdan geliştirmemiz 3 yıl sürdü. KMG556 ile güvenlik birimlerinizin ihtiyaç duyduğu fakat tedarikinde sıkıntı yaşadığı bir ürünü, kendi özkaynaklarımız ve ARGE ekibimizle geliştirmiş olduk. Bu vesileyle bu tür bir silahı üreten ülkeler arasına Türkiye ismini de yazdırmış olduk. Bu süreçte Kara Kuvvetleri, Jandarma ve EGM kullanıcılarından gelen talepleri ve saha ihtiyaçlarını göz önüne alarak bir ürünle tüm kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılamaya çalıştık. 2021 Eylül ayında tamamlanan kalifikasyon ile de 34 farklı NATO testinden geçip, 300.000’den fazla mühimmat atmak suretiyle kalifikasyon sürecini tamamlayarak seri üretim aşamasına ulaştık.
Defence Turkey: Geliştirme faaliyetlerini kendi ARGE ekibiniz ve öz kaynaklarınız ile gerçekleştirmiş olduğunuz KMG556’da öne çıkan özellikler nelerdir? Silahın atış hızı ayarlanabilmekte midir? Namlu ömrü garantisi nedir? Yabancı ülke orduları tarafından kullanılan benzer tüfeklerdeki gibi mayon şerit haricinde STANAG 4179 uyumlu şarjörlerle de kullanılabiliyor mu?
Selim EROL: KMG556, uzun çarpmalı gaz piston sistemli açık beslemeli bir hafif makinalı tüfektir. KMG556’ın 16” ve 18” namluya sahip 2 ayrı modeli bulunmaktadır. 16” namluya sahip model 7,8 kg ağırlığında olup noktasal menzili 600m, etkili alan menzili ise 800m’dir. Silah yandan beslemeli mayonlu kullanıma uygun olup, mayonlu kullanım daha basit ve güvenilir olduğu için, şarjörlü kullanım tercih edilmemiştir. KMG556, 50-100-200 kapasiteli mühimmat kutuları ile kullanılabilmektedir.
KMG556’nın en önemli özelliklerinin başında namlusu geliyor. Namlu, KALEKALIP tarafından tasarlandı ve namlu dövme ve krom kaplama prosesleri dahil tüm üretimi KALEKALIP tarafından gerçekleştiriliyor. Söz konusu yerli namlu ömrü garantisi, 15.000 atım olup kalifikasyon testini başarıyla geçtiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Mayonlu kullanım daha basit ve güvenilir olduğu için şarjörlü kullanım yapılmamıştır. KMG556, mayonlu veya 50-100-200 kapasiteli mühimmat kutuları ile kullanılmaktadır.
Defence Turkey: KALEKALIP aynı zamanda KMG Ailesinin bir ürünü olan KMG762 manga tipi Hafif Makinalı Tüfek üzerindeki geliştirme çalışmalarına devam etmekte. KMG762 hakkında okuyucularımızı aydınlatır mısınız? Ne zaman hazır olması planlanmıştır?
Selim EROL: KMG762, KMG556 sistemine çok benzer fakat muadillerinden çok daha hafif ve performanslı bir ürün olacaktır. Halihazırda KMG762 ürünün bir yerli muadili bulunmamaktadır. KMG556 kalifikasyonunun tamamlanması sonrasında ARGE ekibimizin üzerinde çalışmaya başladığı KMG762’nin 2022 sonuna kadar tamamlanmasını ve kalifikasyon testlerini geçmesini hedefliyoruz.
Defence Turkey: Namlu ömrü 15.000 atım ve gövde ömrü 50.000 atım olarak planlanan 5,56 x 45mm KMG556 7,8kg ağırlığında iken 7,62 x 51mm çapındaki KMG762 8kg ağırlığa sahip olacak. Makinalı Tüfeklerde bu denli hafiflemeyi dayanım isterlerinden taviz vermeden nasıl sağlıyorsunuz? Kullanılan teknolojiler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Selim EROL: ARGE bölümümüz KMG762’yi güncel askeri teknolojileri takip eden tasarım bilgisi ve askeri standartlar kapsamında en son teknoloji ham malzemeler kullanarak yenilikçi bir şekilde tasarladı. Yapılan tasarımlar özel simülasyon yazılımlarında sanal ortamda test ve analiz edilerek tasarımın doğrulaması yapılıyor. Yapılan analizler ve testler hafifleyen silahın performans isterlerinden sapmadığını doğruladıktan sonra prototip aşamasına geçiliyor.
