Date: 18 Temmuz, 2023 Update: 05 Kasım, 2024
MKE'ye yeni alt yükleniciler bulmak için organize edilen etkinlik ile hem mevcut alt yüklenicileri yenileriyle desteklemek hem de daha yetkin alt yüklenicileri tespit ederek, yeni iş ortaklıkları kurulması amaçlanıyor. MKE artan üretim ihtiyaçlarını karşılamak adına zirveye ayrıca SAHA İstanbul üyesi olmayan firmalar ve tedarikçiler de katılım gösterdi. Etkinliğin açılış konuşmalarını MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ, SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA ve Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve MKE Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami TÜFEKÇİ gerçekleştirdi.
Etkinlikte ilk olarak kürsüye çıkan MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ, 1956 yılında kurulan MKE’nin mühimmattan silaha, roketten platform sistemlerine kadar pek çok değişik 67 ülkeye ihracat yaptığını belirtti. KELEŞ konuşmasının devamında etkinliğin amacının üretim sürecinde ihtiyaç duyulan tedarik zincirinin geliştirilmesi ve firmaların münferit şekilde geliştirdikleri üretim ve tasarım yeteneklerinin konsolide edilmesi maksadıyla düzenlendiğini söyledi. “MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ, "MKE'nin tedarikçi geliştirme gayretleri kapsamında katılımınızdan dolayı şükran sunuyorum. Değerli sanayicilerim MKE kurumu tarihini 1453'e yaslayan ve arkasından İstiklal harbi sırasında İstanbul'un işgali sürecinde kaçırılan üretim hatları ile Anadolu'da Kırıkkale'de oluşturulan yapı içerisinde ve akabinde 1956 yılında MKE adı ile oluşturulan köklü firmadır. MKE, Türk halkı tarafından yakınan bilenen ve gurur duyulan en köklü savunma sanayi firmasıdır. Bu geniş tarih içerisinde mühimmattan silaha, roketten platform sistemlerine kadar pek çok değişik konudaki 5.56'dan 203mm'lik silahlara kadar, mühimmatlara kadar silah mühimmat ihtiyaçlarını gerek TSK gerekse ihracat boyutunda bu üretimleri gerçekleştirmek ordumuzun harbe hazır tutabilme adına çok önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. MKE, Türk savunma sanayi endüstrisi için okul niteliğini kazanmıştır. Bu yapısı ile 67 ülkeye ihracat yapan milli savunma sanayi firmasıdır. MKE olarak üretim sürecinde ihtiyaç duyduğumuz sanayimizin endüstrimizin ve bunlara hitap eden ürün yelpazemizin daha fazla üretici kaynağından istifade edilmesi, tedarik zincirinin geliştirilmesi ve firmaların münferit şekilde geliştirdikleri üretim ve tasarım yeteneklerinin istifade edilmesi maksadıyla sizleri tanımak ve bu yetenekleri konsolide etmek suretiyle daha etkin ürünlere erişmek istiyoruz. TSK'nın kendi ihtiyaçlarını karşılıyor olmak ve dünya savunma sanayi pastasından üzerimize düşeni kısmeti almak istiyoruz.”
MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ: "Savunma Sanayinde yeteneklerin konsolide edilmesi ve daha fazla firma alt yapısını kullanarak tedarik süreçlerini geliştirme adına E-ihale sistemine geçtik."
Türkiye son yıllarda geliştirdiği yüksek teknoloji savunma sanayii ürünlerini çatışma sahalarında doğrulayan bir yapı geliştirdiğini belirten KELEŞ, bu yeteneklerin konsolide edilmesi ve daha fazla firma alt yapısını kullanarak tedarik süreçlerini geliştirme adına, E-İhale sistemine geçtiklerini söyledi. “Türkiye son yıllarda geliştirdiği yüksek teknolojili savunma sanayi ürünleri ile teknolojiyi maliyet etkin şekilde üreten ve çatışma sahalarında doğrulayan bir yapı geliştirilmiştir. Avrupa’nın yıllara sair savunma sanayine dair ihmallerinin Ukrayna savaşı ile göz önüne çıkmış olması, burada ülkelerin savunma harcamalarını yükseltiyor olmaları ki bu bazı ülkelerde GSYH’nin yüzde 3 ya da yüzde 4'lere kadar çıktı. Bütün bu gerçeklik bize ciddi bir pazar sunmaktadır. Bu yeteneklerin konsolide edilmesi çok kıymetlidir. Bu süreçlerden daha iyi istifade edebilmek adına, daha geniş fazla firma alt yapısını kullanarak tedarik süreçlerini geliştirme adına E-İhale sistemine geçtik. Arkadaşlarımız bunu sizlere izah edecekler. Bu doğrudan ürün alımlarında E-İhale sistemi ile gayet geniş bir tabana yayılmış ve şeffaf bir şekilde bu süreçleri geliştiriyor olacağız. İkili görüşmelerde sizlerin yeteneklerini bizim arkadaşlarımı tespit ediyor, not ediyorlar ve bizi yönlendiriyor olacaklar.”
SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA ise yaptığı konuşmasında 2015 yılında kurulan SAHA İstanbul’un bugün 960 firma ile sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük savunma sanayi kümelenmesi haline geldiğini vurguladı. Bu kapsamda start-up firmalarını sektöre kazandırmak için çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizen UÇA, ayrıca Türkiye'nin milli uzay projesinde ihtiyaçlarını geliştirmek, platform ve alt sistem, komponentleri yerli olarak üretmek maksadıyla milli uzay komitesi altında yeni bir komite teşkil ettiklerini ekledi. "SAHA İstanbul 2015 yılında kurulduktan sonra 27 üye ile yola başladı bugün 960 firması ile sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük savunma sanayi kümelenmesi haline geldi. Maksadımız yerli ve milli teknolojiler geliştirmek ülkemizde üretilmeyeni üretmek ve yeni ürünlerle teknoloji tükenen ülke konumundan, teknoloji ihraç eden ülke konumuna gelmek. Kümelenme olarak bunları 10 teknik komite ile yapıyoruz. Yaptığımız projelerle savunma, havacılık ve uzay sanayiye katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Önemli projelere de paydaş olmak için çalışıyoruz. Üyelerimizin kurumsal kapasitelerini artıyoruz. Sektörel eğitimler vererek start-up firmaları sektöre kazandırmak için kurguladığımız SAHA girişim gibi projelerle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Havacılık alandaki çalışmaları sürdürürken uzay alanındaki çalışmaları da sürdürüyoruz. Bu kapsamda uzay endüstrisi ekosistemini geliştirmek, Türkiye'nin önümüzdeki döneme ilişkin Türkiye'nin milli uzay projesinde ihtiyaçlarını geliştirmek, platform ve alt sistem, komponentleri yerli olarak üretmek maksadıyla milli uzay komitesi altında yeni bir komite teşkil ettik. Bu komitede önümüzdeki döneme ilişkin komponentleri ve ihtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz. Bu komitemiz 2022 yılında bizim çabalarımızla, dünyada uzay ekosistemini temsil eden uluslararası uzay federasyonunun bir üyesi haline geldi. Böylelikle dünyadaki uzay çalışmalarını yakından takip etmek ve firmaları yönlendirmek için bir alan sağlamış olduk.”
SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA: "SAHA Expo'ya 200'den fazla katılımcı firma ve 500'den fazla resmi ve ticari delegasyon ile 150 binden fazla ticaretçi iştirakini bekliyoruz."
SAHA Expo'yu diğer savunma sanayi fuarlarından ayıran özelliğinin büyük firmaların yanı sıra ürünlerin pazarlanmasına ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayan bir fuar olduğunu vurgulayan UÇA, SAHA Expo 2024’ün, 200'den fazla katılımcı firma ve 500'den fazla resmi ve ticari delegasyon ile İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirileceğini duyurdu. “SAHA Expo fuarından bahsetmek istiyorum. SAHA Expo'yu diğer savunma sanayi fuarlarından ayıran bir diğer özelliği büyük firmaların yanı sıra esas olarak sektörün bel kemiği oluşturan projelerini, iş geliştirme ve ihracat gayretlerine destek olmaya amaçlayan, ürünlerin sergilenmesinden çok ürünlerin pazarlanmasına ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayan bir fuar olmasıdır. Savunma sanayinin yanında, sivil havacılık ve uzay endüstrisi konusunda ihtisaslaşmış tek fuar olmasıdır. 2022 yılında ekim ayında gerçekleştirildi. O fuara yerli yabancı 957 firma katıldı. 2024'te gerçekleştireceğimiz fuarımızı daha büyük bir alanda İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştireceğiz. Bu fuarda bin 200'den fazla katılımcı firma ve 500'den fazla resmi ve ticari delegasyon 150 binden fazla ticaretçi iştirakini bekliyoruz ve fuarımızı 5 gün olarak planlıyoruz. Daha fazla B2B ve B2C toplantılar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. SAHA Expo 2024'ü daha önce sanayicilerimizin yaşanmamış birçok yeniliği ve verimliliği deneyimleyebilecekleri yeni nesil fuar olarak tasarlıyoruz."
Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Celal Sami TÜFEKÇİ ise açılış konuşmasına öncelikle ilk kez gerçekleştirilen tedarikçi zirvesinin savunma sanayiinde daha etkin bir ekosistem kurulması için önemine dikkat çekti. TÜFEKÇİ, savunma sanayii firmalarının kendi başarına iş yaparak değil bir ekosistem içerisinde büyümeleri gerektiğini vurgulayarak milli teknoloji ve yerli üretim konusunda iş birliklerinin önemine işaret etti. "Burada ilk kez yapılan tedarikçi zirvesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. MKE Türkiye için çok önemli. Yarım yüzyılı geçen resmi kuruluşu tarihi ve Türkün ateşli silahlara ve inovasyona verdiği önemin temel yapıtaşı olan kuruluşun bünyesinde bulunuyoruz. Ben MKE'de yeniyim beni tanıyanlar savunama sanayinden geldiğimi bilirler. Savunma Sanayi Müsteşarlığında pek çok faaliyet yürüttüm o da sanayileşmeydi. Bir ekosistem oluşturmak üzere neler yapmalıyız üzerinden yola çıktığımız faaliyetlerdir. MKE savunma sanayimizin köklü kuruluşlarından biridir. MKE içerik olarak işi savunma sanayi firması olarak, MKE'nin işi yapması demek büyümesi değildir, savunma sanayinin ekosistem ile büyümesi gerekir. Son zamanlarda ürün kütüphanesi iş birlikleri gibi uygulamalar temek olarak Savunma Sanayinin yerlilik oranın artırılması için çok önemli faaliyetlerle milli teknoloji ve yerli üretimdir… İş birlikleri çok önemli bizim varımız yoğumuz Türk sanayicisidir. Türk sanayici ‘kahramandır.’ tüm zorluklara rağmen vergidir borçtur harçtır ona rağmen üreten Türkiye'yi sıralayan Türk sanayicisidir. Neden sanayiciler önemlidir? Hizmet sektörü ile üretemeyen bir kitle ile bir yerlere varmanı mümkün değil. Milli gelirin armasının tek unsuru üretimdir. Ağır sanayi üretimi de olabilir, kimyasal üretimler olabilir. Odakta, katma değeri yüksek üretim olmalı.”
MSB Bakan Yardımcısı Celal Sami TÜFEKÇİ "Türkiye'nin 250 milyar dolar ihracatından kilo başına elde ettiği değer 1,5 dolar, savunma sanayinin kilo başına elde ettiği değer yaklaşık 60 dolar."
Türkiye’nin yıllık toplam ihracatının 250 milyar dolar olduğunu belirten TÜFEKÇİ, savunma sanayinin kilo başına elde ettiği değerin yaklaşık 60 dolar olduğunu söyleyerek, katma değerli ürünlerin daha fazla artırılması gerektiğinin altını çizdi. TÜFEKÇİ katma değeri artırmak için proje süreçlerin kısaltıp daha az insanla otomasyona geçilmesi gerektiğini vurguladı. “Bazı sayıları paylaşmak istiyorum. Bu konferanstan beklediğim hipotezler var. Türkiye güçlü bir ülke ve süper lige oynayan bir ülkedir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yol kat ettik. Son 20 yılda hızlandık, belli bir yol kat ettik ama bizim için yeterli değil. TSK ihtiyaçları belli onu karşılayacağız ama esas hedefimiz ne MKE'nin ürünlerini dünyaya pazarlamak ve diğer ülkelere satmak. Türkiye'nin ihracat rakamı nedir? Yaklaşık 250 milyar dolar, peki buna harcadığımız efor nedir? Bunu kilogram başına harcadığımız rakam örnek verilebilir. Türkiye'nin 250 milyar dolar ihracatı elde edebilmesi için kilo başına elde ettiği değer 1,5 dolar, savunma sanayinin kilo başına elde ettiği değer yaklaşık 60 dolar. Katma değer bizim için anahtardır. Burada katma değeri nasıl artıracağız çok basit proje süreçlerin kısaltıp daha az insanla çalışıp otomasyona geçerek. Katma değer üretmek üzere milli teknolojiyi elde etmek üzere birtakım firmalar kurduk. Şu an yönetim kurulu başkanlığını yaptığım ULAK firmasının, kilogram ihracat rakamı 160 dolar bu eskiyen 4.5 teknolojisinde geçerli, 340 dolar 5 g teknolojisinde... Sisteme kattığınız akım ve üretim süreçlerinde yaptığımız optimizasyon çok önemli. MKE'deki teknolojiler neler olabilir, kimyasal ve mekanik teknolojileri olabilir, bu teknolojiler kendi alanında çok eskimiş gibi de görülebilir. İnovasyon geç değildir… Teknoparklarda çok iyi ARGE işleri yapılıyor ama esas odaklanmamız gereken bazı alanlar var. Bu da üretim teknolojileri. Biz cep telefonu pazarında neden yokuz ya da TV panellerinde neden yokuz. O panelleri milli olarak ARGE yapma ve üretim konusunda yatırım yapamaya zaman kalmıyor. Bu üretim teknolojileri için kurduğum ÜRTEM'e çok önem veriyorum."
