Date: 01 Aralık, 2022
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Aselsan Genel Müdürü Haluk GÖRGÜN, FNSS Pazarlama ve Programlar Grup Başkanı Aybars KÜÇÜK ve çok sayıda Askeri ve Savunma yetkilisinin katıldığı teslim töreninde ayrıca delegasyon ve davetlilerin katılımıyla ASELSAN BOSB yerleşkesinin alt yapısı tanıtılırken, Hava savunma sistemlerinin zorlayıcı senaryolar altındaki testleri, doğrulamaları ve ekinlik gösteriminin yapıldığı "ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı" ve HISAR-O hava savunma sisteminin gösterimi gerçekleştirildi. Törenin son kısmında ise atış alanında ZMA-15 ve KORKUT SSA fiili canlı atışı icra edildi.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR törende yaptığı konuşmada, "Güçlü bir silah sistemine sahip olmak, çevik, süratli ve sürdürülebilir bir hareket yeteneği kara unsurları için elzem yeteneklerdir. Zırhlı muharebe araçları ateş gücü ve manevra yeteneğini birleştiren ve ilave olarak hedefi fiilen ele geçirecek insan gücünün de intikali sağlayan çok yönlü araçlar olarak tasarlanmıştır. Gelişen teknoloji ve ülkemizin sahip olduğu imkânlar kullanılarak araçların yeteneklerini daha da artırılmaktadır.
Hâlihazırda Kara Kuvvetleri Komutanlığımız envanterinde bulunan Zırhlı Muharebe Araçları Başkanlığımızın kuruluşuna müteakip imzalanmış olan en kapsamlı sözleşme ile tedarik edilmiş ve uzun yıllardır başarıyla görev yapmaktadır. Geleceğin muharebe sahasında görev yapacak yeni nesil kara araçlarının tasarım ve üretimlerine yönelik çalışmalarımız ve projelerimiz tüm hızıyla devam ederken halen kullanılan araçlarımızın da elde mevcut imkânlar ile yeteneklerinin artırılması çalışmalarımızı da ara vermeden sürdürüyoruz. ZMA Modernizasyon Projesi ile 134 adet eski nesil silah kulesine sahip aracımıza modern insansız kule entegre etmek suretiyle araçların ateş gücü, tehdit algılama ve uyarı sistemleri ile beka yetenekleri güç ve aktarma sistemlerindeki iyileştirmeler ile hareket kabiliyeti en üst düzeye getirdik. Bugün ilk aracın teslimi ile başlayan teslimatları 2024 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.
TSK envanterinde bulunan Zırhlı Muharebe Araçlarının (ZMA) Modernizasyonu için 31 Aralık 2019 tarihinde başlatılan projede ana yüklenici olarak ASELSAN ve alt yüklenici olarak FNSS firmaları görev alıyor. Proje ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan Zırhlı Muharebe Araçlarının (ZMA) ateş gücü, beka ve durumsal farkındalık yeteneklerinin artırılması, seyrüsefer yeteneği kazandırılması maksadıyla modernizasyonu ve lojistik desteğinin yurt içi geliştirme proje modeliyle tedariki amaçlanıyor.
ASELSAN zırhlı muharebe araçları için özgün olarak geliştirdiği NEFER 25mm Silah Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi (YAMGÖZ), Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer sistemlerin modernizasyonu yaparken, ayrıca diğer paydaşlara ait zırh, koruma astarı, mayın koruma, Otomatik Yangın Söndürme Sistemi, Kimyasal- Biyolojik-Radyolojik-Nükleer (KBRN) Sistemi, Klima gibi alt sistemleri de ana yüklenici sorumluluğunda ve tüm sistem sorumlusu olarak araçlara entegrasyonunu gerçekleştiriyor. ZMA-15 araçlarına entegre edilen NEFER 25mm Silah Sistemi ile TSK envanterine ilk kez bir insansız kule araç üzerinde dahil olmuş oldu.
Proje de FNSS ve Aselsan arasında 31 Aralık 2019 tarihinde imzalanan ZMA Platform Modernizasyonu Alt Yüklenicilik Sözleşmesi kapsamında ise platforma yönelik yapılacak olan tüm yenileştirme ve iyileştirme faaliyetlerinin yanı sıra prototip üretim, kalifikasyon faaliyetleri, kule dahil tüm görev donanımlarının entegrasyonu ile seri üretim ve platforma yönelik lojistik destek faaliyetleri FNSS firması tarafından sağlanıyor.
Proje kapsamında ilk prototip teslimatı Ekim 2020’de gerçekleşirken, atış ve sürüş testleri ise 2021 yılının mayıs ayında tamamlandı. Proje kapsamında Ekim 2022 itibarıyla kalifikasyon aşaması ile ilk teslimat partisi kapsamında yer alan iki aracın kabul ve muayene faaliyetleri başarıyla tamamlanmıştır. Proje kapsamında 134 aracın teslimatları için çalışmalar devam etmektedir.
1989-2004 yılları arasında iki farklı kontrat ile (1,698 + 551) toplam dört konfigürasyonda 2249 ZMA-15 aracın üretimi FNSS tarafından yapılmış Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olmuştu. Halen Türk Kara Kuvvetleri envanterinde yaklaşık olarak 2000 adet ZMA-15 yer aldığı belirtilmektedir. Operasyonel sahada yoğun olarak kullanılan bu araçların modernizasyondan geçmesiyle, araçların 15-20 yıl daha efektif olarak kullanılmasının önü de açılmış olacaktır.
ROBOSİM
22 mart 2022 tarihinde faaliyete geçen ROBOSİM, hava ve füze savunma sistemlerin gerçek hayatta karşılaşabileceği hedeflerin yanca ve yükseliş açısal hareketlerini de içerecek şekilde açık alanda benzetimi amaçlı kullanılıyor. Bu altyapıda kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yanca ve yükseliş ekseninde hareket yeteneği kazandırılarak, tekli/çoklu hedefler içeren zorlayıcı angajman senaryolarının açık alanda benzetimi yapılıyor. ROBOSİM altyapısıyla, sistemlerin zorlayıcı hedef tespit, takip gibi performans testleri ve etkinlik doğrulamaları kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenilir bir test ortamında yapılmış oluyor. Çok zorlayıcı teknik özellikler (hassas pozisyonlama doğruluğu, hız, ivme vb.) gerektiren ROBOSİM, çok sayıda yazılım ve donanım bileşeni içeriyor ve tüm bileşenler milli olarak geliştirilmiş durumda.
Elektromekanik yapıyla bütünleşik olan inşaat/ kule/temel yapısı özel olarak tasarlanırken, yaklaşık 75 m yüksekliğinde kulelerin tepe noktasında tüm operasyonel ve rüzgâr yükleri altında sadece birkaç cm sapma değeri elde ediliyor. ROBOSİM’de ayrıca tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, çok sayıdaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanlı uzaktan kontrolü, testler sırasında/ sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla özel bir yazılım kullanılıyor.
BOSB yerleşkesinde urulan ROBOSİM'de Hava Savunma Etkinlik Senaryo Simlülasyonu, Açısal Hedef Hareket Benzetimi (2 eksen), Radar Hedef Benzetimi, IR Hedef Benzetimi, Radar Karıştırıcı Benzetimi, Radar Hedef Tespit ve Takip Sınıflandırma Performans Test ve Doğrulamaları, "Man-in-the-loop" Simülasyonu, EO Hedef Tespit/Takip Fonksiyonel Test ve Doğrulamaları ile RF Veri Bağı Test ve Doğrulamaları gerçekleştirilebiliyor.