EN TR

Latest News

MKEK’nin 2023 Vizyonunda Hedef 76mm’den Sonra 127mm Deniz Topu’nu da Millileştirmek!

İstanbul Fuar Merkezinde ikincisi düzenlenen SAHA EXPO 2021 Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarında görüşme fırsatı bulduğumuz MKEK Genel Müdürü Yasin AKDERE, halen kalifikasyon süreci devam eden 76/62mm Deniz Topu projesi ve MKE’nin yerli ve milli olarak geliştirmeyi hedeflediği 127mm Deniz Topu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Date: 11 Kasım, 2021

Defence Turkey: 10 Kasım günü icra edilen ve 76/62mm Deniz Topu'nun Kalifikasyon Sürecine başlanılması açısından önem arz eden atış testine ilişkin bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Yasin AKDERE: 76/62mm Milli Deniz Topu projesinde 12 ay gibi kısa bir sürede silah sistemi bizde olmak üzere çözüm ortaklarımızla beraber kendisine özgü bir tasarımla Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını A’dan Z’ye karşılayabilecek, dünyadaki örneklerinden çok ciddi farklılıkları olan bir ürünü hayata geçirmiş bulunmaktayız. Dün itibariyle kalifikasyon atışlarına başladık. Kalifikasyon atışları tekli ve seri olarak hayata geçirildi. Bunun da gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. En kısa zamanda da atış cetvelini tamamladıktan sonra ürünümüzü gemimizin üstüne yerleştireceğiz.

Defence Turkey: Bildiğimiz kadarıyla Milli SYS entegreli bir ADA Sınıfı Korvet veya GABYA Sınıfı Fırkateyn olacağı planlanıyor.

Yasin AKDERE: Doğrudur, gemimiz belli. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız gerekli çalışmaları tamamladılar. Konya, Karapınar’dan İstanbul Tersanemize getirerek ürünümüzü yerlileştireceğiz. Onunla ilgili çalışmaları da hızlı bir şekilde tamamlayıp Deniz Kuvvetlerimizin envanterine ürünümüzü hızlıca kazandırmak ilk öncelikli hedefimiz. Ancak tabii ki bu kadarla kalmıyoruz, bir sonraki adımımız mühimmatın yerlileştirilmesi. Orada da sona geldik. Ar-Ge çalışmamızı eş zamanlı yürütmekteyiz. Mühimmatı yerlileştirirken orada da kalmıyoruz akıllı mühimmat çalışmalarımız da mevcut.

Defence Turkey: MKE olarak sizin daha önceki projelerden parçacıklı tahrip mühimmatı üretim kabiliyetiniz bulunuyordu. Üzerinde çalıştığınız mühimmat türleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yasin AKDERE: Malumunuz biz de değerli güzide firmamız ASELSAN’la beraber ATOM mühimmatının üretimini gerçekleştirmekteyiz. 76/62mm için de bu kapsamda parçacıklı ve akıllı mühimmat geliştiriyoruz. GPS ve lazer güdüm üzerinde de çalışmalarımızın son noktasına geldik. Bunları da envantere katmak öncelikli hedefimiz. Bir sonraki adımımız da 127mm Deniz Topu’nu hızlı bir şekilde yerli ve milli olarak geliştirmek.

Defence Turkey: 76/62mm’nin birçok gemide kullanım potansiyeli var özellikle yurtdışı için. Ancak 127mm çok sınırlı bir pazar ve adetler çok düşük. Bu konuda bir fizibilite çalışması veya pazar araştırması yaparak mı geliştirme çalışmalarına başladınız?

Yasin AKDERE: Çok güzel bir soru. Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi diyoruz ama biz %100 Hazine’nin malıyız, devlet şirketiyiz. Devlet şirketi olduğumuzdan Silahlı Kuvvetlerimizin ve Emniyet Güçlerimizin herhangi bir ihtiyacı varsa burada fizibiliteye veya kâra hiçbir şekilde bakmıyoruz. Tedarik etmekte yaşanan sıkıntıları çözmek amacıyla üretilmesi gereken A’dan Z’ye ne varsa gerekirse zarar ederek bu ürünleri envantere katacağız ve ihtiyaçları karşılayacağız.

Defence Turkey: 76/62mm’yi 1 yılda bitirdiniz, 127mm için de bir takvim var mı?

Yasin AKDERE: En geç 2023 diyelim. Malumunuz bu seneki IDEF’te arkadaşlar çok güzel bir performans gösterdiler. 2023 IDEF’te de bizim hedefimiz 127mm Deniz Topu’nun lansmanını yapmak. 76/62mm Deniz Topumuz 16.800 parçadan oluşuyor. Biz daha önceden yabancı firmaya namlu üretimi gerçekleştiriyorduk zaten. Besleme ünitesi olsun, geminin üstünde cayrolarla denge sağlama olsun biz tamamıyla dijitalleştirdik bu ürünü. Dijital bir ürüne sahip olduk. Örneklerinin en iyisi. 16.800 parçayı bir araya getirerek, onların toleranslarını, uyumlarını sağlayarak bugüne geldik.

Defence Turkey: Demin 76/62mm Deniz Topu için akıllı mühimmattan bahsettiniz. Bizim sistemimizde de yurtdışındaki örneklerinde olduğu gibi topun üstünde bir radar mı olacak?

Yasin AKDERE: Hayır sadece mühimmatla işi çözeceğiz. Mühimmatın kendisini akıllı yapacağız.

Defence Turkey: Peki 12 ayda geliştirilen 76/62mm Deniz Topu’na yönelik adam/saat bilgisi verebilir misiniz?

Yasin AKDERE: Yaklaşık 300 adam/saat aylık olarak. Bu sadece mühendislik için üretim değil. Çünkü dediğim gibi 16.800 parçayı biz 5 ana parçaya böldük. Kupola, silah sistemi, hidrolik, gövde ve yazılım ekipmanları olarak. Bunlar da ayrı ayrı ekiplerle çalışıldı. Bazı arkadaşlarımız 72 aydan önce Ar-Ge bitmez diyordu ama biz 12 ayda bitireceğiz dedik. Bunu başarabilmek için de paketlere böldük. Bu paketlerde de paralelde eş zamanlı olarak 5 ayrı ekip çalıştı ve ortalama 300 kişilik ekiplerle çalıştık.

Defence Turkey: Daha önce İstanbul Tersanesini ziyaret ettiğimizde orada ciddi bir parça bakım/onarım kabiliyeti vardı. Daha önce belirtmiştiniz, MKE dışında alt yüklenici/paydaşlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Yasin AKDERE: Altını çizmeden olmaz, bu projenin bugüne gelmesindeki en büyük destekçimiz Deniz Kuvvetlerimizdir. Çalışmanın hayata geçmesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Tersane Genel Müdürlüğümüz ve İstanbul Tersane Komutanlığımızdaki Komutanlarımız ve çalışma arkadaşlarımızın hakkını hiçbir şekilde yememek lazım. Onun haricinde dediğim gibi paketlere bölmüştük. Paketlerden bir tanesini İĞREK Makina, bir tanesini ERMAKSAN ve bir tanesini de ANZATSAN çözüm ortaklımızla yönettik. Onlara da buradan çok çok teşekkür ediyoruz, emekleri çok büyük.