Date: 23 Eylül, 2023 Update: 26 Aralık, 2024
İstanbul’da düzenlenen törene Milli Savunma Bakanı Yaşar GÜLER, Pakistan Savunma Bakanı Anwar Ali HYDER, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment TATLIOĞLU, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muhammad Amjad Khan NIAZI ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk GÖRGÜN katıldı.
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar GÜLER, dost ve kardeş ülke Pakistan’ın, Deniz Kuvvetlerini güçlendirmek üzere MİLGEM Projesi’ni tercih etmesinin Türk savunma sanayiinin ulaştığı üstün seviyeyi ortaya koyduğunu belirtti. “Bakanlığımız bağlısı ASFAT’ın ana yüklenicisi olduğu bu projeler kapsamında, İstanbul ve Karaçi Tersanelerinde üretilen 4 adet Korvet ile yine 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisinin eş zamanlı olarak inşası, Cumhuriyet tarihimizde savunma sanayimiz adına bir ilktir. Bugün, bu başarının haklı gururunu ve heyecanını yaşıyoruz... Malumlarınız olduğu üzere, Türkiye ve Pakistan arasında kökleri tarihin derinliklerinden gelen güçlü dostluk ve kardeşlik bağları bulunmaktadır. Bu yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı, bugün de ülkelerimiz arasındaki çok yönlü iş birliğine ve mükemmel ilişkilere zemin hazırlamakta; ortak geleceğimize de yön vermektedir... Bu kapsamda, hayata geçirilen ve kritik önemi haiz MİLGEM Projeleri; bölgesinde etkin, dünyada saygın iki ülke olan Türkiye ve Pakistan için, büyük bir kazançtır. Dost ve kardeş ülke Pakistan’ın, Deniz Kuvvetlerini güçlendirmek üzere MİLGEM Projesi’ni tercih etmesi bizler için ayrı bir mutluluk vesilesi olmuştur. Türk savunma sanayiinin ulaştığı bu üstün seviyeyi ortaya koyan bu projeyle, ülkelerimiz arasındaki stratejik iş birliği daha da güçlenmiş; projenin başarıyla tamamlanması ise yeni iş birliklerine zemin hazırlamıştır. Proje kapsamında bugün teslim edilecek Babur Gemisinin; Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetlerini artırarak Pakistan’ın savunma ve güvenliğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Temennimiz, dost ve kardeş ülke Pakistan’la ortaya koyduğumuz bu iş birliği ve ortak çalışma kültürünün kara ve hava platformları ile daha da güçlendirilmesidir.”
Bakan GÜLER Açık Deniz Karakol Gemileri Projesi 1’inci Gemisi AKHİSAR (P-1220) ve 2’nci Gemisi KOÇHİSAR (P-1221) denize indirilmesiyle ilgili olarak, “Bugün aynı zamanda, Deniz Kuvvetlerimiz için inşa edilen ve ilk deniz karakol gemilerimiz olan Akhisar ve Koçhisar’ı denize indirmenin de gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yerli ve millî savunma sanayimizin geldiği mümtaz seviyeyi ortaya koyan bu gemilerimizin, donanmamıza katılmasıyla Deniz Kuvvetlerimiz; Mavi Vatanımızdaki harekât kabiliyeti ve etkinliğini daha da artıracak ve Dünyanın önde gelen deniz kuvvetleri arasındaki seçkin yerini pekiştirecektir.” ifadelerine yer verdi.
PN MİLGEM
Ada Sınıfı Gemilerin geliştirilmiş bir türevi olan PN MİLGEM korvetleri, Pakistan Donanmasının ihtiyaçlarına göre boyu ve genişliği artırılıp, tüm hesapları ve yerleşimleri baştan yapılarak oluşturulan üstün bir savaş gemisidir. Model deneyleri, güç hesapları, hidrodinamik analizler, titreşim, patlama ve mukavemet analizleri baştan yapılarak artan boyutlara göre tüm sistemlerin kapasiteleri yeniden hesaplanarak dizaynı tamamlanmıştır.
PN MİLGEM; Türkiye’nin deniz alanında tek kalemde gerçekleştirilen en büyük ihracat projesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu anlaşma ekonomik boyutun ötesinde aynı zamanda stratejik bir öneme de sahipti. Pakistan ile Türkiye ilişkilerine olan büyük katkısının yanı sıra, etkin ve gelişmiş platform/silah sistemleri ile Pakistan'ı operasyon bölgelerinde oyun değiştirici ve belirleyici bir konuma yükseltecek güce sahip bir projedir.
Proje kapsamında sözleşme imzası 2018 yılında atılan PN MİLGEM’lerin 2 tanesi İstanbul Tersanesi Komutanlığında (PNS BABUR ve PNS KHAIBAR), 2 tanesi ise Karaçi Tersanesi’nde (PNS BADR ve PNS TARIQ) inşa edilmektedir. Üstün bir gayret ve özveri ile eşine az rastlanır şekilde inşası devam eden PN MİLGEM’lerin, proje planına uygun olarak 2023 yılında teslimine başlanmaktadır.
