EN TR

Latest News

Roketsan`dan Savunma Sanayii Geleceğine Işık Tutacak Zirve: `Yarın için Yükseliyoruz`

Türkiye’nin en büyük roket ve füze üreticisi Roketsan, 21 Eylül 2023 tarihinde "Yarın için Yükseliyoruz" başlıklı stratejik iş ortaklığı zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bilkent Otel ve Konferans Merkezi`nde gerçekleştirilen bu önemli etkinlikte, Türkiye`nin savunma sanayii ekosistemini bir araya geldi.

Date: 21 Eylül, 2023 Update: 23 Kasım, 2024

Odak noktasını Roketsan'ın dünya çapında tanınmış bir oyuncu haline gelmesini sağlayan yüksek teknoloji ürünleri ve uluslararası ihracat başarısı olan etkinlik, Türkiye'nin savunma sanayii sektörünün gelecek dönemdeki yol haritasını belirlemeyi de amaçlıyor.

Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmalarını Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan KAYA gerçekleştirdi.

Roketsan’ın 35 yıldır savunma sanayii sektöründe faaliyetlerine devam ettiğini belirterek söze başlayan Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Roketsan’ın dünyadaki en büyük 100 savunma firması arasında 80’inci sıradan başarıyla temsil ettiğine vurguladı. “Roketsan, ülkemizin roket ve füze ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş stratejik kurumlarımızdan bir tanesi. Bugün de çok önemli nokta ama bunu bizim genişletilmiş ailemizin bir parçası olarak sizlerle beraber başardık. Geldiğimiz nokta itibariyle Roketsan sadece kendi ülkemizin gözbebeği değil, dost ve kardeş ülkelerin de aslında ürünler açısından ihtiyaç duyduğu ve desteğini hissettiği bir kurum olarak globalleşen bir firma haline geldi. Roketsan otuz beşinci yılını bu yıl kutladı. Otuz beş yılda da boş durmadı birçok başarıların altına imza attı. Bizler şu anda dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında ülkemizi 80’inci sıradan başarıyla temsil ediyoruz. Aynı zamanda Roketsan ülkemizin en büyük üçüncü ARGE kuruluşu. Bu da şu anlama geliyor, Roketsan sadece roket ve füze üreten firma değil, teknoloji üreten, ARGE yapan, inovasyona yatırım yapan bir firma. Bizler aynı zamanda ülkemizin de sanayi kuruluşları arasında ilk yüzde 77’nci sırada ülkemizin gözbebeği firmalarından bir tanesi olarak da faaliyetlerimize devam ediyoruz.”

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ: “Önümüzdeki yıllar içerisinde dünyanın en büyük 50 savunma kuruluşundan bir tanesi olmayı hedefliyoruz.”

Roketsan’ın organik olarak bütün işleri kendi içinde yapacak bir stratejiyle ilerlemediğini kaydeden İKİNCİ, Roketsan’ın bir ekosistem içerisinde stratejik ortaklarıyla birlikte büyümeyi planladıklarını ve önümüzdeki yıllar içerisinde dünyanın en büyük 50 savunma kuruluşundan bir tanesi olmayı hedeflediklerinin altını çizdi. “Roketsan’ın stratejisi organik olarak büyümek değil, yani Roketsan kendi işlerinin tümünü kendi kurumunda yapacak bir stratejiyle ilerleyemiyor. Zaten böyle ilerlerse rekabetçiliğini kaybedeceğini düşünüyoruz. Onun için aslında Roketsan’ın genişletilmiş ailesi olan sizleri de ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Beraber büyüyeceğimiz bir strateji oluşturmak üzere bugün bir araya geldik. Bugünkü yapacağımız çalıştayın temel gayesi beraber nasıl hareket edeceğiz, nasıl büyüyeceğiz ve iş birliklerimizi nasıl artıracağız onları konuşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Neden buna ihtiyaç duyuyoruz? Çünkü Roketsan hedefleri büyük. Önümüzdeki yıllar içerisinde dünyanın en büyük 50 savunma kuruluşundan bir tanesi olmayı hedefliyoruz. Bu konuda da çok net ve hızlı hareket ettiğimizi düşünüyoruz. Birlikte hareket ederek ancak bu hedefe ulaşacağımızı ve bu hedefte başarıyla ülkemizi temsil edeceğimizi ben kıymetlendiriyorum. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var.”

