Date: 05 Nisan, 2023
Genel Kurulun ilk bölümünde Savunma Sanayii 2022 yılı İhracat ve İthalat verileri alt kırılımlarıyla beraber katılımcılara gösterildi. Programın konuşmalardan sonra gerçekleşen ikinci kısmında ise Mali Genel Kurul yapıldı ve 2022 yılının mali değerleri dernek üyeleri tarafından ibra edildi.
Savunma Sanayi İhracat ve İthalat sunumunda, Türkiye’nin Savunma & Havacılık Sektörü ihracatının 4.396 Milyar dolar olurken, sektör ithalatı ise 4.978 Milyar dolar olarak gerçekleşti. 2021-2022 sektör ithalat rakamları içinde 2 – 2,5 milyar dolarlık THY uçak alımı da bulunuyor. Savunma & Havacılık Sektörü 2022 yılında tüm sektörler ihracat sıralamasında ise 15’inci sırada yer alıyor.
2022 yılında ihracatı gerçekleştirilen ilk 10 mal grubu ise şu şekilde:
Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR genel kurulda yaptığı konuşmasında Savunma Sanayii ihracatının sektörel bazda ülke sıralamasında 15’inci olduğunu vurgulayarak özellikle yurt dışı fuar katılımlarında firmalar arası koordinasyonun önemine dikkat çekti. “SSB olarak görevlerimizi saydığımızda savunma sanayinin koordine etmek ve ihracatı desteklemek olduğu malumunuzdur. İhracat rakamlarımızın 2022’deki artışı hepimizi sevindirdi ancak hala ülke ihracatında 15’inci sırada olduğumuzu unutmamamız lazım. Bizim kullandığımız mekanizma savunma sanayi iş birliği anlaşmaları. Ülkeleri bizimle savunma sanayi anlaşmaları imzalamaya teşvik ediyoruz. Bu anlaşmalar çerçevesinde bir çatı oluşturup ilişkilerimizi yürütmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda şu ana kadar 84 ülkeyle savunma sanayi anlaşması imzaladık ama imza sonrasında yapılacak hareketler ve ilişkiler çok önemli. Fuarların biraz daha koordineli şekilde her fuarın girdisini ve çıktısını analiz edecek bir akılla yaklaşmamızda fayda var. Burada Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği bizim arkadaşlarımızla beraber fuarlar sonrasında şirketlerin ilgili birimleriyle bir araya gelerek ne bekliyorduk ne için katıldık, sonuç ne oldu, neyi nasıl takip etmememiz lazım diye bir analiz yapmalarında fayda var. Fuar katılımlarında aynı alanda faaliyet gösteren şirketlerimiz. Onların birbirlerine rakip olmaktansa bir koordinasyon içinde kendilerini zarara uğratacak bir rekabete girmeden faaliyet yapmaları bizim için önem taşıyor. O açılardan biz bir arabulucu makamı olarak koordine edici rolde bulunmak isteriz.”
Türk savunma sanayindeki ekosistemin büyümesine karşın ihracat rakamlarının yeterince agresif olmadığını belirten SSB İsmail DEMİR, sektör firmalarının insansız hava araçları haricinde başka alanlarda da önce çıkmaları gerektiğini vurguladı. “Türk savunma sanayindeki ekosistem büyüyor, 2700’den fazla şirket artık sadece iç taleple ayakta kalamaz. İhracat rakamlarımızın artışı memnuniyet verici değil hedeflerimizi daha da agresif yapmalıyız. Bu hedefleri gerçekleştirme yolunda sektördeki ana oyuncularımızın bir koç başı misali önü açıp ihracat yapmaları çok önemli. Ürünlerimizin harekât ortamında kullanılmasının önemi çok büyük bunun da en somut örneği İHA/SİHA’lardaki ihracat rakamlarımız. Ancak Türkiye denilince sadece İHA/SİHA’larımızın bilinmesi diğer alanlarımızı biraz gölgede bırakıyor. Yurtiçinde ve dışında diğer başarılı şirketlerimizin öne çıkmasını bekliyoruz.” Savunma Sanayiinde bütün dünyayı hedef olarak gördüklerini belirten DEMİR, 2025 yılından önce 10 Milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı beklediklerini dile getirdi. “Hedef pazarlarımız aslında bütün dünya, bütün ülkelerde aktif olmaya devam edeceğiz. Bu açıdan da çoğu ülkelerde devletten devlete (G2G) anlaşma yapma arzusu öne çıkıyor biz aslında bunu öneriyoruz. Devlet, vakıf veya özel şirket fark etmeksizin bütün firmalarımızla aynı mesafede olup amacımızın ihracatımızın artırılması olduğunu belirtmek isterim. Tabi rekabet durumlarında da dostça oturup konuşup rekabet içindeki şirketlerimizin hangi pazarda hangi ölçüde kiminle çalışacağına yönelik bir koordinasyonun da gerekli olduğunu vurgulamak isterim. Bu gidişle platformlarımız ortaya çıkartırsak daha da fazla ilgi olacaktır. Günümüzde artık yerel yatırım ve teknoloji transferi gibi kavramlar öne çıkartılıyor, burada da elimizden geldiğince kolaylaştırıcı ve ön açıcı olmakta fayda var. Teknoloji yatırımı üretimi gibi konularda açık olup kolaylaştırıcı rol oynamamız gerekiyor. Yakın iş birliği bu işin olmazsa olmazı. İnşallah bu süreçte önümüzdeki yıl belki 2025 olmadan 10 Milyar dolar hedefine ulaşmayı da umuyoruz. Çünkü geçmişten beri söylediğimiz bir şey vardı, ihracat rakamlarımızdaki artış lineer şekilde gidiyor ama bunun sıçrama yapmasını beklediğimiz zaman da platformlarımızın devreye girmesi dedik. Platformların devreye girmesiyle beraber bu rakamların çok daha üst sıralara çıktığını göreceğiz. İhraç ettiğimiz ürünlerin başka ülkeler tarafından kullanılması da ayrı bir referans teşkil edecek. 2023 ihracat hedefimizi de 6 Milyar dolar olarak koyuyoruz.”
TUSAŞ Genel Müdürü Temel KOTİL 2023 yılı için savunma sektörü ihracat hedefinin 6 Milyar dolar olduğunu vurguladı. “Türk savunma sanayii 2023 yılı ihracat tahminimiz inşallah 6 Milyar dolar olacak. Burada Türkiye savunma sanayinde bir devrim yapıyor, İHA’larda da ana oyuncu, lider konuma geldi BAYKAR’ı da tebrik etmek lazım açık ara birinciliği ellerinde tutuyorlar ondan sonra TUSAŞ geliyor ve diğer üyelerimiz takip ediyor. İHA’larda Türkiye hedefi yakaladı daha da artacak. 2023 dediğim gibi 6 Milyar dolar hedefimiz var. Birlik olarak bazı çalışmalar da yaptırıyoruz nerelerde zafiyet yaşayabiliriz gibi. SASAD’la bilgi alışverişinde de bulunuyoruz. Kapasite artırımda sorun yaşayacağız, bütün dünya zaten kapasite artırımda zaaf yaşıyor. Burada da SSB olarak bu konuya ehemmiyet verilirse, üretim kapasitesi olarak Türkiye burada öne geçebilir tasarım veya ürün ortaya çıkarmada bir zaafımız yok.”