EN TR

Latest News

Sea Fire 500 Gemi AESA Radarına Bir Bakış

Thales tarafından Fransız ve Yunan Deniz Kuvvetleri için inşa edilmekte olan FDI/Belharra Sınıfı Fırkateynlerde kullanılmak üzere geliştirilen ve şirketin gemi radarları alanındaki 70 yılı aşkın tecrübesinin somutlaşmış bir gösterimi olan Sea Fire AESA Radarı sahip olduğu yüksek teknoloji ile dikkat çekmektedir.

Date: 30 Mart, 2024 Update: 26 Aralık, 2024

Gallium Nitride (GaN) teknolojisine dayalı katı-hal güç yükselteçlerinin kullanıldığı tamamen dijital/sayısal yapıdaki Sea Fire Gemi AESA Radarı yanca 360 derece ve yükselişte 90 derece kapsama sağlamakta olup hava hedefleri için azami enstrümante menzili 350km (tespit edilen hedefi 350km menzile kadar takip edebileceği anlamına geliyor) olarak verilmekte. Denizüstü hedef tespiti için menzil değeri 80km+ olarak verilmekte. Sabit tipte 4 ayrı anten dizininden oluşan ve aynı anda 800+ hava ve satıh hedefini takip edebilen Sea Fire Radarının veri güncelleme hızı ise 10 Hz (yani 0.1 sn’de bir) olarak açıklanmıştır.

Thales tarafından 7 yılda geliştirilen ve 2021 yılında gerçekleşen ilk teslimat öncesinde FDI Fırkateyninde yer alacak entegre mast mock-up’ı üzerinde (2 adet anten yüzü ve BLUEGATE IFF antenleri) 18 ay süreyle (Eylül 1999’da başladı ve DGA tarafından kalifikasyonu Ekim 2021’de yapıldı) kıyıda konuşlu olarak kapsamlı testlerden geçirilen Sea Fire Radarı sıvı soğutmalı olup S-Bant (E/F-Bant) frekans bandında çalışmaktadır. 2014 yılında başlayan Sea Fire Radar Geliştirme Programı altında ilk Sea Fire Radarının üretimine Thales Mayıs 2018’de başlamış ve 4 ayrı anten dizininden/panelinden oluşan ilk sistem 27 Nisan 2021’de ilk FDI Fırkateynine takılmak üzere Fransız Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmişti.

Her bir anten dizininde birbirinin yerine kullanılabilen (interchangeable) 12 asamble/modül bulunuyor ve her bir asamblede/modülde 8 adet TRIMM (Transmit Receive Integrated Multichannel Module) kartı yer alıyor. Her bir TRIMM kartı içinde 8 adet T/R elemanı bulunmakta. Yani her bir modülde 64 adet T/R elemanı yer alıyor. Bir antende 12 modül yer aldığından her bir anten dizininde (12x64) toplamda 768 adet T/R elemanı olduğu anlamına gelmekte. Sea Fire Radarı 4 antene sahip olduğundan toplam T/R elaman sayısı 4 x 768: 3.072 adet olarak hesaplanmakta.

Ölçeklendirilebilir yapıdaki Sea Fire Radarının Destroyer versiyonunda her bir anten dizininde birbirinin yerine kullanılabilen 27 adet asamble/modül yer alacağı belirtiliyor. Yani 27x64 olmak üzere her bir anten dizininde 1.728 adet T/R elemanı olacak ve yine sabit tipte 4 ayrı anten kullanılacağından sistemdeki T/R elaman sayısı toplamda 6.912’ye ulaşacak.

FDI Fırkateynlerinde kullanılacak Sea Fire Radarının ağırlığı yaklaşık 2 ton olarak verilen her bir anten dizini ile 96 adede kadar sayısal hüzme oluşturulabilmekte. Bu da Sea Fire S-Bant AESA Radar Sistemi ile (Fırkateyn versiyonu olan Sea Fire 500 için) aynı anda toplamda azami 384 (4x96) adede kadar hüzme oluşturulabileceği anlamına gelmekte. Yukarıda da ifade ettiğim gibi Sea Fire Radarının veri güncelleme hızı 10 Hz (yani 0.1 sn’de bir) olarak açıklanmışken, Sea Fire’ın kara konuşlu versiyonu olan ve ASTER SAMP/T NG Sistemi için seçilen döner tip anten yapısına sahip Ground Fire 300 (GF 300) Radarı için bu değer 1 Hz (yani anten saniyede 1 tur olmak üzere dakikada 60 tur dönmekte) olarak verilmiştir.