Genç mühendislerin ARGE ve inovasyon konusunda Türkiye’nin çok büyük dinamik bir gücü olduğunu belirten Murat İKİNCİ, savunma sanayii pazarındaki küresel büyük firmalarının tedarik zincirlerinin ülkemizde kurduğumuz tedarik zinciri kadar etkin ve performansı çalışamadığının altını çizdi. “Küresel rekabette dünyada şu anda savunma sanayindeki pazarın çok büyük bir kısmına gelişmiş ülkelerin yıllardır ürün üreten firmaları var. Bizlerin onların karşısında çok büyük bazı avantajları var. Onlar özellikle altını çizmek istiyorum. Birincisi çok genç bir mühendis jenerasyonu şu anda ARGE ve inovasyon konusunda ülkemizin çok büyük bir dinamik gücünü oluşturuyor. Roketsan’ın içerisinde 2000’den fazla mühendisimiz ARGE ve inovasyon faaliyetleri yapıyor. Diğer şirketlere baktığımızda yaş ortalamasının ve özellikle deneyimin fazla olduğunu ama yenilikçilik konusunda da bizim kadar hareket hızlı hareket edemediklerini değerlendiriyoruz. İkinci en önemli konumuz ise ekosistemimiz. Katıldığımız son toplantılarda da gördük ki aslında gelişmiş olarak gördüğümüz ülkelerdeki tedarik zincirleri bizim şu anda ülkemizde kurduğumuz tedarik zinciri kadar etkin ve performansı çalışamıyor. Bizim şu andaki mevcut tedarik zincirimizi oluşturan ailemizin parçası olan sizlerle beraber maliyet ve performans odaklı olarak biz globaldeki rekabetimizi çok üst noktalara taşımayı planlıyoruz. Biz büyürken, yükselirken sizlerle beraber yükseleceğimize sizlerle beraber başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu konuda da sizlerin desteğini bekliyoruz.”

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ: “Özellikle kritik malzeme konusunda da yüksek kabiliyeti, ülkemize ihtiyaç duyduğu kritik malzemeleri üretebilecek firmalara ihtiyacımız var.”

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ konuşmasının son bölümünde ise Roketsan’ın ortaklarında beklentilerini ve ilkelerini açıkladı. “İş ortaklarımızdan neler bekliyoruz? Tasarım ve seri üretim anlamında özellikle iş modelleriyle çalışabilen firmalara iş ortaklarına ihtiyacımız var. Bu konu bizim için çok önemli. Özellikle kritik malzeme konusunda da yüksek kabiliyeti, ülkemize ihtiyaç duyduğu kritik malzemeleri üretebilecek firmalara ihtiyacımız var. Bunlar için de desteğimizi sürdüreceğiz. Özellikle firmalarımızdan beklentimiz stratejik ortak olurken kabiliyeti olduğu kadar kurumsallığını dijital dönüşümünü ve finansal yapısını belli noktalarda üste taşımış olan firmalarla stratejik iş ortağı olmayı planlıyoruz. Bunun için de sizlere destek vermeye hazırız. Ama en önemli nokta şu: artık bundan sonra Roketsan, tek başına hareket eden bir kurum değil, bir ekosistemle beraber hareket eden büyük bir rekabetçi güç ve ülkemizi temsil eden bir kurum haline gelmeyi planlıyor… Bizim ülkemiz dışarıdan özellikle kritik ürünleri alma konusunda çok büyük sıkıntılar çekiyor. Onun için milli ve yerli üretim bizim için olmazsa olmaz, bizimle beraber hareket edecek, firmalarımızdan da çevik ve iş birliği odaklı rekabetçiliği ön planda tutan firmalar olmasını istiyoruz. Bu konuda özellikle bizimle beraber hareket eden iş ortaklarımızın kendilerine tekrar tekrar bakmalarını ve düzeltmelerini bekliyoruz. Özellikle sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. İhracat tarafında sürdürülebilir bir tedarik zincirinin kurulması ve bunun devamlılık arz etmesi ve bununla beraber rekabetçiliğin de üst sıralara çıkartılması bizim için çok kıymetli. Tabii ki inovasyon yüksek teknoloji bizim olmazsa olmazlarımız arasında.”

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT: “Şirketimiz önümüzdeki yıl sonuna kadar ihracat gelirlerinin toplam ciroya oranının %50’nin üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.”

Günümüzün küresel iş dünyasında tedarik zinciri yönetimi son derece kritik bir rol oynadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT gelişen teknolojilerin iş süreçlerine dijitalleştirme yoluyla entegre edilerek tedarik zinciri yönetiminin daha esnek, şeffaf, çevik ve güvenilir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Küresel Güç Vizyonuna uygun olarak yerli üretimde öncü olma hedefiyle yüksek kabiliyetli bir sanayi altyapısı oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Faruk YİĞİT, sektörde 35 yılını dolduran Roketsan’nın önümüzdeki yıl sonuna kadar ihracat gelirlerinin toplam ciroya oranının %50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediğini belirtti. “Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından hazırlanan 2018-2022 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı ulusal tedarik zincirinin güçlendirilmesini hedeflemektedir. Ülkemizin Küresel Güç Vizyonuna uygun olarak liderlik yapma ve yerli üretimde öncü olma hedefleri yüksek kabiliyetli bir sanayi altyapısı oluşturmayı ve yerli ürünlerin tasarımlarını ve geliştirilmesini desteklemeyi içermektedir. 35 yılını dolduran Roketsan, ülkemizin roket ve füze ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra Silahlı Kuvvetlerimizin gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda yüksek kapasiteli üretim altyapılarını planlayarak yeni nesil kara, deniz ve hava sistemlerini geliştirmektedir. Uzaya bağımsız erişim ülkemizin gelecekteki hedeflerinde önemli bir yer tutmakta ve ROKETSAN bu alanda kritik bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda uluslararası alanda da önemli bir ihracat hamlesi başlatan Roketsan, dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik etkili sistem çözümleri geliştirmeye devam etmektedir. Şirketimiz önümüzdeki yıl sonuna kadar ihracat gelirlerinin toplam ciroya oranının %50’nin üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.”

