EN TR

Latest News

OTOKAR İDEF FUARI ÖNCESİ YENİ ARAÇLARINI TANITTI

60’ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan OTOKAR, İDEF‘23 16`ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı öncesi bugün Arifiye tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Etkinlikte OTOKAR’ın devam eden çalışmaları, teslimatlar, test imkan ve kabiliyetleriyle 2023 yılı ilk 6 aylık performans ve ürün gamı hakkında bilgi paylaşılırken, AKREP II R dizel motorlu keşif aracı konfigürasyonu ile üzerinde 2 adet OMTAS bulunan, yeni versiyon 30mm MIZRAK Kuleli ALPAR İKA aracı da ilk kez basın mensuplarına tanıtıldı.

Date: 13 Temmuz, 2023 Update: 26 Aralık, 2024

Yeni platform ve araçların tanıtımı öncesinde Otokar Genel Müdürü Serdar GÖRGÜÇ, OTOKAR’ın 2022 yılı performansı, ihracatları ve yeni yatırımlar hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. GÖRGÜÇ, 2022 yılında ihracatın ciro içindeki payının %73’e ulaşarak 404 Milyon USD olarak gerçekleştiğini belirtti. OTOKAR'ın verimliliği artırmak için ticari ve askeri araç üretim hatalarını yeniden yapılandırılmasına bu yıl Nisan ayında başlandığını söyleyen GÖRGÜÇ Aralık ayında hatlardaki çalışmaların tamamlanması hedeflediklerini belirtti. Ek işlerle birlikte ise çalışmaların 2024 ilk çeyreği içinde Şubat veya Mart ayında tamamlanması bekleniyor. GÖRGÜÇ, hatlardaki iyileştirme ve reorganizasyon çalışmalarının üretim faaliyetleri devam ederken gerçekleştiği için planlanan takvime göre biraz uzun sürdüğünü kaydetti.

Savunma sanayii alanında 552 bin m2 üretim alanı ve 4,384 çalışanıyla hizmet verdiklerini belirten GÖRGÜÇ, OTOKAR’ın 4x4, 6x6, 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve ana muharebe tankı dahil 65 tona kadar paletli zırhlı araçlar ile kule sistemleri tasarlayıp üretme kabiliyeti olduğunu vurguladı. GÖRGÜÇ ayrıca 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye 33,000 askeri araç ihraç ettiklerini ekledi. OTOKAR URAL 4x4 aracının 4-5 farklı ülke tarafından kullanıldığını söyleyen Otokar Genel Müdürü Serdar GÖRGÜÇ, 12 ülkede COBRA II kullanıldığını ve üretimin sürekli devam ettiğinin altını çizdi.

Etkinlik kapsamında ayrıca AKREP II R 4x4 aracının dizel motorlu keşif aracı versiyonu da ilk kez tanıtıldı. AKREP II’nin henüz hiçbir ülkede envanterde olmadığı söyleyen GÖRGÜÇ, “İlk önce elektriklisini yaptık, daha sonra dizel modelini çıkardık. Şimdi Hibrit modeli üzerinde çalışıyoruz. Dizel tipinde güç grubu şeklinde U-Drive var. Aracın içinde motor ve şanzıman çıkıntısı yok. Tank gibi motor-şanzıman arkada. Farklı bir modeli farklı bir ülke için geliştiriliyor.” dedi.

OTOKAR MIZRAK-30 silah kulesine ROKETSAN üretimi OMTAS tanksavar füzesi entegre edilen yeni versiyonu da etkinlikte tanıtılan ürünlerden biriydi. MIZRAK-30 kulesinde sağ tarafta 2 adet atışa hazır lançer bulunurken, 2 yedek füze içeride taşınıyor.

Otokar ARMA II 8x8 hakkında da yeni bilgiler paylaşan Otokar Genel Müdürü Serdar GÖRGÜÇ şu an araç üzerinde yabancı motor kullanıldığını ancak yerli motor opsiyonu da olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Geliştirilen yerli motor yabancı motor gibi 720 bg gücünde, 40 tonluk bir araç olduğu için amfibi özelliği yok. ARMA I'de 105 mm'ye kadar ARMA II'de ise 120 mm topu entegre etmek mümkün." dedi. OTOKAR’ın etkinlikte sergilediği yeni platformlardan bir tanesi de RABDAN aracının yeni versiyonu oldu. İDEF ’23 Fuarında da ilk kez tanıtılacak olan yeni versiyon RABDAN, 30 ton ağırlığıyla tüm fonksiyonlarını amfibik olarak yapabiliyor. RABDAN’ın ambulans versiyonun Birleşik Arap Emirlikleri envanterine gireceği belirtilirken, ikinci paket RABDAN siparişi için de testler tamamlanmış durumda.

Fotoğraf: @OTOKAR Askeri Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Akif Akfert, OTOKAR Genel Müdürü Serdar Görgüç ve Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi. 

Etkinlik son bölümünde ise, OTOKAR ALPAR İKA Teknoloji Gösterim Prototipi de ilk kez basın mensuplarına tanıtıldı. İDEF '23 Fuarında  farklı konfigürasyonun tanıtılacağı ALPAR İKA üzerinde MIZRAK 30mm silah kulesi, iki adet ROKETSAN OMTAS ve ayrıca Drone sistemi yer alıyor. ALPAR İKA sürücü ve operatör (nişancı/komutan) olacak şekilde 2 kişi tarafından coğrafi koşullara bağlı olarak 5km uzaktaki kontrol merkezi veya komuta kontrol aracından uzaktan kontrol edilebilecek. 

Hibrit tahrikle 500 km menzile sahip ALPAR, elektrik tahrikle 50 km mesafe kat edebiliyor. ALPAR ayrıca araç içerisinde Mini İKA sistemi de taşıyabiliyor. ALPAR İKA'NIN Röle Aracı, Lojistik Hizmet Aracı, Anti-iHA aracı, Tanksavar Aracı, Keşif Gözetleme Aracı ve Zırhlı Muharebe Aracı olmak üzere toplam 6 farklı konfigürasyonu bulunuyor. 12 ton ağırlığındaki araç 3 ton faydalı yük taşıyabiliyor ve 70 km azami hıza ulaşabiliyor.

ALPAR İKA, elektrik tahrik sisteminde toplamda 4 set Li-Ion batarya seti ile donatılabiliyor. Bataryaların hücresi dışardan alınırken paketlenmesi ve üretimi OTOKAR tarafından yapılıyor. Otokar daha önce sivil bir araç için kullandığı batarya teknolojisinden edindiği tecrübe ile batarya üretim ve paketleme alanına da girmiş durumda. Bataryalar 20 dakikadan az sürede değiştirile biliniyor. OTOKAR ALPAR üzerindeki geliştirme çalışmalarını 2027 yılına kadar tamamlamayı hedefliyor.