Date: 04 Aralık, 2021
Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, çeşitli bakanlık yetkilileri ve çok sayıda savunma sanayi sektör temsilcisinin hazır bulunduğu konferansın açılış konuşmasını, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı A. Naki POLAT yaptı. POLAT Savunma Sanayi İhracatçılar Birliğinin bu yıl 10. Yılını kutladıklarını söyleyerek şunları aktardı: “2011 yılında 60 firma ile başlayan yolculuğumuz bugün 1000 üyemizle 170 ülkeye ihracat yapar hale geldik. 2011 yılında 1 milyar dolar olan ihracat satış rakamlarımızı, bugün 3 milyar seviyelerine çıkardık. Savunma Sanayi ihracatımızı kilogram başına 60 dolar seviyelerine ulaştığını görüyoruz.” Türkiye’nin Dünya’da artık bir marka haline geldiğini ifade eden POLAT, Türkiye’yi bir üst lige çıkarmak için gerekli atılımı yapacak stratejilerin bu konferansla birlikte ortaya çıkacağına inandığını söyleyerek sözlerini tamamladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail GÜLLE: “Savunma ve Havacılık Sanayi ihracatımızı, geçen yıl bu dönem ile karşılaştığımızda ihracatımız %40 artarak 2,800 milyar dolara ulaştı”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail GÜLLE ise açılış konuşmalarında ise şunları aktardı: “Kasım ayında, Türkiye, 21,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına imza attı. Yılbaşından bu yana ihracatçılarımız 203 milyar dolarlık ihracata imza attı. Son 12 aylık dönemde ihracatımız 221 milyar dolara ulaştı. 2022 hedefi olan, 231 milyar dolarlık hedefe de şimdiden yaklaştık. Türkiye olarak, beş yıl içinde 300 milyarlık dolar hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz. Bunun içinde teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek ürünlerimizi arttırmamız gerekiyor. Savunma Sanayi ihracatımız son on yılda dört katına çıktı. Savunma ve Havacılık Sanayinde ihracatımızın ilk 11 aylık performansı, geçen dönem ile karşılaştığımızda, ihracatımız %40 artarak 2,8 milyar dolara ulaştı. Umuyorum, Aralık ayına gelecek rakamlarla beraber 2019 yılındaki ihracat rakamını da aşarak ilk kez 3 milyar doları geride bırakacak. Savunma ve Havacılık sektörü katma değeri kg başına 66,7 dolar seviyesine ulaştığını görüyoruz ve Kasım ayındaki ihracatımız, %101’lik artışla, aylık bazda, 380 milyon dolar gibi çok önemli bir seviyeye ulaştı. 2020-2035 yılı ihracat artışlarında, sektörlerin ihracat projeksiyonumuzda yer verdiğimiz öngörülerde, %425 artış beklentisi ile Savunma Sanayimiz en çok yükseliş kaydedecek sektör olmuştur.” Dedi.
SSB Başkanı Prof. İsmail DEMİR: “İhraç ürünlerimizde ithal girdilerimiz gittikçe azalıyor.”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ise yaptığı konuşmada, Savunma ve Havacılık sanayinin teknoloji yoğun özel bir alan olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Bu konferansta küresel stratejileri masaya yatıracağız. Diğer sektörlerde konular ticari konular, savunma sanayi ihracatı konusu ise sadece ticari bir konu değil. Bu sektörde izin almadan herhangi bir ürün ihraç edilemez. İhracatın yapılacağı ülke, ürün, kullanılacak alan gibi çok parametreleri olan bir konu, diğer yandan yaratacağı psikolojik etki de çok önemli, bu ihracatlar ile birlikte ülkemize bakış açısı da değişti. Türkiye artık teknoloji üreten ve satan bir ülke haline geldi. Savunma dışında Sivil Havacılık alanında da özel stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtmek isterim. İhracatta Tekil ürünler yerine anahtar teslim çözümlerle sahada olmak daha da önemli hale geldi. Küreselleşen dünyanın her coğrafyasında ürünlerimizin müşteri bulduğunu ve ilgi gördüğünü belirtmek isterim. İhracat sonrasında ürünlerimizin kullanımı ile ilgili farklı maksatlı algı çalışmalar ve yaklaşımlar görüyoruz. İhracat ürünlerimizi ithal girdilerinin gitgide düştüğünü de görüyoruz. Kg başına 2000 dolar seviyesinde ihracat yapılan bir ürünümüzün ithal girdilerinin 100 dolar seviyelerine gerilediğini görüyoruz.” dedi.
Sahada güçlü olmanın etkin, caydırıcı ve milli bir savunma sanayinden geçtiğini söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ise şunları kaydetti. “Diploması ile caydırıcı gücümüzü bir arada kullanmamız gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde ithal ettiğimiz ürünleri kullanamazsın dediler. Bu da bizi kendi ürünlerimizi ortaya çıkarmaya yöneltti. Güçten gelen caydırıcılık barışa hizmet eder. Savunma sanayi ihracatımız İlk 11 aylık dönemde 2,8 milyar doları aştı. Artık Türkiye Pazar ülke değil, teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldi. Pakistan’da MILGEM korvetlerimiz, Filipinler’de ATAK helikopterlerimizi ihraç eder hale geldik. Yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünlerle birlikte ülkelerle ilişkilerimiz daha da güçleniyor. Çok yönlü bir diplomasi anlayışımız var. Savunma sanayi yetkilileriyle birlikte yakın çalışıyor. Şirketlerden bize gelen bilgiler var. Tüm ziyaretlerimiz ve bize yapılan ziyaretlerde bu konuları masaya koyuyoruz. En son Seul ‘a yaptığımız ziyarette, ALTAY tankı güç grubu tedarikine yönelik kapsamlı bir iş birliği anlaşması imzaladık. Bu konuda her iki taraf arasında mutabakat zaptı için görüşmeler devam ediyor. “
Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Savunma Sanayi Daire Başkanlığının kurulması için çalışmalara başladıklarını söyleyen ÇAVUŞOĞLU: “Bunun dışında Savunma Sanayii Başkanlığı ve sektör firmalarının tüm tekliflerine açığız. Bir arada olduğumuzda açamayacağımız kapı ve ulaşamayacağımız hiçbir ülke yoktur.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam edecek konferansta, öğleden önceki ilk panelde; Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı ve YK Üyeleri ile İhracat Üzerine Değerlendirmeler masaya yatırılacak. Öğlenden sonraki yuvarlak masa toplantılarında ise Orta Asya ve Uzakdoğu’da Yükselen Pazarlar, Ortadoğu ve Afrika: Savunma Sanayinde Yeni Pazarlar ve Savunma Sanayii İhracatının Transatlantik İlişkilerdeki Rolü tartışılacak. Yuvarlak masa toplantılarının hemen ardından ise Savunma Sanayii İhracatında Paydaşlarımızın Rolü” adlı bir panel gerçekleşecek. Panel ve yuvarlak masa toplantılarının ardından ise Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği 10. Yıl ödül töreni gerçekleşecek.