EN TR

Latest News

KAPLAN MT Tankları Endonezya`ya Teslim Edildi

FNSS tarafından milli imkanlarla geliştirilen KAPLAN MT Orta Sınıf Tank, bugün düzenlenen törenle Endonezya`ya teslim edildi. Törende Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı temsilcileri, FNSS Genel Müdür Nail KURT, PT PINDAD ve Endonezyalı yetkililer hazır bulundu.

Date: 15 Mart, 2022

KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Geliştirme Projesi devletler arası bir anlaşma ile Savunma Sanayii Başkanlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanmıştı. 2015 yılında, Endonezya DG Defence Potential ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan bir iş birliği anlaşmasıyla, 2 prototip orta sınıf tankın geliştirilmesine karar verilmişti. FNSS Savunma Sistemleri ve PT PINDAD arasında 2019’da imzalanan KAPLAN MT (Harimau) Orta Ağırlık Sınıfı Tank Seri Üretimi Uzun Dönemli İş birliği Sözleşmesi kapsamında sürdürülen projede FNSS, seri üretim konfigürasyonuna sahip ilk parti araçların imalatını tamamladı. FNSS’nin PT PINDAD’a teknoloji transferi modelini başarı ile uyguladığı proje kapsamında geliştirilen araçlar, Endonezya’ya yapılacak sevkiyat öncesinde, FNSS tesislerinde, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail DEMİR, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı’ndan temsilciler, Endonezya Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Agus Subiyanto, Endonezya Savunma Bakanlığı ve PT PINDAD temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen “KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Platform Seri Üretimi Tamamlanma Töreni” ile PT PINDAD yönetimi, Endonezya Ordusu ve Savunma Bakanlığı temsilcilerine sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR: "Harimau (KAPLAN MT) için üçüncü bir ülkeye gerek kalmaksızın yerli bir kule üreteceğimizi duyurabilirim."

Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, KAPLAN MT'nin Endonezya ile birlikte üçüncü ülkelere ihraç edilebilmesi için çalışmalara devam edildiğini belirtti. "Yerli üretim ve teknoloji transferini içeren bu program, Türkiye ile Endonezya arasında savunma sanayindeki iş birliği açısından oldukça başarılı bir örnek olmuştur. İnşallah, kardeş ülke Endonezya ile birlikte KAPLAN MT’yi üçüncü ülkelere de ihraç edeceğiz. SSB olarak Endonezya gibi dost ve kardeş ülkelerle iş birliklerine son derece önem vermekteyiz."

Harimau (KAPLAN MT) için üçüncü bir ülkeye gerek kalmaksızın yerli bir kule üretiminin mümkün olduğunu söyleyen Başkan DEMİR, "Her iki ülke hükümetleri de yerli kule üretimini destekliyor. Bu yönde ilerlerseniz tam destek alacaksınız. Harimau (KAPLAN MT) için yerli bir kule üreteceğimizi duyurabilirim. Üçüncü hiçbir ülkeye gerek kalmaksızın. Bu konuda biz söz veriyoruz." dedi.

FNSS Genel Müdürü Nail KURT ise konuşmasında KAPLAN MT’nin Tank Sınıfında gerçekleştirilen ilk yerli ihracat olduğunun altını çizdi. KAPLAN MT’de kullanılan kulenin Belçika’dan tedarik edildiğini belirten KURT, her iki ülke yetkililerince yerli kule geliştirme çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini vurguladı. "Türkiye’nin Orta Ağırlık Tank Sınıfında gerçekleştirdiği ilk ihracat olan KAPLAN MT projesi, iki dost ülke arasında savunma sanayii alanında iş birliklerinin nasıl gerçekleştirileceğini son derece etkili bir biçimde gösteren en önemli örneklerinden birisi. Elbette ki böyle bir iş birliğinin sürdürülebilir olması onun tesis edilmesi kadar önemli... Burada şunu belirtmeliyim ki kule konusunda bir burukluk yaşıyoruz. Türkiye veya Endonezya yerine Belçika menşeli bir kule kullanıyoruz. Kule için bize destek gerekiyor. Yetkililerden bu iş için bütçe talep ediyoruz. Makul bir destekle biz bu işi halledebiliriz. Buna başlamaya hazırız. Yalnızca hükümetlerin desteği gerekiyor."

