EN TR

Latest News

Yeni Nesil KORAL ve SEYMEN EH Sistemleri ile Radar Projelerinde Son Durum Raporu

SSB Elektronik Harp (EH) ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet AKYOL, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 10’uncu Savunma Sanayi Günleri kapsamında 12 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen ‘EH ve Radar Sistemleri Paneli’nde yaptığı konuşmada Türkiye`nin EH ve Radar Sistemleri alalındaki çalışmaları ve devam eden projelerde gelinen son durum üzerine çarpıcı bilgiler paylaştı.

Date: 16 Mayıs, 2022

AKYOL tarafından sunum sırasında dinleyicilerle paylaşılan kısa videoda 2020 yılında imzalanan sözleşme altında geliştirme çalışmalarına 12 Kasım 2020’de başlanılan ve önümüzdeki dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi beklenen Yeni Nesil KORAL (KORAL-II) Mobil Radar EH Sistemi’nin sistem konfigürasyonuna ilişkin ilginç ipuçları yer almaktaydı.

GaAs tabanlı T/R modüllerden oluşan selefi KORAL-I’e kıyasla GaN temelli HEMT (High Electron Mobility Transistor) ve MIMIC (Monolithic Microwave Integrated Circuit) yapılarının kullanılması sayesinde çok geniş bant ve yüksek çıkış gücü isterlerine cevap verebilen KORAL-II, bu sayede hem Radar ED (Elektronik Destek), hem de Radar ET (Elektronik Taarruz) rolünde daha geniş frekans açıklığına sahip.

Aselsan ile SSB arasında 30 Temmuz 2009’da imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz (ED/ET) Kabiliyeti Kazanımı (Kara SOJ) Projesi kapsamında ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen ve teslimatlarına Şubat 2016’da başlanılan KORAL Mobil Radar Elektronik Harp (EH) Sistemi; her biri 8x8 konfigürasyonundaki MAN HX77 Taktik Tekerlekli Ağır Hizmet Aracı üzerine entegre edilmiş geniş bir frekans bandında çalışan bir Radar Elektronik Destek (KORAL ED) Sistemi Aracı ve her biri belli frekans bantlarındaki yayınları karıştırma yeteneğine sahip dört Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sistemi Aracı’ndan oluşmaktaydı. Yunan kaynaklı yayınlarda DRFM (Sayısal RF Hafıza) kabiliyetli KORAL’ın 2-8GHz (E/H) ve 8-20GHz (I/J bantları) frekans bantlarını dinleme, yön kestirme, karıştırma, aldatma ve ses basma (Noise) kabiliyetlerine sahip olduğu ve aynı anda iki ayrı tehdide karşı kullanılabildiği iddia edilmektedir.

AKYOL tarafından paylaşılan KORAL-II videosunda sistem konfigürasyonunda Yaşam Yeri Aracı, Bakım Yeri Aracı, Operasyon Kontrol Ünitesi (içinde her birinde iki renkli ekran yer alan üç operatör konsolu yer almakta), Radar Elektronik Destek (ED) Aracı-I, Radar Elektronik Destek (ED) Aracı-II ve Radar ET Araçları (4 adet) olmak üzere farklı rollere yönelik araçların yer alması dikkat çekti. Sistem konfigürasyonundaki araç sayısı kullanıcıya bağlı olarak 11 araca kadar çıkabilmektedir. Bir diğer dikkat çeken nokta, treyler üzerine yerleştirilen Radar Elektronik Destek (ED) Aracı-I’de önde geniş bantta çalışan boynuz anten dizisi (hedef yayının tespitinde kullanılıyor) ve onun hemen arkasında küçük boyuttaki silindirik anten (geniş bant antenin tespit ettiği hedef yayının konumunu hassas bir biçimde tespitinde kullanılıyor) yer alırken, Radar Elektronik Destek (ED) Aracı-II’de (KORAL-I’de sadece bir adet Radar ED Aracı vardı) ise boynuz anten yapısından düz anten yapısına geçilmiştir.

KORAL-I Mobil Radar EH Sistemi’nde kullanılan antenlerin ebatları, çalışma frekansları, çıkış güçleri, GaAs T/R (Gönderme/Alma) modülleri faz dizili anten teknolojisi ve elektronik huzme yönlendirebilme kabiliyetleri göz önünde bulundurulduğunda KORAL Radar ET Sistemi’nin 150-200km menzile, KORAL Radar ED Sistemi’nin ise aracın bulunduğu konumun deniz seviyesinden yüksekliğine ve hasım radarın gücüne bağlı olarak azami 300-500km menzile kadar kullanılabileceği tahmin edilmekteydi. KORAL-II’de ise belli ölçüde menzil artışı yanında GaN temelli HEMT ve MIMIC yapılarının kullanılması sayesinde gerek tespit hassasiyeti gerekse karıştırma performansı açısından daha yüksek seviyelere çıkılacağını değerlendirmekteyim.