Defence Turkey: Bu yıl 15’incisi düzenlenen IDEF ‘21 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında sergilediğiniz 12,7mm x 99'lik KSR50 Sürgülü Keskin Nişancı Tüfeği ve 7,62mm x 51 çapındaki KMR762 Yarı Otomatik Keskin Nişancı Tüfeği hakkında neler söyleyebilirsiniz? Test süreçleri hala devam ediyor mu? Sahadan ne gibi geri bildirimler aldınız?
Selim EROL: Hafif silah alanında üretime geçtiği 1970’li yıllardan bugüne bu alanda Türkiye’de birçok ilke imza atan KALEKALIP, KSR50 A1 ile Türkiye’nin 12,7mm/50 kalibre ilk ve tek yerli ve milli keskin nişancı tüfeğine imza attı. TSK envanterine 2018 yılında giren ilk ve tek yerli ve milli keskin nişancı tüfeği olan KSR50 A1 ürünümüz sahada aktif bir şekilde sorunsuz olarak ve performanslı bir şekilde kullanılıyor. KSR50 A1 silahımız Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK), Jandarma Genel Komutanlığı, (JGnK) Polis Özel Harekat ve Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖzKK) envanterinde yüksek adetlerde kullanımında. KSR50 A1 versiyonu 12,6kg ağırlığında olup kullanıcının daha hafif bir tüfek talep etmesi üzerine, 10,9kg ağırlığındaki kompozit namlulu KSR50 A2 kullanıcıların hizmetine sunuldu. İnceltilen çelik namlu çekirdeğinin üzerine kompozit sarım ile imal edilen yeni namlu Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise sayılı firmada yer alıyor.
Kalifikasyonu tamamlanan ve yakında seri imalatına başlanılması planlanan KSR50 A2’nin yeni kompozit namlusunun ucunda titanyum namlu freni yer alıyor. Silahta hafifleme sağlanırken performansından herhangi bir kayıp olmaması amaçlandı. Kompozit namlu sadece ağırlığı azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda atıcının birinci atıştan ikinci atışa geçerken hedefi bulma süresini de kısaltıyor. Kompozit namlu kullanımının bir diğer katkısı ise buharlaşan ısı etkisinin (mirage) oluşumunu azaltıyor. Kompozit namlu aynı zamanda namlu salınımını daha stabil hale getiriyor. KSR50 A2 üzerindeki kompozit namlu ve titanyum namlu freni kullanıcılardan tam not aldı.
KALEKALIP KSR50 12.7mm Keskin Nişancı Silahı’ndaki namlu freni benzeri bir namlu frenini KMR762 için de geliştirmiştir.
KMR762 Yarı Otomatik Keskin Nişancı Tüfeği’nin 18” ve 20” olmak üzere iki ayrı namlu versiyonu mevcuttur. KMR762’nin üzerindeki bastırıcı tamamen KALEKALIP mühendisleri tarafından tasarlandı ve KALEKALIP tesislerinde üretildi. KMR762’nin garanti edilen vuruş hassasiyeti 800m’de 1,5 MOA’dır. Silah hizmete girdikten sonra kullanıcılardan gelen geri bildirimler ışığında KMR762 A2 versiyonu geliştirildi. KMR762 A2 versiyonda silah ergonomisi geliştirilmiş, kullanıcıya özel dipçik tasarımları devreye alındı. KMR762 A2 versiyonu IDEF 21’ de tanıtıldı. KMR762 A2 ürünümüze yurt dışından da ilgi olup, ilk yurtdışı satışını 2021 yılında yapmayı planlıyoruz.
