EN TR

Latest News

İ-Sınıfı Firkateyn Denize İndiriliş ve PN MILGEM 3. Gemi İlk Kaynak Töreni İstanbul Tersanesinde Gerçekleşti

TCG İstanbul F-515 Denize İndiriliş ve Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda inşa faaliyetleri devam eden PN MILGEM projesinin 3’ncü gemisinin (inşa başlangıç sıralamasında 3’üncü ancak inşa programı uyarınca 2’nci gemi) ilk kaynak töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM Başkanı Mustafa ŞENTOP, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’in katılımıyla 23 Ocak Cumartesi günü İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleşti.

Date: 23 Ocak, 2021

Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç YETKİN İ-Sınıfı Firkateynlerin Deniz Kuvvetleri için daha uzun menzilli silahlara, daha etkin komuta kontrol ve savaş sistemlerine ve daha yüksek seyir siasına sahip milli bir yüzer unsura duyulan ihtiyaç neticesinde Ada Sınıfı Korvetlerin devamı olarak başlatıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Bu gemimizin inşasında Ada Sınıfı Korvetlerimizin tasarımı Deniz Kuvvetlerimizin tecrübesi ve milli savunma sanayimizden büyük ölçüde istifade edinilmiştir. İstif Sınıfı olarak adlandırılacak dört gemilik filotillanın ilk gemisinin sözleşmesi 29 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Boyu 113,2 metre, deplasmanı 3000 tondur. Bugüne kadar gemi inşasına esas 8600 adet doküman üretilmiş, 62,000 adam/gün işçilik harcanmış, 1110 ton sac işlenmiş, 5600 metre boru donatımı yapılmış, 1454 adet ekipmanın ana gemiye alımına başlanmıştır. dedi. Ada Sınıfı Korvetlerden farklı olarak değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknolojiye bağlı olarak daha önce yurt dışından tedarik edilen sistemlerin önemli bir kısmının artık yurt içinde geliştirilip hazır hale getirildiğinin de altını çizen Tuğamiral YETKİN, “Milli imkanlarla imal edilen savaş sistemlerimiz arasında daha uzun menzilli satıhtan-havaya dikey atım sistemleri, satıhtan-satıha Atmaca Güdümlü Mermisi, 3 Boyutlu Arama Radarı, Atış Kontrol Radarı, Kızılötesi Arama ve Takip Sistemleri, Nokta Savunma Silah Sistemleri ve Torpido Kovan sistemleri bulunmaktadır. Bu kabiliyetlere ilave olarak daha verimli ana tahrik sistemleri sayesinde 5700 deniz mili seyir siasına sahip olacaktır. Bir başka ifadeyle gemimiz iktisadi süratle yakıt ve iaşe ikmali yapmaksızın İstanbul’dan Yemen’e seyir yapabilecektir.” dedi.

Tuğamiral YETKİN: “PN MILGEM projesinde 4’ncu Geminin İnşasına Haziran 2021’de Karaiçi’de Başlanacak.”

Pakistan Milgem Projesi hakkında da bilgi veren Tuğamiral YETKİN, inşa faaliyetlerinin eş zamanlı olarak sürdüğünü söyledi. Tuğamiral Yetkin, “Bugün itibariyle 1’inci Geminin 37 bloğunun 6 adeti kızak üstüne alınmış ve 18 bloğunun imalatına devam edilmektedir. Bu gemimiz Temmuz ayında denize inecektir. Proje kapsamında ilk aşamada Karaçi Askeri Tersanesinde 47 personele görev başı eğitimleri verilmiş olup müteakiben 2’nci gemi inşa faaliyetlerine de Karaçi Askeri Tersanesinde başlanmıştır. Geminin ilk bloğu 25 Ekim 2020 tarihinde kızak üstüne konulmuştur. 3’üncü geminin ilk kaynağı bugün yapılacak olup 4’üncü geminin inşasına Karaçi Askeri Tersanesinde Haziran ayında başlanması ve tüm programın Şubat 2025 tarihinde tamamlanması planlıdır.” İfadelerine yer verdi.