Proje sadece 4 geminin inşasını içermemektedir; proje kapsamında Karaçi'de PN MİLGEM gemilerinin bakım ve tutumunu yapabilecek altyapının geliştirilmesi, Karaçi Tersanesi personelinin Türkiye'de eğitilerek, yeni ve modern gemi üretimi yapacak eleman yetiştirilmesi, Karaçi Tersanesi'ne teknoloji transferi ve destek ile PN MİLGEM gemilerini inşa edecek yeteneğin kazandırılması faaliyetlerini kapsamaktadır. Pakistan Deniz Kuvvetleri Bakım/Onarım Tersanesine kurulacak altyapı ile Karaçi'de PN MİLGEM gemilerinin toplarının, elektronik sistemlerinin ve makinalarının bakım tutumunun yapılabilmesi de sağlanacaktır, bunun yanında eğitilen personel ile gemilerin çeşitli seviyelerdeki bakımları da bu tesis içinde yapılabilecektir.
Karaçi Tersanesi'nin personelinin 3 ve 4’üncü gemilerin başarıyla inşalarının sürdürülebilmesi için eğitimleri; 18 başlık altıdan toplam 3225 adam x gün eğitim planlanmış ve bunun çok büyük bir kısmı bugün itibarıyla tamamlanmıştır. Bunun dışında ana projenin bir parçası olarak; Pakistan Donanması'nın dizayn ekibi ile yeni bir fırkateyn geliştirilmesi ve bu firkateynin kontrat dizayna kadar tüm faaliyetlerinin beraber icra edilmesi ile Türk mühendislerinin yıllar içinde kazandıkları tecrübenin aktarılması, Pakistan tarafı için önemli kazanımlarından bir tanesidir. Öğrenilen yetenekler Türk ve Pakistan’lı mühendislerin ortak dizaynı olan Jinnah Sınıfı geminin dizaynında başarıyla uygulanmaktadır.
AÇIK DENİZ KARAKOL GEMİSİ
Türkiye’nin denizlerdeki hak, menfaat ve alakalarını daha etkin korumak ve müdafaa etmek maksadıyla Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına en kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde cevap vermek amacıyla inşası başlayan Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülmektedir. Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi olan TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra iki gemi birden ileri seviyede donatılmış ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak şekilde 23 Eylül 2023’te denize indirilecektir. Aynı kızakta bu kadar kısa sürede ve bu seviyede iki geminin birden denize indirilmiş olması Türk Savunma Sanayi için bir ilk olma özelliğine sahiptir. ASFAT’ın yenilikçi yapısı, aktif planlaması ve üretim tecrübesi ile tüm paydaşlarıyla beraber uluslararası savaş gemisi üretme yarışında, Türkiye’nin ulaştığı seviyeyi en üst seviyeye taşımaktadır.
İnşa edilen gemiler ile istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekâtı, deniz özel harekâtı temel görevlerini icra edecek; ikincil görevler olarak deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekât kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
Gemiler, Ada Sınıfı Korvetler’in dış tasarımı temel alınarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre sınıfının en ileri teknolojileri hedeflenerek tasarlanmakta ve üretilmektedir. Tüm mühendislik hesapları, model deneyleri yeniden yapılan projede, gelişen ve değişen koşullar dikkate alınarak mümkün olan en ideal çözümler uygulanmıştır. Projede Türkiye’de ilk defa bir savaş gemisi pervanesinin testleri Türk Laboratuar’larında yapılmış ve sonuçlar pervane üreticisi ile karşılıklı doğrulanmıştır. Gemiler, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacak “Yerinde Hazır” tasarım felsefesi ile inşa edilmekte olup, hesap ve analizler her bir “Yerinde Hazır” sistemler için her olası alternatifi kapsayacak şekilde yapılmaktadır. “Yerinde Hazır” modüler gemi konsepti kullanılarak özellikle savaş kabiliyetinde önemli bir esneklik sağlanmış olup, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi ile de verimlilik ileri seviyede sağlanmıştır. Geminin iç yerleşimi mürettebatın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve ergonomi gereklilikleri göz önünde tutularak en uygun şekilde yapılmıştır.
Modüler bir tasarıma sahip ADKG projesi, gerektiğinde silah yükünün daha da arttırılmasına veya değiştirilmesine olanak verecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu noktadaki esneklik, farklı ihtiyaçların ortaya çıkması durumunda süratle bu ihtiyaçları karşılama imkân ve kabiliyetini sağlamaktadır, bunu sağlamak için gemide rezerv alanlar, rotalar ve gerekecek ek güç ihtiyaçları için belirli oranda rezerv güç sağlanmıştır.
Hisar Sınıfı; yerli ve milli silahlarla üstün muharebe gücünün yanında kendisine uzun süre maliyet/etkin şekilde karakol yapma imkanını sağlayacak tahrik sistemleri ile hem etkin keşif/karakol hem de asimetrik tehditlere cevap veren bir görev profili sağlamaktadır. Denizaltı Savunma Harbi’nde önemli görevler üstlenen yüzer unsurlar olarak nitelendirilebilecek Ada sınıfı korvetlere, destek olabilmesi açısından milli sonar sistemleri ile teçhiz edilmiş olan Açık Deniz Karakol Gemileri bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı olma rolünü de üstlenmektedir. Her platformun ana görevi olan denizde varlık gösterme görevlerini en iyi şekilde icra edecek olan gemiler, bu yönüyle Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü üst seviyeye çıkaracaktır.
Dünyadaki yaygın ADKG tasarımlarıyla kıyaslandığında Hisar Sınıfı; genel korvet tasarımına dayalı olmasının sonucu olarak yüksek bir ateş gücü sunmaktadır. Hisar Sınıfının kullanacağı silah ve sensör sistemleri, yerli ve millilik prensibi öncelikli olarak dikkate alınarak tasarlanmış olup barış ve savaş zamanında caydırıcılık ve muharebe yeteneğini en üst seviyede kullanabilecek seviyededir.