Date: 27 Temmuz, 2022
Türk Savunma Sanayii için birçok ilki barındıran KARGI Sistemi, düşman entegre hava savunmasında yer alan hava gözetleme ve erken ikaz radarları ile düşmanın satıhtan havaya füze/silah sistemlerini baskı altına alıp tahrip edebilme özelliğine sahip, yerde konuşlu lançerlerden fırlatılan, piston motorlu ve burun kısmındaki Pasif RF Arayıcı Başlık ile RF yayın yapan/enerji yayan hedefe yönelerek onu parça tesirli harp başlığı ile tahrip eden bir Taarruzi İHA Sistemi’dir. TEI-PG50 Motoru ile güçlendirilen KARGI Sistemi bir taktik tekerlekli araç üzerinden fırlatılmakta. Lançerden fırlatımı küçük bir katı yakıtlı roket yardımıyla yapılan milli KARGI Sistemi, seyir uçuşunu belirli bir hıza ve irtifaya ulaştıktan sonra devreye giren pervaneli piston motoru ile gerçekleştirmektedir. Lançer içine kanat uçları katlanmış durumda yerleştirilen KARGI’nın kanat uçları lançerden ayrılırken açılmaktadır.
Pasif tipte RF Arayıcı Başlık ile donatılan KARGI, fırlatma sonrasında önceden tanımlanmış görevler veya uçuş esnasında belirlenecek görevlere yönelik otonom bir uçuş gerçekleştirir. Düşük hızı ve ekonomik yakıt tüketimi sayesinde KARGI, hedef bölgesi üzerinde dolanabilmektedir. Bu süre zarfında üzerindeki RF Arayıcı Başlık aralıksız biçimde bölgeyi tarar. Şüpheli bir radar sinyali yakaladığında sistem ilk olarak bu sinyali hafızasında bulunan diğer düşman radar sinyalleri ile kıyaslar ve buna göre hedefini önceliklendirir. Eğer sinyal bir düşman radarına ait ise operatör onayı ile KARGI taarruz moduna geçer ve gelen sinyale doğru dikey dalışa başlar. Dikey dalış anında hava aracının uçuş istikrarı bozulmasın diye ‘Side Force Panel’ adı verilen iki panel yuvalarından çıkarak açılır ve yüksek hızda istikrarlı bir uçuşla hedefine yaklaşan KARGI azami imha etkisi için hedefin birkaç metre üzerinde harp başlığını patlatır. Eğer düşman radar RF yayını keserse KARGI tekrar yükselir ve devriye alanı üzerinde otonom uçuşuna devam eder.
KARGI üzerinde arka tarafta TEI-PG50 piston motoru ve yerli tasarım ve üretim iki bıçaklı pervane, kanatlarda arka kısımda kontrol dümenleri/yüzeyleri, kanatlarda ve gövde üstünde ortada yerli ürün yakıt tankları, kanatlarla gövdenin birleşme yerlerinde Side Force Paneller, gövde üstünde kaporta içine gömülü durumda SATCOM anteni, sağ kanat üzerinde GPS anteni (beyaz renk) sağ kanat katlanma yerinde Yakınsama Duyargası, sol kanat katlanma yerinde hız ölçüm sensörü (gri renk pitot tüp) ve burun kısmında RF Arayıcı Başlık yer almaktadır.
Fotoğraf: LENTATEK Genel Müdürü Öner TEKİN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Savunma Sanayi Başkanı İsmail DEMİR ve EFES 2022 Tatbikatının Seçkin Gözlemci Günü faaliyetine katılan dost ve kardeş ülkelerden Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanlarına şirket standı önünde KARGI Sistemi ile ilgili bilgi arzederken görülüyor.