Pakistan MILGEM projesinde, inşa başlangıç sıralamasında 3’üncü, ancak inşa programı uyarınca 2’nci geminin denize indiriliş tarihi Eylül 2022, teslim tarihi ise Ağustos 2024 olarak planlanıyor. İ-Sınıfı Firkateynin denize indirilmesinin ardından, Haziran 2020’de ilk sac kesme töreni yapılan projenin ilk gemisinin inşa blok faaliyetleri için kızağa konması planlanıyor. Projenin ilk gemisinin inşa faaliyetlerinin tamamlanmasıyla beraber Temmuz 2021’de denize indirilmesi amaçlanıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER: 2027 yılına kadar 3 gemimiz de hizmete girmiş olacak.”

Tuğamiral Recep ERDİNÇ'in ardından kürsüye gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER yaptığı konuşmasında savunma sanayindeki millilik ve yerlilik oranının yüzde 70'lere yükseldiğini vurguladı. Bu çerçevede İstanbul Firkateyninin ilave silah ve sistemler eklenerek daha önce inşa edilen Ada Sınıfı gemilere oranla ateş gücü ile imkân ve kabiliyetlerinin daha da artırıldığını belirten Orgeneral Yaşar GÜLER sözlerini şöyle sürdürdü: "Geliştirilmekte olan birçok milli teknolojik yeniliklerin de önümüzdeki dönemde bu firkateynimizde kullanılması hedeflenmektedir. Vatanla buluşmasına tanıklık edeceğimiz İstanbul Firkateyni Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında hizmete girmiş olacaktır. İstif-Sınıfı Firkateyn projesi kapsamında İzmir, İzmit ve İçel isimleriyle diğer 3 gemimizin de 2027 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca dost ve kardeş ülke Pakistan'ın deniz kuvvetlerini güçlendirmek üzere MİLGEM projesini tercih etmesi bizler için ayrı bir gurur vesilesidir. Harp gemisi inşası alanında sürdürmekte olduğumuz ortak gayret, Türk savunma sanayinde duyulan güvenin ve Pakistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin en anlamlı göstergesidir." dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr İsmail DEMİR ve Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ise konuşmalarında yerli sanayinin yürüttüğü projelerde elde edilen bilgi birikimin dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalttığını, özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin bağımsız bir şekilde operasyonlarını yürütebilmesinin önünü açtığını ve milli egemenliğin de ancak bağımsız bir savunma sanayinin teşkili ile mümkün olabileceğinin mesajını verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ise konuşmasında şu hususlara değindi: “Bugün, Pakistan ve Türkiye kardeşliğini bir adım daha öteye taşıyoruz. İki ülke iş birliği her anlamda güçlenmeye devam edecektir. Özellikle savunma sanayi alanında çok büyük potansiyeli olduğunu biliyoruz. Savunma alanında güçlü, bağımsız ve teknolojik olmayan ülkelerin geleceğe güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Bizim gibi farklı cephelerde savaşan iki ülke için bu her geçen gün daha önemli hale gelmiştir. Dışa bağımlılığın acısını çok çekmiş bir ülkeyiz, geçmişte uğradığımız ambargoların acısını unutmuş değiliz. Milli güvenliğimizi korumak için attığımız her adımda baskıyla karşılaştık. Askeri, ekonomik ve diplomatik olarak güçlü olmak bizim için zorluluktur. 2002 yılında beri savunma sanayinde sadece 62 proje yürütülürken, bu sayı bugün 700’e yaklaştı. Son beş yılda yaklaşık 350 proje başlattık. Bütçesi 5,5 milyar dolarlık savuma projeleri yaklaşık 11 kat artarak bugün 60 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Devam eden projelerle birlikte, projelerin toplam büyüklüğü 75 milyar dolara ulaşmış durumda. Aynı yıllarda savunma sanayii alanında faaliyet gösteren firma sayımız 56’dan 1500’ün üzerine çıktı. Sektörün 1 milyar dolara ancak varan yıllık cirosu bugün 11 milyar dolara ulaştı. İhracatımız ise 248 milyon dolar seviyesinden 3 milyar doları aşan bir noktaya geldi. Askeri gemi inşa sektöründe 3 kıtada, 9 ülkeye toplam bedeli 3 milyar dolara ulaşan 130 adet deniz platformu satışı gerçekleştirdik. Dünyanın ilk 100 Savunma Şirketi listesinde 2 firmamız varken bugün aynı listede 7 firmamız yer alıyor. Kendi savaş gemisini tasarlayan, üreten ve idamesini yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz.” dedi.

