Date: 11 Ekim, 2023 Update: 26 Aralık, 2024
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen 'SAHA - EDGE Savunma Sanayii Buluşması' dünyanın önde gelen ileri teknoloji ve savunma gruplarından biri olan EDGE özelinde organize ediliyor. SAHA İstanbul üye firmalarına özel olarak düzenlenen bu etkinlik, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere ihracatın artırılmasına odaklanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de konuşlu EDGE firmasının üst yönetiminden geniş katılımın yer aldığı etkinlikte sektör başlıklarına göre 15 masa açılacak ve 150 SAHA firması etkinliğe katılacak. Etkinlik sırasında SAHA İstanbul ve EDGE, stratejik iş birliği anlaşması imzalayarak BAE ve Türkiye arasında daha derin bir savunma iş birliğinin önünü açmayı hedefliyor.
EDGE ayrıca BAE'de MALATH adında özel şirket ve bir ofis açtığını duyurmak için bu etkinliği seçti; bu yeni ofis, EDGE ve SAHA firmaları arasında yeni iş birlikleri, ihracat ve yatırım fırsatları için bir aracı görevi görecek, BAE-Türkiye savunma sanayi iş birliğinde yeni bir sayfa açacak ve yakın coğrafyada yeni iş fırsatları yaratacak. Stratejik iş birliği anlaşmasının imzalanması, her iki tarafın da iş birliği fırsatlarını belirlemesi için bir çerçeve oluşturarak EDGE'in Türkiye'deki gelişmiş savunma ve havacılık sanayi ekosisteminden ve güçlü tedarik zincirlerinden yararlanmasını sağlayacak.
Anlaşma, EDGE Group Genel Müdürü ve CEO'su Mansour Al Mulla ile SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın İlhami Keleş tarafından imzalandı ve EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Bannai ile SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın şahitliğinde gerçekleşti. EDGE ayrıca savunma sektöründe faaliyet gösteren 23 Türk şirketiyle de iş birliği anlaşması imzaladı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk BAYRAKTAR 2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde benzer bir etkinliği gerçekleştirerek, iki ülke arasındaki iş birliklerinin daha da derinleşmesini hedeflediklerini vurguladı: "Türkiye, son 20 yılda savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltarak ihracatta rekor seviyelere ulaştı. SAHA İstanbul bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynadı. Ülkemiz, insansız hava araçlarından elektronik harp teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede dünya standartlarında ürünler ve yetenekler geliştirdi. 2022'de savunma ihracatımız 4,4 milyar dolara ulaşarak on yıl önceki 1 milyar dolarlık rakamı geride bıraktı. 2023'te bu rakamın 6 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor. ‘SAHA - EDGE Savunma Sanayi Buluşması’ etkinliği, SAHA ve EDGE firmalarının iş birliğini ötesinde, iki ülke arasında savunma sanayiinde yeni bir yapılanmanın temellerini atmaktadır. Bu vizyonla kurulan EDGE MALATH firmasının, yeni iş birlikleri, ihracat çabaları ve yatırımlar için kapılar açmasını umuyoruz. Amacımız, bölgeye gerçekleştirdiğimiz ihracatın hızla büyümesi ve yeni üretim-yatırım fırsatlarının doğmasını sağlamaktır. Bu etkinlikte, 100'den fazla SAHA firması ile 10 EDGE firması, 300'den fazla B2B görüşme gerçekleştirecek ve 20'den fazla iş birliği anlaşması imzalanacak. 2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde benzer bir etkinliği gerçekleştirerek, buradaki iş birliklerimizin daha da derinleşmesini planlıyoruz."
EDGE Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al BANNAI şunları söyledi: "Bugün, SAHA İstanbul ve üye firmaları ile Türkiye'nin güçlü savunma ve havacılık sanayi ekosisteminden ve tedarik zincirinden yararlanmamızı sağlayan stratejik bir ittifakın yolu açıyoruz. Bu iş birliği sadece inovasyonun önünü açmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki savunma bağlarını güçlendirerek sektörlerimiz için sürdürülebilir bir geleceği teşvik edecektir."
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk GÖRGÜN ise etkinlikte yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Savunma sanayiimiz son yıllardaki atılımıyla platform ve sistemlerin tasarımı, geliştirmesi ve üretilmesinde önemli aşamalar kaydetmiştir. Türkiye, bugün savunma sanayiinde dünya devleriyle yarışır konuma gelmiştir. Savunma sanayiinde bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz, bazı alanlarda rekabetçi ürünler geliştiriyoruz. Bugün savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi yaklaşık 230’a çıkmış ve Türk savunma sanayii ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başlamıştır. Ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisidir. Kendi savaş gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden birisi olan ülkemiz bu ürünleri üretmenin yanında dünyanın dört bir yanına ihracat da yapar hale gelmiştir. 2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülmekteyken, bugün 850 proje üzerinde çalışmaktayız. Proje hacmimizi 5,5 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine çıkarmış bulunuyoruz. Ar-Ge harcamalarımız ise 2,6 milyar doları geçti. Savunma sanayii ekosistemi olarak, sinerji içinde ortak hedefe kilitlenerek stratejik hedef olan, 10 milyar dolar ihracat rakamına önümüzdeki yıllarda başarıyla ulaşmayı hedefliyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimini dost ve müttefik ülkelerle de azami seviyede paylaşmanın gayreti içindeyiz. Şüphesiz Birleşik Arap Emirlikleri sahip olduğu engin iş birliği kültürü ve teknoloji vizyonu ile iş birliği yaptığımız ülkelerin en başında gelmektedir. Biz Birleşik Arap Emirlikleri’nde Tawazun Konseyi, Edge ve IGG gibi kurum kuruluşlar ile yakın iş birliği içindeyiz. SAHA İstanbul – Edge Group Savunma Sanayii Buluşması’nda gerçekleşecek üst seviye görüşmelerin, savunma sanayii iş birliğimizin yoğun olarak devam ettiği Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği faaliyetlerimize yeni oluşumlar ve birliktelikler için önemli adımlar atacağımıza inandığımız önemli bir platform olacağını değerlendiriyorum."