Savunma Sanayi Başkanlığının sanayileşme stratejileri, tedarik zincir yapısı ve ekosistemi geliştirmeye yönelik çalışmaları ışığında ihracat odaklı katma değerli işgücünün önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan KAYA, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla son dönemde ortaya konulan ve Cumhuriyetimizin 100’üncü yılıyla beraber vurgulanan devamlılık, daim olma ve kendine yatma hedeflerine savunma sanayi olarak ulaşmada stratejik iş birliği kurmanın ve ortak hedefe yürümenin birinci öncellikleri olduğunun altını çizdi. “Roketsan'ın misyonu gereği taşıdığı stratejik konum gereği karşı karşıya kalabileceğimiz ani değişikliklere çok hızlı cevap vermemize imkan sağlayacak çevik bir tedarik zincir yapısı oluşturmak hem firmalarımız hem Savunma Sanayi Başkanlığımız için büyük önem arz etmektedir. Bu sürecin ve amacın daha büyük ölçekte Savunma Sanayii Başkanlığımızın temel hedefi olan ‘Küresel Aktör Bölgesel Lider’ olma prensibi açısından da oldukça değerli olduğunu ifade etmek isterim. Bu süreçleri destekleyecek vaziyette sadece tedarik zincirini değil, bütün süreçleri ele alacak şekilde dijitalleştirmek bu anlamda büyük önem arz etmektedir. Tüm bu uygulama ve dönüşümleri içerecek şekilde çevresel, sosyal, ekonomik etkilerin yönetimi ile tedarik edilen ürün, hammadde ve hizmetlerin yaşam döngüsü boyunca örnek uygulamaların teşvik edilmesi, desteklenmesi, geliştirilmesi, sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturmak açısından büyük önem arz etmektedir.”

Savunma Sanayi Başkanlığı hem ülkemizin milli güvenliğini korumak hem de ulusal savunma yeteneklerimizi geliştirmek için büyük sorumluluklar taşıdığını belirten KAYA, bugün %80’lere varan yerlilik oranının, daha nitelikli firmaların daha kritik seviyede destekleriyle daha da ilerilere taşınacağını belirtti. “Malumunuz olduğu üzere Savunma Sanayi Başkanlığı hem ülkemizin milli güvenliğini korumak hem de ulusal savunma yeteneklerimizi geliştirmek için hepinizin de takdir edeceği büyük sorumluluklar taşımaktadır. Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz sanayileşme stratejileri ile ülkemizin savunma sanayi alanında kendine yeterliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede özellikle ortak değer yaratabilme amacının tüm paydaşlarının belli bir kalite seviyesinin üzerinde çıktı ortaya koyması, dijital altyapılarının geliştirilmesi ve yalın felsefe ile ürün ve hizmet ortaya koymalarının sağlanması Başkanlığımız için büyük önem arz etmektedir. Bu durum bugün %80’lere varan yerlilik oranımızın, daha nitelikli firmalarımızca daha kritik seviyede desteklenmesi ile değerli bir artış eğiliminde olacağının, gerçeğini önümüze ermektedir. Bu noktadaki başarının en önemli ayaklarından birinin dijital altyapısını geliştirmiş çevik bir yapıya sahip tedarik zincir yönetimi olacağı aşikardır. Tedarik zincirinin günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirilerek dijitalleştirilmesi ve yalın felsefe ile gereksiz işlemlerden arındırılarak sade bir yapıya dönüştürülmesi ve bazı kontrol mekanizmalarıyla sürdürülebilirliğinin sağlanması artık bir seçenek değil bir zorunluluk haline gelmiştir.”

Açılış konuşmalarının ardında "Stratejik Tedarikçi Yönetimi Programı" firmalarına ödül taktim töreni gerçekleştirildi. Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan KAYA, Roketsan'a stratejik partner olan Asaş Aliminyum, Metaksan Savunma, Savronik Elektronik, SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri ile Teknokar Savunma ve Havacılık firmalarının temsilcilerine plaketlerini taktim etti.