FNSS, prototip geliştirme çalışmaları sonrasında Endonezya’da yapılan zorlu dayanıklılık ve atış testlerini başarı ile tamamlamıştı. Dünyada bir ordu tarafından test edilip onaylanan ilk orta sınıf tank olan KAPLAN MT ile FNSS 2019 yılı sonunda, toplam 18 araç için ortak üretim sözleşmesi imzalamış ve 2020 yılı içinde son kullanıcı katılımı ile gerçekleştirilen tasarım mükemmelleştirme çalışmalarını tamamlamıştı. Sözleşme kapsamında FNSS, ilk aşamada toplamda 10 adet tankın üretimini Türkiye’de tamamlamıştır. Kalan 8 adet tankın üretimi ise Endonezyalı savunma şirketi PT PINDAD tarafından gerçekleştirilecek.

2021 yılı içerisinde PT PINDAD tarafından Endonezya’da üretilecek araçlar için sağlanacak parça ve sistemlerin üretim ve tedarik çalışmaları da tamamlanarak, söz konusu parça ve alt sistemler araç kitleri olarak Endonezya’ya ihraç edilerek FNSS’in partneri PT PINDAD’a teslim edildi. FNSS, 2022 başı itibari ile Türkiye’deki proje aktivitelerini başarı ile tamamladı ve Türkiye’de üretilen araçları müşteriye sunum için hazır hale getirdi. Kalan araçlar, proje kapsamında PT PINDAD tarafından, FNSS’in daha önce de başarı ile uyguladığı teknoloji transfer modeli ile Endonezya’da üretilecek.

KAPLAN MT Projesi, Türkiye’nin Orta Ağırlık Tank Sınıfında gerçekleştirdiği ilk ihracat sözleşmesi olmasının yanı sıra Endonezya ile Türkiye arasında imzalanan, Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşmaları çerçevesinde başlatılan ve sonuca ulaşılan ilk projedir.

KAPLAN MT Orta Ağırlık Sınıfı Tank

FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN MT, gelişmiş balistik ve mayın koruma sistemlerine sahip tasarım mimarisi sayesinde hem piyade birlikleri için yakın ateş desteği hem de daha büyük hedeflere karşı zırh delici mühimmat da dahil olmak üzere geniş bir ateş gücü̈ çeşitliliğinin kullanılmasına imkân sağlamaktadır. KAPLAN MT’nin ateş gücünü, yüksek basınçlı 105 mm Cockerill topu entegre edilmiş ve gelişmiş bir otomatik doldurucuya sahip CMI Cockerill 3105 kulesi oluşturur. Bu kule sayesinde KAPLAN MT, düşük ağırlığına rağmen yüksek atış kabiliyetine sahiptir. Bu sistem, geniş bir operasyonel kabiliyet yelpazesi sunacak şekilde tasarlanmıştır.

KAPLAN MT’nin hassas doğrudan ateş kabiliyeti, araca üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyeti ile beraber ihtiyaç duyulan vurucu gücü de sağlar. Tankın arkasında yer alan, elektronik kontrollü güç grubu ve süspansiyon sistemi   her türlü zemin ve iklim koşulunda yüksek hareket kabiliyeti verir.

Özellikle ana muharebe tanklarının girmekte zorlanacağı dağlık, yüksek engebeli zor arazi koşullarında ve düşük taşıma kabiliyetine sahip köprülerin bulunduğu yollarda, araziye uyum ve üstün sürüş kontrol özelliklerini bünyesinde başarıyla buluşturan KAPLAN MT Orta Ağırlık Sınıfı Tank, gelişmiş hareket kabiliyetini, çift pimli paletleri ve burulabilir milleri üzerine kurulu 6 tekerlekli süspansiyon sisteminden alır.

KAPLAN MT’nin güç grubu yüksek kapasite soğutma ünitesi ve yakıt tankları ile donatılmıştır. Soğutma ünitesinin akıllı bir yazılım tarafından soğutulması optimum tork verimi ve yakıt tasarrufu sağlarken, araçta bulunan iki ayrı yakıt deposu asgari 450 kilometrelik operasyon menzili sunar. Yedek güç ünitesi ise batarya sistemini şarj ederek araçtaki kulenin aracın motoru çalışır durumda olmadığı zamanlarda kullanılmasını sağlar. KAPLAN MT’nin, gelişmiş batarya izleme sistemi, optimum güç yönetimi ve sessiz gözetleme yeteneği sağlamaktadır.