Defence Turkey: IDEF ‘21’de yine tüfekler üzerinde tanıttığınız susturucu/bastırıcılar hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu konudaki çalışmalarınıza kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda mı başladınız? Test süreci ve sahadan gelen geri bildirimler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu alandaki ürün gamınızı genişletmeyi düşünüyor musunuz? Ürün ailesi ve çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Selim EROL: KALEKALIP’ın ARGE ekibi yakın zamana kadar sadece yurtdışından temin edilen bastırıcı gibi kritik aksesuarları da tasarlama ve kalifiye etme kabiliyetine sahip. Bu kapsamda ARGE ekibi 5,56mm ve 7,62mm kalibrelerinde KMR, KCR ve KMG ailesi için farklı özelliklerde bastırıcılar tasarladı ve kalifiye edildi. Özgün tasarımlara sahip olan bu bastırıcılar için yakın zamanda yurt içi ve yurtdışı teslimatlar gerçekleştirilecek.
Defence Turkey: Susturucu (silencer) ile bastırıcı (suppressor) arasındaki temel farkları ve KALEKALIP’ın bu konudaki kabiliyetlerini okuyucularımız için özetler misiniz?
Selim EROL: KALEKALIP tarafından tasarlanan bastırıcı ürünleri aynı zamanda susturucu ürünü ile aynıdır. Bu ürünler silahlarda namlu ağız alevini ve ses şiddetini azaltıyor. Kullanılan mermi çeşidine göre bastırıcı veya susturucu olarak adlandırılıyor. Subsonic diye tabir edilen içindeki barut miktarı az ve dolayısıyla namlu çıkış hızı daha az olan mermiler kullanıldığında ses şiddetini önemli ölçüde azalttığından bastırıcı diye tabir ettiğimiz ürün susturucu görevi görüyor. Konvansiyonel mermiler kullanıldığında da şes şiddetinde azalma olur fakat bu subsonic mermideki kadar değil. Bu ürünlerin kullanılmasındaki temel amaç özel görev şartlarında kullanıcının görev gizliliğini korunması, yerinin belli olmamasının sağlanması. Bastırıcı/Susturucu ürünleri el sürgülü mekanizma tipindeki (bolt action), yarı otomatik ve seri atış yapabilen silahlarda kullanılabilir. KALEKALIP tüm bu silah türleri için bastırıcı çözümleri üretiyor.
Defence Turkey: Türkiye’de tek olan ve ağırlıklı olarak ihracat pazarı için tasarlanan KCR739 ürün ailesi hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Selim EROL: KALEKALIP envanterinde 7,62mm x39 Rus mühimmatı olup NATO standartlarında modern piyade tüfeğine sahip olmak isteyen kullanıcılar için KCR739 ailesini geliştirdi. 7,62mm x39 Rus mühimmatı kullanan silahlar Direct Impingement/ Doğrudan Vurma sistemine sahip olup, silahın kurulması için barut gazı hazneye geri besleme yapıyor. Haznede oluşan kurum vb. nedenlerden ötürü silahta kullanım zorluğu ve tutukluk durumları oluşuyor. Yine bu kategorideki silahların namluları serbest salınımlı türde olmayan namlulardır. Bu nedenle vuruş hassasiyeti anlamında sınırlamaları mevcuttur.
KALEKALIP KCR739 ailesi piyasadaki benzer ürünlerdeki yetersizliklerin giderildiği bir silah sistemi olarak geliştirildi ve kullanıcılarının hizmetine sundu. 7,5”, 11”, 14,5” ve 16” namlu versiyonları olan KCR739, serbest salınımlı namlu, kısa çarpma gaz piston sistemi ve döner başlı kilitleme ile çalışan, 7.62mm x 39 kalibre Rus mühimmatı ateşleyebilen piyade tüfeği ailesidir. KCR739’un 16” namluya sahip Piyade Tüfeği versiyonu 3.450kg ağırlığında olup etkili menzili 450m’dir. KCR556 ile olan mükemmel uyumluluğu sayesinde iki silahın üst gövdeleri ve şarjörleri hızlıca sökülüp değiştirilebilir ve sonrasında operasyona devam edilebilir. KCR739’a yurt dışından da ciddi bir ilgi var. Bu kapsamda sözleşme aşamasında olunan birkaç ülke ile görüşmelere devam ediliyor.
