Date: 11 Aralık, 2020
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen MELTEM-3 Projesinde ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı, düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
TUSAŞ’ta gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar DEMİREL Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Havacılık Komutanı Tuğa. Alper YENİEL, ana yüklenici LEONARDO adına Kıdemli Başkan Yardımcısı Nadia STEINER; alt yükleniciler adına TUSAŞ Genel Müdürü Temel KOTİL, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif NACAR, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Bayram GENÇCAN, MİLSOFT Genel Müdürü İsmail BAŞYİĞİT ve THALES Hava Araçları Direktörü Levent TAŞKIN katıldı.
Doğu Akdeniz ve Ege başta olmak üzere Türkiye'nin kıta sahanlığı ve ulusal çıkarlarının bulunduğu sularda Türk Silahlı Kuvvetlerinin stratejik unsuru olarak başarıyla hizmet eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 6 adet P-235 Deniz Karakol Uçaklarının ardından, uzun yıllardır teslim edilmesi için beklenen, Su Üstü (SUH/ASuW) ve Deniz Altı Savunma (DSH/ASW) Harbi icra etme kabiliyetine sahip olacak toplam 6 adet ATR-72/600 Deniz Karakol Uçaklarının DzKK’lığı envanterine dahil olmasıyla, 8300 km’den fazla kıyı şeridine sahip Mavi Vatanın kontrolü ve korunması için önemli bir kabiliyet kazanımı sağlanacak.
Projenin geçmişine baktığımızda ise Toplam 6 adet ATR-72/600 uçağın tedarikini ve bu uçakların Türk Deniz Kuvvetleri için DSH/ASW ve SUH/ASuW konfigürasyonunda modifikasyonlarını kapsayan Meltem-III Projesi'nin sözleşmesi Alenia Aermacchi S.p.A. ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında Temmuz 2012'de imzalanmıştı. Bu anlaşma, 10 adet ATR-72/500 DSH uçağının (sonradan sözleşme değişikliğinin 6 adet SUH ve DSH + 2 adet GMU uçağını kapsadığı 2013 mayıs ayında o zamanki adıyla Finmeccanica tarafından deklare edilmişti) Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslimatı kapsamında 20 Temmuz 2005 tarihinde Alenia ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan ve Nisan 2006'da yürürlüğe giren daha önceki anlaşma üzerinde yapılan bir değişikliği kapsıyordu. MELTEM-III Projesi kapsamında, Genel Maksat konfigürasyonunda 2 adet ATR-72/600 kargo uçağı ise, direk alım yöntemiyle, 2013 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti. TCB701 ve TCB702 kuyruk numaralı ATR-72/600 Kargo Uçakları üzerindeki yapısal tadilat faaliyetleri Ana Yüklenici Alenia Aermacchi/Leonardo tarafından Napoli/Capodichino ve Torino/Caselle tesislerinde gerçekleştirilmiş ve bu kapsamda uçaklar sadece yeni telsiz setleri ve IFF sistemi ile donatılmıştı.
Proje çerçevesinde, donanımsız bir şekilde Türkiye'ye gelecek olan ATR-72/600 uçaklarının Deniz Karakol Uçağına dönüştürülmesiyle ilgili tüm faaliyetler, Alenia/Leonardo'nun Ana Alt Yüklenicisi olan TUSAŞ'ın tesislerinde gerçekleştirilmişti. TUSAŞ’ın iş payı Kit-A ve ekipman üretimi, malzeme ve destek ekipmanlarının tedariki, yapısal ve elektriksel tadilat, montaj, test, Yer Hizmetleri ve Entegre Lojistik Destek (ILS) faaliyetlerini içeriyor.
Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “İlk Deniz Karakol Uçağımızın teslimatını takiben 2021 yılı içinde, ilave 2 adet Deniz Karakol Uçağı ile 1 adet Deniz Genel Maksat Uçağımızın daha Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.” detayı dikkat çekerken, edindiğimiz bilgiye göre; 2013 yılında teslim edilen 2 Genel Maksat Uçağının ardından, MELTEM-III programı kapsamında bugün teslim edilen bir adet Deniz Karakol uçağı ile beraber sözleşmeye göre tedarik edilecek diğer beş uçak da SUH/AsUW ve DSH/ASW konfigürasyonunda olacak. Bu kapsamda ilave olarak 1 adet Genel Maksat Uçağı, MELTEM-III programında DzKK’lığına teslim edilecek. Böylece uçak sayısı 6 Deniz Karakol Uçağı ve 3 adet Genel Maksat Uçağı olmak üzere toplam 9 adet olacak.
MELTEM-II ve MELTEM-III Projeleri kapsamında tüm teslimatların tamamlanmasıyla Su üstü ve Denizaltı Savunma Harbi kabiliyetlerine sahip toplam DKU sayısı 12’ye çıkacak.
P-72 Deniz Karakol Uçakları
P-72 Deniz Karakol Uçakları üzerine gelişmiş Radar Sistemi, Elektronik Destek Tedbirleri, Akustik İşleme Sistemleri, Taktik Veri Linki 11 ve 16, MK46 ve MK54 Torpido taşıma ve atma kabiliyeti gibi kritik sistemler entegre edildi.
Bu sistemler sayesinde uçaklar, Denizaltı Savunma Harbi, Su-üstü Savunma Harbi, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Ufuk Üstü Hedefleme, Arama Kurtarma gibi önemli görevleri üstlenecek.
P-235 uçaklarında bulunmayan Link-16 sistemi, MK54 torpidosu taşıma ve atma gibi yeni özelliklere ilaveten P-72 uçakları daha uzun süre görev icra edebilecek kabiliyete sahip olacak.
Projede Yerli ve Milli Sanayiinin Rolü
Proje kapsamında Türk Sanayinin yoğun katılımı da sağlandı. TUSAŞ tarafından detay parça üretimi, uçak modifikasyonu, malzeme tedariki, yer ve uçuş testleri desteği ve Entegre Lojistik Destek aktiviteleri gerçekleştirildi.
Aselsan tarafından ekipman tedariki sağlandı. Uçaklarımızda MİLSOFT tarafından geliştirilen Link 11 ve Link 16 sistemleri bulunuyor. Deniz Karakol Yer İstasyonu ise HAVELSAN tarafından P-72 uçaklarına destek verecek şekilde güncellendi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, bugüne kadar Deniz Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetlerini geliştirme hedefiyle birçok sistemi hizmete hazır hale getirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın muharebe ve lojistik sahada gücüne güç katacak birçok hava, deniz, denizaltı ve lojistik projeleri de devam ediyor.
2021 yılı içerisinde Deniz Karakol Uçaklarına ait görev sistemlerini, 3 yıl süreli lojistik destek hizmetini başlatarak tedarik edilen sistemlerin işletme ve idamesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gerekli desteğin sağlanması planlanıyor.