Date: 03 Ekim, 2022
Hatırlanacağı üzere STM ile Ukrayna Savunma Bakanlığı arasında Aralık 2020’de imzalanan sözleşme altında başlatılan Ukrayna MİLGEM Projesi altında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetinde görev yapan ADA Sınıfı Korvet tasarımını esas alarak bir korvet tasarımı geliştirilmiş ve 1+3 olmak üzere toplamda 4 korvetten oluşan Projede ilk korvetin inşasına Nisan 2021’de RMK Marine Tersanesi’nde başlanılmıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr ZELENSKY, Temmuz 2021’de ilk korvetin inşasına başlandığını duyurmuş, 7 Eylül 2021 tarihinde ilk geminin omurgası kızağa konma töreni Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Oleksii NEIZHPAPA’nın da katılımı ile RMK Marine Tersanesi’nde gerçekleştirilmiş ve Ağustos 2022’de Ukrayna Devlet Başkanı ZELENSKY tarafından gemiye No: 586/2022 sayılı kararname ile ‘Hetman Ivan Mazepa’ adı verilmişti. Başkan ZELENSKY aynı açıklamasında donatım çalışmaları Ukrayna’da yapılacak ve 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak ilk gemide görev yapacak Ukrayna Deniz Kuvvetleri personelinin Türkiye’de eğitim gördüğünü de açıklamıştı. Milli Savunma Bakanlığı ise resmi sosyal medya hesabı Twitter’da 2 Kasım 2021 tarihinde yaptığı bir paylaşımda Ukrayna Deniz Kuvvetleri personeline TCG Kınalıada Korvetinde ‘Donanma Stajı’ Eğitimi verildiğini duyurmuş ve eğitimlerden birkaç görsel paylaşmıştı. ‘Hetman Ivan Mazepa’ (F-211) Korvetini denize indirme töreni öncesinde 17 Eylül 2022 tarihinde SEDEF Tersanesi’nde düzenlenen TCG Anadolu LHD Gemisi Basın Turu sırasında TCG Anadolu’nun uçuş güvertesinden ve Tersane içinden fotoğraflama fırsatı bulmuştum.
Projede ilk geminin tekne inşa ve kısmi donatımının İstanbul’da RMK Marine Tersanesi’nde (Ukrayna kaynaklı haberlerde Nisan 2022’ye kadar tamamlanacağı yazılmıştı) müteakiben kalan donatım faaliyetleri ve testleri ise Ukrayna’da yerleşik bir tersanede icra edilmesi öngörülmüştü. Buna göre donatım faaliyetleri sonrası Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul Testlerinden (SAT) geçecek ilk gemi 2024 yılında hizmete girecekti. Anadolu Ajansı tarafından 22 Aralık 2020 günü yapılan bir haberde Korvetlerin Ukrayna’nın ana gemi inşa merkezi olan Nikolayev (Mıkolayiv/Mykolaiv) şehrindeki Ocean Tersanesi (PJSC Mykolaiv Shipyard Ocean)’nde inşa edileceğine dikkat çekilmişti. Ancak 24 Şubat 2022 tarihinde patlak veren Ukrayna – Rusya Savaşı sıraında bir liman şehri olan Nikolayev/Mykolaiv de hedef alınmış ve Rus Savunma Bakanlığı 22 Haziran 2022’de Nikolayev limanındaki bir gemi inşa tesisine (Ocean Tersanesi) düzenlenen hava saldırısında 500 kadar Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etmişti. Dolayısıyla Ukrayna-Rusya Savaşı kaynaklı olarak gemilerin inşa ve donatım planında bazı değişikliklerin gündeme gelmiş olması mümkün. Bu kapsamda Projenin ikinci gemisinin inşasına da yine RMK Marine Tersanesi’nde başlanmış olması gemilerin donatım faaliyetlerinin de savaş bitene kadar Türkiye’de gerçekleştirileceği yönünde bir değerlendirme yapmamıza imkan tanımaktadır.
MİLGEM ADA Sınıfı Korvet ekosisteminde bulunan yerli firmaların görev aldığı Ukrayna MİLGEM Projesi kapsamında, gemi tasarımı müşteri isterlerine bağlı olarak ilave sistem ve değişiklikleri ile STM tarafından gerçekleştirilmiştir. MİLGEM ADA Sınıfı Korvet inşasında görev almış birçok alt yüklenici firma bu projede de görev almaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri hizmetindeki ADA Sınıfı Korvetler ile benzer Ana Tahrik Sistemi (ATS, LM2500 Gaz Türbin ve her biri 4.300kW/5.766bg güç kapasiteli iki adet 4000 Serisi MTU 20V4000M93L dizel motoru)’ konfigürasyonuna sahip olan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Korveti ‘Hetman Ivan Mazepa’ (F-211)’nda paylaşılan görsellere göre ADA Sınıfından farklı olarak; 76mm Leonardo Super Rapid (ADA Sınıfında Compact versiyonu var) Deniz Topu, Karinaya Monteli YAKAMOS Blok-2 DSH Sonarı, 35mm GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (CIWS), MBDA ürünü MICA VL Hava Savunma Sistemi (kıçta, helikopter hangarının iki yanında iskele ve sancak tarafına yerleştirilen her biri 4 hücreli iki ayrı VLS içinde), NEPTÜN ve HARPOON Gemisavar Güdümlü Mermileri, 324mm MU90 Impact hafif Torpidoları, ARES-2N(V)2 Radar Elektronik Destek (ED) ve AREAS-2NC Radar Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri yer alacaktır.