Açılış konuşmalarının ardından programın ikinci bölümünde MKE A.Ş.nin çalışma ekipleri ile katılımcı firma temsilcileri karşılıklı olarak toplam 40 masada eş zamanlı yaklaşık 900 B2B görüşme gerçekleştirdi. Etkinlik sonunda ise Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve MKE Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami TÜFEKÇİ ve MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ ortak basın açıklamasında bulundu.
MSB Bakan Yardımcısı Celal Sami TÜFEKÇİ "En önemli amaçlarımızdan birisi yüksek katma değer üretmek."
Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve MKE Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami TÜFEKÇİ, buraya gelen tedarikçilerin sergiledikleri üretim kabiliyetleri, teknolojileri ve yetenekleriyle MKE'nin üretim kapasitesini ve ihracatını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. MKE'nin en önemli amaçlarından birisinin yüksek katma değer üretmek olduğunun altını çizen TÜFEKÇİ, "Tedarikçilerle iş birliği yaparak MKE ürünlerini zenginleştirmek istediklerini belirten Bakan Yardımcısı Tüfekçi, "Daha hızlı piyasa arz etmek amaçlarımız arasında. En önemli amaçlarımızdan birisi yüksek katma değer üretmek ve bunu yapabilmek içinde üretim teknolojilerinde süreçleri hızlandıran otomasyon gibi faaliyetlere önem vermek" dedi.
MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ, bu yıl 16'ncısı düzenlenen Fuarı IDEF '23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ciddi yetenekler kazandıracak yeni ürünlerin sergileneceğini söyledi. "Keskin nişancı tüfeklerimiz IDEF’te olacak. Özellikle kalibre değiştirilme imkânı olan tamamen özellikleri bize ait yeni keskin nişancı tüfeklerimizi göreceksiniz. Bunun yanı sıra Taarruzi mayınlama ile ilgili MK-84 mühimmatının deniz mayını olarak kullanılması ile ilgili yeni bir ürün geliştirdik. Bununda IDEF '23 Fuarı'nda lansmanını yapıyor olacağız. MK-84’ün kanatlı güdüm kitiyle 70 kilometre öteye atılabilen bir versiyonunu. Hem silahlı kuvvetlerimize ciddi yetenek kazandıracak hem de ihracat potansiyeli yüksek olacak bir ürün olarak çıkıyor. MK-84 atan bütün platformlardan, yani F16'dan, Akıcı'dan, Aksungur'dan atılabilecek" diye konuştu.
MKE Genel Müdürü İlhami KELEŞ: "Bu senede sadece 6 ay içerisinde ihracatta 400 milyon doların üzerine çıktık."
Bu yıl ihracat rakamlarının 400 milyon doların üzerine çıktığını ifade eden MKE Genel Müdürü KELEŞ, " Bu yıl ihracat rakamlarımız özellikle toplam satışla 400 milyon doların üzerine çıktı. İkinci parti ihracatımız hatta, şu anda onun süreçleri de devam ediyor. Özellikle teknoloji transferlerinde MKE ciddi ihracat potansiyeli yakaladı hat kurulumları ile ilgili olarak. Mühimmat ve hat kurulumları ve çeşitli silahlara ilişkin hat kurumları konusunda teknoloji transferleri önemli bir potansiyel hala geldi. Şu an da 3 ülkeye hat kurulumu süreci devam ediyor. 8 ülkeyle de bu anlamda görüşmeler devam ediyor. Bu senede sadece 6 ay içerisinde ihracatta 400 milyon doların üzerine çıktık. 2022 yılında 30 milyon dolardı bu rakam. Konjonktürün çok büyük etkisi oldu. Halihazırdaki stoklarla buraya geldik. Dolayısıyla bunun sürdürülebilir olabilmesi için mutlaka bizim daha katma değerli ürünlere, daha yoğun teknolojik ürünlere ve ortak üretimlere geçiyor olmamız lazım. Dost ve müttefik ülkelerle ortak üretim konusunda gayretlerimiz devam ediyor. Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanı’mız Pazar günü yine bizimleydi. Azerbaycan dost, kardeş ülkemiz. Yani iki devlet bir millet ülkemiz. Dolayısıyla Azerbaycan bu anlamda çok önemli bir potansiyel. Onun dışında kendi iklim coğrafyamızdaki ülkelerle birlikte üretimler, üçüncü ülkelere teknoloji transferleri ve yetenek konsolidasyonu söz konusu olmaya başladı. Dolayısıyla Türkiye’nin yakalamış olduğu bu ihracat rüzgarını çok iyi değerlendirmeliyiz. Körfez'den de çok güzel haberleri alıyoruz olacağız 1-2 gün içerisinde." dedi.