EN TR

Latest News

Uluslararası Anadolu Ankası-2023 Tatbikatının Basın ve Seçkin Gözlemci Günü Düzenlendi

Gerçeğe yakın harekât ortamında katılımcı ülkelerin personel kurtarma unsurları arasında birlikte çalışabilirlik seviyesini geliştirmek ve iş birliği alanlarının belirlenmesini hedefleyen ANADOLU ANKASI-2023 Tatbikatının Basın ve Seçkin Gözlemci Günü bugün (15 Haziran 2023) gerçekleşti. Uluslararası Anadolu Ankası-2023 Tatbikatı 05-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Azerbaycan, Katar, KKTC ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs K.lığı/Konya’da icra ediliyor.

Date: 15 Haziran, 2023

Uluslararası Anadolu Tatbikatları 2009 yılından itibaren; gerçeğe yakın harekat ortamında “Personel Kurtarma Görev Kuvveti” unsurlarının eğitimi ile günümüz ve gelecekteki muharebe sahasının gerekli kıldığı tecrübe seviyesini artırmak amacıyla, yılda iki dönem halinde 3’üncü Ana Jet Üs K.lığı/Konya’da icra edilmeye başlanmıştır.

Fotoğraf: TUSAŞ tarafından ilk teslim edilen Jandarma Genel Komutanlığına ait T70 helikopteri @Cem DOĞUT

Jet uçakları, Havadan İhbar Kontrol (HİK) Uçağı, Ulaştırma Uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA), Helikopter ve Personel Kurtarma (PK) timlerinin katıldığı tatbikatta, harekât ortamında icra edilecek Müşterek Kurtarma usulleri denenmekte, geliştirilmekte ve komuta kontrol sürecinin etkinlikle işletilmesi hedeflenmektedir. Müşterek ve/veya Birleşik Harekât kapsamında, PK, Yakın Hava Desteği (YHD), Dinamik Hedefleme (DH), Zamana Duyarlı Hedefleme (ZDH) gibi görevler tatbikat senaryolarına dahil edilerek icra edilmektedir.

Tatbikatın Amacı

Uluslararası Anadolu Ankası-2023 Tatbikatının amacı PK (Personel Kurtarma) Harekâtı kapsamsında komuta kontrol sürecini denemek ve geliştirmek, muharebe ortamında Personel Kurtarma Görev Kuvveti unsurlarının (jet, komuta kontrol uçağı, insansız hava araçları ve helikopter pilotları) eğitim seviyelerini artırmak ve “Hayatta Kalma ve Kaçma Kurtulma” usullerini geliştirmek ve uçucuların eğitim eviyelerini artırmaktır. Tatbikat kapsamında PK harekâtı doktrin, teşkilat, eğitim, malzeme liderlik, personel ve altyapı ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak, yeni usul, silah ve teçhizatların denenmesi ve Müşterek/Birleşik Harekât kapsamında PK, YHD, DH, ZDH gibi görevleri, tatbikat senaryolarına dahil ederek planlanması ve icra edilmesi hedeflenmiştir. Tatbikat ile diğer ülkelerle birlikte çalışabilirlik seviyesini geliştirmek ve iş birliği alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Tatbikata Katılan Uluslararası Unsurlar:

Azerbaycan 2x SU-25, 4x Tim; Katar 2x AW-139, 2x AH-64E, 1x C-17, 1x C-130, 2x Tim; KKTC 1x AS-532 ve 1x Tim ile tatbikata katılım gösteriyor.-

Tatbikata Katılan Milli Unsurlar:

Türk Hava Kuvvetleri 1x E-7T HİK, 2x AS-532, 1x ANKA-S SİHA, 4x F-16, 1x CN-235, 1x T-70, 1x JTAC Timi ve 2x Tim; Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1x AS-532, 2x T-129 ve 1x SAR Timi; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 1x SAT Timi, 2x Amfibi Timi; Jandarma Genel Komutanlığı 1x T-70 ve 1x Tim ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı 1x S-70 ve 1x Öz.Kuv.Timi ile tatbikatta yer almaktadır