Date: 30 Aralık, 2022
JP8 ve JP10 sıvı jet yakıtlarıyla çalışabilen 50kg ağırlığında ve 33cm çapındaki KTJ-3200 TJ Motorunun ve KTJ-1750 TJ Motorunun Ekim 2022 itibarıyla üretimi tamamlanmış prototiplerinden birkaçı Fuarda, Kale Arge standında ziyaretçilerin dikkatine sunuldu.
20kg ağırlığında ve 202mm çapındaki KTJ-1750 TJ Motoru 1.750N itki gücü üretebilirken, 34kg ağırlığında ve 224mm çapındaki TEI-TJ-300 TJ Motoru ise 1.400N itki gücü üretebilmektedir. Kale Arge’ye göre dünyada bu çapta, bu ağırlıkta ve bu itki gücüne sahip başka bir TJ motor bulunmamakta.
Hem KTJ-3200, hem de KTJ-1750 Turbojet Motorlarında 4 kademe eksenel kompresör, dairesel (annular) yanma odası ve tek kademe türbinden oluşan bir tasarım mimarisi kullanılmıştır. Motorların ön tarafında (Kompresör) Alüminyum, arka tarafında (Yanma Odası ve Türbin) ise özel alaşımlar ve Nikel Süper Alaşım malzemeler kullanılıyor. Düşük yakıt tüketimi ve farklı irtifa/hız şartlarında başlatılabilme özellikleri ile dikkat çeken her iki motorda da kompresörlerde yekpare (tek parça) işlenmiş rotorlar kullanılmakta olup, yakıt tüketimi düşük ve termodinamik açıdan çok verimli. Her iki motor da üzerlerinde ihracat kısıtlamalarına tabi hiçbir malzeme ve ürün yer almadığından ihracat kısıtlamalarından muaftır.
Dünyada KTJ-3200 TJ Motoru ile aynı boyutlara sahip 3 kademe radyal kompresör tasarımına sahip TJ Motorlar da bulunmakta. Ancak, eksenel kompresöre kıyasla daha ucuz ve daha kolay olsa da radyal kompresör tasarımında istenen itki gücü ve performansın sağlanamadığı ve eksenel kompresör tasarımına göre daha yüksek yakıt tüketim değerlerinin elde edildiği belirtiliyor. ARAT Projesi’nde Kavramsal Tasarım Çalışması tamamlanmış ve 2022 yılı ikinci yarısında SSB ile Kavramsal Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı yapılmıştı.
Kale Arge tarafından geliştirme çalışmaları devam eden bir diğer TJ Motor çözümü olan 3.700 Newton itki gücü kapasiteli KTJ-3700 Motorunda ise tasarım ve geliştirme faaliyetleri tamamlanmış ve prototip üretim aşamasına geçilmiştir. KTJ-3700 TJ Motoru, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan ve 2023 yılında ilk atış testinin yapılması beklenen KARA ATMACA Karadan Atılan Seyir Füzesi (GLCM)’nde kullanılacağı düşünülmektedir. Yenilenmiş aerodinamik tasarımı sayesinde ağırlığı ve boyutları ondan farklı olmasa da KTJ-3700, KTJ-3200’e kıyasla daha fazla itki üretmektedir.