Şirket aynı zamanda Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen KARA ATMACA Karadan Karaya Seyir Füzesi (SLCM) için 3.700N itki gücü kapasiteli KTJ3700 TJ Motorunu geliştirmiş ve ilk atış testi için ilk motor teslimatını geçtiğimiz Ocak ayı sonunda yapmıştı. Kale Arge ürünü bir diğer motor olan 1.750N itki gücü kapasiteli KTJ-1750 Turbojet Motoru ise ÇAKIR Seyir Füzesi’nin Mayıs 2023’de AKINCI TİHA üzerinden yapılan ilk canlı atış testinde başarıyla görev yapmıştı.
Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt KENGER ile Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı sırasında hem geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanılan Kale Arge Tuzla Geliştirme ve Test Merkezi yenileme ve İrtifa Test Düzeneği kapasite artırım çalışmalarında gelinen son durum ve devam eden motor projelerinde 2024 yılı için planlanan önemli kilometre taşları, hem de şirketin ihracat pazarına yönelik hedef ve beklentileri ile geleceğe dönük motor yol haritaları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu özel söyleşimizi gelecek sayımızda okuyabilirsiniz.
Söyleşimizde Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt KENGER’in paylaştığı bilgilerden kısa notlar:
-
“Üçüncü motorumuz olan KTJ-3700’ü, KARA ATMACA Füzesinde kullanılacak, envantere sokmak üzereyiz.”
-
“ARAT motor projemiz var. O da gayet başarılı gidiyor. 40 aylık bir proje. Gecikme olmasını beklemiyoruz. Normal takvimde bitirmeyi hedefliyoruz.”
-
“SOM (KTJ-3200 TJ Motoru) ile çok yakında atış olacak”
-
“ÇAKIR Füzesi (KTJ-1750 TJ Motoru) ile yeni irtifa testleri Ekim/Kasım gibi bitecek”
-
“Şirket çok hızlı büyüdü. Yani son bir senede Kale Arge olarak %100 büyüdük. Bir sene önce 120 kişiydik, şu an 240 kişiyiz. Tam 2 katına çıktık. Bunun işte 120’si AR-GE/ÜR-GE personeli.”
-
“Geçtiğimiz sene haftada 2 motor kapasitemiz varken şimdi haftada 7 motor yapabiliyoruz. Üç katına çıktı…”
-
“Önümüzdeki sene muhtemelen ihracat sözleşmesi duyacaksınız. Şu an resmi olarak fiyat teklifi isteyen var. Sadece görüşme değil, görüşmenin ötesine geçti.”
-
“Daha küçük motorlara çok ihtiyaç olduğunu görüyoruz, drone’lar için özellikle. Onların farkı bizim motorlara göre daha uzun süre çalışma, daha uzun ömür isteniyor olması.
-
“Turbofan Motor geliştirmek istiyoruz. Turbofan yaptıktan sonra artık belki oradan business jetlerin küçük turbofan motorlarına geçebiliriz. Böylece sivil sektöre de geçiş yapmış olacağız…”
-
“10 yıl sonrasını görmek çok zor değil, çok uzun bir süre değil, ama artık yavaş yavaş dual use motorlara geçmek istiyoruz. Çünkü şirket olarak da bütün yumurtaları aynı sepete koymak da doğru değil…. Küçük sivil uçaklara yönelik turbofan motor konusunda belki iş birlikleri olabilir. Çünkü sivil dediğimiz zaman onun kalifikasyon, sertifikasyon ihtiyaçları, isterleri çok değişik oluyor. Onun için belki tek başımıza değil ama ortaklıklarla bir motor projeleri başlatabiliriz, turbofan projeleri, sivil sektörde kullanılmak üzere.”