Defence Turkey: 2006 yılında Türkiye’nin MK-19 benzeri ilk 40mm Otomatik Bomba Atar silahını (OBA-KAGL40) geliştirdiniz. OBA-KAGL40’ın geliştirme süreci ve gerçekleştirilen teslimatlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Selim EROL: Tarihinde birçok ilke imza atan KALEKALIP, 2006 yılında Türkiye’nin ilk 40mm Otomatik Bomba Atar Silahı OBA-KAGL40’ı geliştiren proje grubunda yer aldı ve aynı yıl silah hizmete girdi. O tarihte uygulanan silah ambargosu nedeniyle bu sınıf silahların Türkiye’ye satışı yasaklanmıştı. İlerleyen yıllarda KALEKALIP başka bir tedarikçi geliştirerek kendi tasarladığı namluyu orada ürettirdi ve silahı komple ürün olarak verebilir hale getirdi. Halen hizmette KALEKALIP üretimi 1.800’ün üzerinde OBA-KAGL40 sistemi yer almakta olup silah günümüzde bile hem yurtiçinden, hem de yurtdışından ciddi bir talep alıyor. Etkili menzili 1.500 metre olan OBA-KAGL40 eğik atış prensibi ile 2.000m ve üzerine atış yapabiliyor. KALEKALIP aynı zamanda ASELSAN’a da SARP UKKS üzerinde kullanılmak üzere çok sayıda OBA-KAGL40 teslimatı gerçekleştirdi.
Defence Turkey: KALEKALIP’ın gelecek 10 yılı ile ilgili vizyon, hedef ve beklentilerinizi okuyucularımız ile paylaşır mısınız?
Selim EROL: Hafif silahlar alanında edindiğimiz üstün tasarım ve üretim kabiliyetlerini kullanarak ila aşamada güvenlik kuvvetlerimizin ihtiyaçlarına en üst seviyede hizmet eden yenilikçi ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Dünyada hafif silah sektöründeki yeni gelişmeleri yakından takip ederek segmentinde öncü ve lider olacak yeni ürünler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sahada kullanıcılara taktik üstünlükler sağlayacak yeni konseptler üzerine özellikle yoğunlaşmış durumdayız.
Paralel olarak özellikle yurtdışı pazarda bayrağımızı daha yukarıda dalgalandırmak ve pazar payımızı arttırmak için var gücümüzle çalışmalar yürütüyoruz. Burada kendimize dünyaca tanınmış üreticilerin bulunduğu yüksek kaliteli ve katma değerli ürünler segmentini hedef olarak belirledik.
İlave olarak hafif silahlar ürünlerinde aksesuar ürün gamımızı gerek işbirlikleri gerekse de kendi çalışmalarımız ile genişleterek, kullanıcılarımıza kapsayıcı paketler ile hizmet sunar hale gelmeyi hedefliyoruz.
Defence Turkey: Okuyucularımıza bir mesaj olarak eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?
Selim EROL: KALEKALIP’ın hafif silahlar yolculuğu Türkiye’de global ölçekte askeri mühendislik ürünleri üretilebileceğinin ve bunların dünya pazarlarına satılabileceğinin bir ispatıdır. Bu yolculuk bize kendimize ve ekibimize inanıp çok çalıştığımızda çok uzun zamandır sektörde olan rakiplerle boy ölçüşecek yerli ve milli ürünler geliştirebileceğimizi gösterdi.
Biz KALEKALIP ekibi olarak ürettiğimiz her ürünün güvenlik güçlerimizin görevini en iyi şekilde yapmasına katkı sağlayacak araçlar olduğu bilinci ile görev ifa ediyoruz. Bu bilinçle güvenlik güçlerimizin ve yurt dışındaki seçkin askeri birliklerin kullanacağı nitelikli ürünleri tasarlamaya ve üretmeye devam edeceğiz.
Defence Turkey: Sayın EROL, vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.