AKYOL yaptığı sunumda ayrıca METEKESAN SAVUNMA tarafından IDEF ‘21 Fuarı sırasında 19 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan anlaşma altında geliştirme çalışmalarına başlanılan Seyrüsefer Elektronik Taarruz Sistemi (SEYMEN) ile İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopter, uçak vb. silah, güdümlü mermi, füze, komuta kontrol sistemleri ile kara, hava, deniz platformlarında kullanılan Küresel Konumlama Sistemleri (KKS) gibi hedeflere Elektronik Taarruz (ET) uygulanması amaçlanıyor. Bu sayede tehdit oluşturabilen bu sistemlerin hem karıştırılması hem de akıllı bir şekilde aldatılması ile dost unsurlardan uzaklaştırılması sağlanacak. 27 aylık bir takvimde tamamlanarak teslim edilmesi hedeflenen SEYMEN Sistemi; radar, elektro-optik ve elektronik harp unsurlarının askeri taktik araç üzerine entegre edildiği, tek bir şelter üzerinde bütünleşik çalışabileceği bir çözüm sunuyor. METEKSAN SAVUNMA’ya göre SEYMEN, yüksek güvenilirlikte, aynı anda birden fazla farklı KKS kullanan aynı/farklı yönlerdeki seyrüsefer sistemlerini karıştırıp aldatabilecek. Ayrıca birden fazla sistem koordineli görev icra edebilecek. SEYMEN Sistemi aynı zamanda tespit edilen KKS sinyalini kayıt ve analiz yeteneğine de sahip olacak.

RF yayınlarının yayılım analizleri yapılırken havada olmanın ciddi avantajları olduğunu, havada bir İHA üzerinden bunun yapılabilmesinin ise kullanıcıya çok daha fazla avantajlar sunduğuna vurgu yapan SSB EH ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet AKYOL, bu gerçekten hareketle önümüzdeki dönemde SSB olarak İnsansız Sistemlere Entegre EH Sistemleri’ne ağırlık verileceğini ifade etti.

Türkiye’nin radar alanında eleman seviyesi dijitalleştirme teknolojisine ÇAFRAD Projesi ile kavuştuğunu anlatan AKYOL, ÇAFRAD prototipinin envantere alındığını belirtti. ÇAFRAD Teknoloji Gösterim Prototipi (TGP) 2019 yılı ilk yarısında Tuzla’da Deniz harp Okulu yerleşkesinde, 2020 ikinci yarısında ise Doğu Akdeniz’de eski bir HvKK radar mevziisine konuşlandırılarak bir dizi teste tabi tutulmuştu. Aktif Elektronik Taramalı Silah Tespit Radarı’nın (STR) 2021 yılında envantere girdiğini (MSB, 10 Aralık 2021'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile KKK envanterine girecek Silah Tespit Radarlarından ilkinin muayene ve kabul işlemlerinin tamamlandığını duyurmuştu) ve harekât alanında etkin olarak kullanıldığını anımsatan AKYOL, 2022 yılında teslim edilecek radar sistemlerini ise şöyle özetledi:

·         Hem askeri hem de sivil hava limanlarında kullanılabilecek ilk Milli Hava Trafik Kontrol Radarı önümüzdeki aylarda envantere girecek,

·         ERALP Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) da yine 2022 yılında hizmete girecek. Daha önce SSB İsmail DEMİR tarafından 2021 Kasım ayında teslim edileceği açıklanan S-Bant ERALP T/EİRS; Radar Alt Sistemi, Kontrol ve Haberleşme Alt Sistemi, Radar Statik Kesintisiz Güç Kaynağı Alt Sistemi, Radyolink Alt Sistemi (2x) ve Radar Jeneratör Alt Sistemi olmak üzere toplamda 6 ayrı araçtan oluşmaktadır.

·         CENK-S Deniz Platformu 3 Boyutlu (3B) Arama Radarı 2022’de hizmete girecek.

·         SİPER Sistemi için geliştirilen AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip yeni nesil Çok Fonksiyonlu Atış Kontrol Radarı (ÇFAKR) 2022 yılında envantere girmek için gün sayıyor. 6x6 taktik araç üzerine kurgulanan ÇFAKR anteni dönerek 360 derece yanca kapsaması ile veya anteni durarak sektörel modda kullanılabilmektedir.

·         AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip Uçak/İHA Burun Radarı (MURAD) üretildi ve halihazırda ortak entegrasyon, test ve deneme fazında çalışmalara devam edilmektedir.

Önümüzdeki dönemde İHA’lar için Entegre Erken İhbar ve Deniz Gözetleme Radarlarının üretimine odaklanacaklarına vurgu yapan AKYOL, yerli olarak geliştirilen Pasif Radar sisteminin yaygınlaştırılmasının da önümüzdeki dönemdeki hedefleri arasında olduğunu söyledi.