Date: 26 Kasım, 2020
Savunma sanayiinin öncü firmalarından STM’nin, 2017 yılından bu yana faaliyet gösteren teknolojik düşünce merkezi STM ThinkTech ilk basılı kitabını yayımladı. Bugüne kadar savunma ve güvenlik temalı olarak düzenlediği beş panel ve 11 odak grup toplantısının çıktılarını basılı ve elektronik ortamda raporlayan merkez; bu kez söz konusu toplantılara katılan alanının önde gelen uzman ve akademisyenlerinin görüşlerinden seçtiği kritik başlıkları, “Türkiye’nin Bütünsel Güvenlik Yaklaşımı” kitabında bir araya getirdi. Kitapta, enerjiden sağlığa, göçten iç ve dış güvenliğe ulusal savunma, çok boyutlu olarak ele alınıyor.
Mart 2018-Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlediği odak grup toplantılarının çıktılarını derlediği bu ilk basılı kitabında STM ThinkTech, Türkiye’nin bütünsel güvenlik konseptinde öne çıkan konulara, problem alanlarına ve çözüm önerilerine dair görüşleri paylaşıyor. Kitapta güvenlik kavramı çok boyutlu bir sistem olarak ele alınıyor ve bu farklı boyutların birbirlerini etkileyerek oluşturduğu karmaşıklık ve belirsizliğin yönetilmesine ilişkin savunma paradigmaları tartışılıyor. Tüm bu karmaşıklık ortamında, Türkiye’nin konumunda da belirgin farklılıklar ortaya çıktığı ve farklı hamlelerle kendine yeni alanlar açmaya çalışırken artık ‘çok boyutlu savunma konseptinin ’ daha da önem kazandığı belirtiliyor.
“Ulusal elastikiyet seviyesi geliştirilmeli”
Ülkemizin savunma sanayiine ilişkin önceliklerinin ve yaşanan değişimindeki rolünün ele alındığı kitapta, “Türkiye’nin Savunma ve Güvenlik Alanına İlişkin Beklentileri, Sorunları, Öncelikleri ve Çözüm Önerileri; Doğu Akdeniz’in Enerji Güvenliği ve Politikaları; Türkiye’de ve Dünya’da Gıda ve Gıda Arz Güvenliği; Göç ve Sınır Güvenliği; Hava Sahasının Kontrolü ve Güvenliği Hava ve Füze Savunma Sistemleri” başlıkları yer alıyor. Kitapta ayrıca, “COVID-19 salgınının ortaya koyduğu gibi, ülkelerin güvenlikleri, sadece askeri unsurlardan değil; göç, gıda, sağlık gibi pek çok alanda yaşanan beklenmedik gelişmelerden etkilenmekte. Bu gelişmelerin, ülkenin huzur ve güvenliğini tehdit etmemesi için, ulusal elastikiyet ve adaptasyon seviyesinin geliştirilmesi ve belirsizlik ortamında beklenmedik şoklara hazır hale getirilmesi, büyük önem taşımaktadır” denilerek, yapılması gerekenlere de dikkat çekiliyor.
“Savunma ve güvenlik alanında hafıza oluşturmak adına önemli”
Şirket olarak sahip oldukları entelektüel bilgi birikimi ve tecrübenin, STM ThinkTech tarafından, yarının ihtiyaçlarına yönelik olarak yeniden işlediğinin altını çizen STM Genel Müdürü Özgür GÜLERYÜZ, STM ThinkTech çatısı altında, savunma, güvenlik, mühendislik ve teknoloji alanlarına yönelik araştırmalar yapıldığını, stratejik analizler gerçekleştirildiğini ve sürdürülebilir çözümler üretildiğini hatırlattı. Güleryüz, şöyle devam etti: “Ele aldığı konular, yaptığı araştırmalar ve geliştirdiği çözümlerle STM ThinkTech, hem ülkemiz hem bölgemiz hem de küresel ölçekte dünya için önemli bir teknolojik düşünce kuruluşu olma yolunda hızla ilerliyor. Bugüne dek yayınladığı rapor ve blog yazılarıyla, siber tehditten kuantum saldırılara kadar pek çok konuyu ele alan merkezimizin, bu kez yaptığı odak grup toplantılarında ortaya çıkan uzman görüşlerini bir kitapta toplamasını, bu alanda bir hafıza oluşturmak adına çok önemli buluyorum. Ayrıca bu eserimiz, birbirini etkileyen farklı güvenlik ve savunma faktörlerinden değişen küresel aktörlere kadar, dünyada son dönemde yaşanan hızlı dönüşümde, Türkiye’nin ulusal savunmasını bütüncül bir bakış açısıyla ele almasıyla, ülkemizin yarını için oluşturulacak yol haritalarına kaynak oluşturma potansiyeli açısından da önemli.”