EN TR

Latest News

KÖFİS Projesine Bir Bakış

2013’te başlatılan ancak sonradan rafa kaldırılan HvKK Füze İkaz Sistemi (FİS/MWS) Tedariki Projesi altında HvKK’na ait 339 platform için MWS tedarik ve entegrasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmişti. Akabinde 2020 yılında muharip uçaklar yerine Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri envanterindeki özel görev uçakları ve kargo uçakları (C-72 Deniz Genel Maksat Uçakları dahil) için FİS/MWS tedarikine yönelik bir proje başlatıldı ve teklifler ilgili firmalardan 2021 yılı ikinci yarısında (Eylül ayında) alındı.

Date: 04 Nisan, 2023

Fotoğraf: Polonya Hava Kuvvetleri F-16`ları. Cem DOĞUT

Proje farklı tiplerde (6-7 değişik tipte) toplamda 43 hava aracını kapsıyordu ki buna devlet tarafından kullanılan büyük özel uçaklar da dahildi. Projede HENSOLDT Türk Ana Yüklenici Firma ile birlikte daha önce daha önce jet uçakları için Füze İkaz Sistemi (FİS/MWS) Tedariki Projesi altında teklif ettiği MILDS-F (AN/AAR-60[V]2) çözümünü önerirken, ASELSAN ise kendi özgün FİS/MWS çözümünü teklif etmişti.

ASELSAN 2021 Faaliyet Raporu’na göre sözleşmesi 15 Ekim 2021 tarihinde imzalanmış̧ olan Kızıl Ötesi̇ Füze İkaz Sistemi̇ (KÖFİS) Projesi, HvKK uçaklarına takılmak üzere KÖ Füze İkaz Sistemi’nin özgün ve milli olarak geliştirilmesi, doğrulanması, entegrasyonu, geçerli kılınması ve seri üretime aktarılması kapsamında ilgili teknoloji, bilgi birikimi ve altyapının ASELSAN’a kazandırılması hedeflenmektedir. Alınmış SSİK kararı gereği, Projenin Ana Yüklenicisi TUSAŞ’dır. ASELSAN MGEO ise Projede Ana Alt Yüklenici sıfatıyla görev alacaktır. Projedeki diğer paydaşlar ise; ASELSAN REHİS, TÜBİTAK BİLGEM İLTAREN, EHSİM, 1. HBFM ve 2. HBFM’dir.

Hatırlanacağı üzere 2002’de ASELSAN ile imzalanan Euro196.130 Milyon değerindeki Sözleşme çerçevesinde Kara, Deniz, Hava JGnK ve ÖzKK envanterindeki hizmetindeki değişik helikopter platformlarına ve birkaç CN235 Uçağına monte edilmek üzere EADS Cassidian (şimdi HENSOLDT) lisansı ile UltraViyole (UV) teknolojisine dayalı 309 adet AN/AAR-60 MILDS Blok I tabanlı MWS-TU Füze İkaz Sistemi (sistemlerden 48 adedi EADS tarafından teslim edilmiş, 261’i ise ASELSAN tesislerinde üretilmiştir) tedarik edilmiş ve entegrasyon çalışmaları 2015 sonunda tamamlanmıştı. Ayrıca proje kapsamında HENSOLDT Firmasından MILDS füze ikaz sensörünün yazılım modifikasyonuna olanak sağlayacak Füze İkaz Sistemi Destek Merkezi (Missile Warning System Support Center-MWSSC) de tedarik edilmiş ve ASELSAN geliştirdiği özgün yazılımla MWS-TU Sistemin performansını ve etkinliğini daha da iyileştirmişti.

AN/AAR-60 MILDS Blok I Füze İkaz Sistemi (MWS-TU) Helikopter Elektronik Harp Projesi altında TSK hizmetine giren platformlara takılmıştı. İlave MILDS Blok I üretimi için 2017 yılında ASELSAN ile HENSOLDT arasında bir sözleşme imzalanmıştı. Ancak ASELSAN 2021 Faaliyet Raporu’na göre 2017 yılında Almanya Hükümeti tarafından başlatılan ambargo sebebiyle, AN/AAR-60 MILDS Blok I FİS/MWS Sensör Birimi içerisindeki kritik elemanlar olan; foto-dedektör ve 6 farklı optik filtre Almanya’dan temin edilememiş ve FİS/MWS üretimi durdurulmuştur. Sensör Birimi içerisindeki kritik elemanlar olan; foto-dedektör ve 6 farklı optik filtre Almanya’dan temin edilirken diğer tüm alt takımlar yerli olarak üretilmekteydi. ASELSAN 2021 Faaliyet Raporu’na göre Kasım 2020’de optik filtrelerin millîleştirmesi tamamlanmış ve 2021 yılı sonuna kadar teslimat gerçekleştirilmiştir.

Şubat 2022 itibarıyla, milli foto-dedektör takımının fark kalifikasyon testleri tamamlanmış ve yıl içinde helikopter entegrasyonu ile uçuşlu testlerin (FHIT) gerçekleştirilmesi planlanmıştır. NEFİS Projesi kapsamında UV Füze İkaz Sistemi’nin %100 yerli tasarım ile ihraç kısıtlamasının tamamen ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Yine ASELSAN 2021 Faaliyet Raporu’na göre optik filtrelerin ardından görünür ışığa duyarlı görüntü̈ sensörünün de millîleştirilmesi sonrasında UVFİS Sisteminde yurt dışına bağımlı bulunan kritik bir bileşen kalmamıştır.