EDGE Genel Müdürü Mansour Al MULLA ise şunları ekledi: "Savunma Sanayii Buluşması ve ardından EDGE ile SAHA arasında imzalanan stratejik iş birliği anlaşması, kabiliyetlerimizi güçlendirme ve savunma sektöründe büyümeyi teşvik etme konusundaki ortak kararlılığımızı vurgulamaktadır. MALATH'ın faaliyete geçmesi ticaret, ortak geliştirme, ileri üretim ve Ar-Ge yatırımları alanındaki çabalarımızı daha da güçlendirecektir."
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR etkinliğin açılışında yaptığı konuşmasında ise Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arrap Emirlikleri arasında Savunma Sanayii alanında gerçekleştirilen iş birliklerine değindi: “Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde BAE’ye bir ziyaret gerçekleştirdik. BAE Devlet Başkanı sayın Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve kıymetli heyetinin misafirperverlikleri oldukça memnuniyet vericiydi. Ülkelerimiz arasında savunma sanayiinden dijital dönüşüme, ortak fırlatma araçları kabiliyetlerinin gelişmesinden enerjiye önemli anlaşmalar imzalandı. Yaklaşık 51 milyar dolar değerindeki 13 yeni iş birliği anlaşması, gayretlerimizin sonuç vermesi açısından güzel bir örnektir. Bu vesileyle; Türkiye ve BAE arasında gelişen diyalog ikliminde, Önümüzdeki dönemde de artarak devam eden yeni ortaklıklara tanıklık etmemizi diliyorum. Ümit ediyorum ki, bugünkü görüşmeler Türkiye ve BAE arasında uzun vadeli ve stratejik iş birliklerinin başlamasına ve hızlanmasına vesile olsun. Geleceğin savaşlarını şekillendirecek insansız sistemlerde, kuantum teknolojilerinde, elektronik harp kabiliyetlerinde ve yapay zekâ projelerinde iş birliği yapmalıyız. Sadece kısa ve orta vadeli değil, uzun vadeli projeler ve hatta sadece iki ülkenin değil, diğer dost ülkelerin de dahil olacağı iş birlikleri inşa edelim. Bugün, savunma sanayiine en fazla yatırım yapan ülkelerin geliştirdikleri en ileri sistemlerin çok uluslu iş birlikleriyle ortaya çıktığını; yine kritik teknolojilerin pek çoğunda değer zincirinde birden fazla ülkenin rol üstlendiğini unutmayalım. Yapacağınız yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarını, başlatacağınız inisiyatifleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak en güçlü şekilde destekleyeceğimizi bilmenizi isterim. Katma değerli yatırımları hızlandırmak adına; yatırım yeri tahsisinden insan kaynağı desteklerine, altyapıdan finansman imkanlarına tüm gerekli enstrümanları yatırımcılar için harekete geçirmeye devam edeceğiz. Milli araştırma kurumumuz TÜBİTAK eliyle, ekosistemi güçlendirecek araştırma ve eğitim projeleri gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz.”
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami TÜFEKÇİ ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin Körfez İş birliği Konseyi ülkeleri arasında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı: "Barış ve istikrarı esas alan ülkelerimizin savunma sanayi alanında iş birliğini artırmak için ortak platformlar oluşturmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. İki ülke arasındaki iş birliğinin Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük havacılık ve savunma şirketleri grubu EDGE Firması ile Türkiye’nin en büyük savunma, havacılık ve uzay sanayi kümelenmesini oluşturan SAHA İSTANBUL arasında somut adımlara dönüşüyor olmasının, bölgesel kalkınmaya ve ihtiyacımız olan huzur iklimine olumlu yansımalar sağlayacağını düşünüyorum. Körfez İş birliği Konseyi ülkeleri arasında en büyük ticaret ortağımız olarak yer alan Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte, yakın coğrafyamız ve Afrika başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine taşıyacağımız ortaklıkların, mevcut iş birliğimizin de derinleşmesine katkı sağlayacağından eminim. Hali hazırda tüm savunma sanayii ekosistemimiz millilik ve yerlilik hedefine odaklanmış durumdadır. Bununla birlikte, TSK’nın harekât alanlarından elde ettiği tecrübeler savunma sanayiimizin gelişmesine doğrudan katkı olarak sunulmakta ve bu konuda yaratılan sinerji sayesinde saha gerçeklerine uygun ürünlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve Körfez bölgesindeki diğer tüm kardeşlerimizin güvenlik ve istikrarını kendi ülkemizin güvenlik ve istikrarımızdan ayrı görmüyoruz. Orta ve uzun vadede ise iş birliğimizi derinleştirmenin kritik öneme haiz olduğuna inanıyoruz. Bugün SAHA-EDGE savunma sanayi buluşması etkinliğinde yapılacak görüşmeleri ve imzalanacak anlaşmaları ikili ilişkilerimizin geleceği için önemli buluyorum."