TCG F-515 firkateyni projesini bugün suyla buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirten ERDOĞAN: “Milli sistemlerle donatılmış firkateynimiz. GÖKDENİZ’i ilk kez İ-sınıfı firkateyn ile göreve alacağız. Ayrıca 3D-Arama Radarını ve Aydınlatma Radarını da yine bu gemimizde ilk kez kullanacağız. Milli Dikine Atım Sistemi (MİDAS) de yine bu gemide ilk kez kullanılacak. ATMACA G/M’sini gemilerimizde kullanıma almıştık. ATMACA Gemi savar Güdümlü Mermisini de bu gemide kullanacağız. Bu yıl içinde TCG UFUK gemimizi ve TCG Anadolu’yu, 2022 yılında Yeni Tip Denizaltılarımızın ilki,” Piri-Reis” denizaltımızı ve 2023 yılında TCG İstanbul Firkateynimizi hizmete alacağız. İ Sınıfı firkateynimizin 6-7-8’inci Gemilerinin inşasına yönelik süreci de hızlandıracağız. Ayrıca bu projelerle yerli ve milli uçak gemimizin yapımının da önünü açacağız. Bu konuda da görüşmelerimiz devam ediyor,” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından PN MILGEM projesinin 3’üncü gemisinin ilk sac kesimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve Pakistan Türkiye Büyükelçsi Muhammad Syrus Sajjad QAZİ tarafından gerçekleştirildi.

Daha sonrasında ise İstif Sınıfı Firkateynlerin ilki TCG F-515 İstanbul Firkateyni, törenle denize indirildi. Törenin hemen ardından günün anlam ve önemine istinaden anı objesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a takdim edildi.

STM ve SSB arasında Sözleşmesi 2019 Yılında İmzalandı

MİLGEM ADA SINIFI korvetlerin 2. faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İ sınıfı firkateyn projesinin ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) Firkateyninin inşası maksadıyla, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM firmaları arasında MİLGEM 5. gemisinin (TCG İSTANBUL (F-515)) tedarikine ilişkin sözleşme 12.04.2019 tarihinde imzalanmıştı.

Yerlilik oranın %75 seviyesine çıkarılması hedeflenen proje kapsamında 150’ den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma bir araya gelirken toplama bakıldığında 220 farklı firma katılım gösteriyor. İ-Sınıfı Firkateyn özellikleri; denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar olarak tanımlanıyor. Milli Firkateynin boyu, silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle 10 metre uzatılırken, gemide genel olarak yapısal değişikliklerde yapılmış durumda.

F-515 Firkateyni tamamlandığında, boyunun 113 metre, genişliğinin 14,4 metre ve deplasmanının ise 3000 ton olması planlanıyor. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı firkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak satıhtan-havaya güdümlü mermi fırlatama kabiliyetine de sahip olacak.

İnşa faaliyetlerine İstanbul Tersane Komutanlığında 2017 yılında başlayan, TCG İSTANBUL (F-515) Firkateyninin 23 Ocak tarihinde denize indirilmenin ardından yoğun bir süreç başlayacak. Geminin taş havuzda donatımına müteakip 2022 yılının Mayıs ayında liman kabul testleri ve deniz kabul testlerine başlanılması ve Eylül 2023 tarihinde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyor.

Detaylı olarak haberimizi 104.sayımızda bulabileceksiniz.